Parkeerbeheer

Het systeem lag plat. Excuses voor het ongemak.
Ik had nummer 155. De teller stond op 139.
Er was één loket open. In de rest van de loketten deed de computer het niet.

Dienst Parkeerbeheer is de hel van de parkerende Amsterdammer. Vroeger vooral, toen elke minuutsoverschrijding van je parkeerbon een wielklem betekende. Dan moest je hier naar toe.

Het duurde lang. Soms kwamen er mensen binnen die een nummertje trokken en vol vertwijfeling en ongeloof naar de wachttijd keken. Sommigen daarvan verlieten het pand, anderen namen gelaten plaats op de daarvoor bestemde stoelen. Aan de muur hing bij wijze van kunst een vele malen uitvergroot parkeerbonnetje uit 1997. Toen al kostte parkeren in het centrum 5 gulden per uur. Nu 3 euro.

Na een half uur besloot ik koffie te halen. Het apparaat deed raar. Ik zocht 50 eurocent bij elkaar maar hij wilde niet starten. De wachtende mensen hielden me nauwlettend in de gaten. Plotseling begon het apparaat te werken. De straal koffie die eruit kwam, viel naast mijn bekertje in het afvoerbakje. Ik verplaatste het bekertje snel. In het bekertje lag een laagje doorzichtige drab.

Er kwam een Duitse man binnen met twee kinderen. Hij liep zonder een nummertje te trekken door naar het loket. Wechseln? Hij had geld nodig voor de parkeermeter op de hoek. Hij had niet in de gaten dat hij zich in het hol van de leeuw bevond.

De lokettiste keek hem verveeld aan en zei:
‘Wij mogen geen geld wisselen voor de automaat. Bedrijfsvoorschrift’.

Reacties

26 reacties op “Parkeerbeheer”

  1. Terrebel avatar

    Fantastich, niet? Dat sommige instellingen uitsluitend bestaan om zichzelf in stand te houden. Wat ze verdienen aan het “burgertje pesten” gaat in de holle kies van het monstertje dat “onverantwoorde uitgaven” heet.

  2. Sabine avatar
    Sabine

    Ook vooral niet de moeite nemen om het in het Duits te proberen.

  3. ErHa avatar

    Je gaat natuurlijk niet je eigen business vernielen…. *zucht*

  4. Arne avatar
    Arne

    Had je fiets een klem?

  5. ricardo avatar
    ricardo

    ergernis ok, maar toch: te makkelijk dit. sorry.

  6. Bart avatar
    Bart

    Ik wil niet heel lullig doen over dat burgertje pesten, maar als je weet dat je moet betalen om te parkeren, doe dat dan ook, dat voorkomt veel problemen. Misschien dat mensen die naar parkeerbeheer moeten de volgende keer wel betalen, dan helpt het dus wel… Dat wil trouwens niet zeggen dat de prijzen voor het parkeren wel een beetje aan de hoge kant zijn 😉 Maar dat is een ander verhaal…

  7. Jan Renkema avatar

    “Soms kwamen er mensen binnen die een nummertje trokken”, en die mensen werden niet aangesproken op hun aanstootgevende gedrag?

  8. jp avatar
    jp

    Waarom heeft iedereen het toch steeds over EUROcent? Spraken we voorheen dan van GULDENcent?

  9. Mijmer avatar
    Mijmer

    Zondag betrapte ik twee politieagenten, die de zijkant van hun busje ver hadden open gezetm zodat ze binenn in de bus wat zon konden vangen. Ze lagen er heerlijk van te genieten.

    Het flitsapparaat stond 50 meter verder. Ik reed gelukkig een keer niet te snel.

    Burgertje pesten, automobilistje pesten. Allemaal van die nutteloze dingen. Als iemand daar nu eens goed de bezem doorheen haalde. Dan werd Nederland weer wat leuker.

  10. Ap avatar

    Een auto heb je in Amsterdam toch niet nodig? Mijn ervaring is dat de fiets het heel vaak wint van de auto.

    Van het geld wat je niet aan de auto uitgeeft is een incidentele taxirit prima betaalbaar. Zelfs met de huidige (steel)tarieven.

  11. Bas avatar

    Geweldig verhaal weer. Je maakt wat mee in Amsterdam 🙂

  12. jac avatar

    @Ap: Taxi, in Amsterdam? Daar kan ik je verhalen over vertellen. De rillingen!

  13. Thomas Schlijper avatar

    Natuurlijk moet iedereen netjes betalen, maar daar zit ‘m juist de pijn: bijzonder veel automaten zijn half of helemaal stuk en probeer voor de aardigheid maar eens het nummer op de automaat te bellen om een kapotte automaat te melden. Pas na vijf minuten naar een bandje geluisterd te hebben, kun je je ei kwijt. Aan een bandje.
    In januari 2001 was ik vastbesloten te betalen: mijn chipper was opgeladen en voor het geval de chipautomaat niet zou werken puilde mijn portemonnee uit van het muntgeld.
    Ik wilde een avondkaart van 19-23 uur voor 3,80 euro. Chippen viel af, dat weigerden namelijk ALLE automaten bij voordeelkaarten zoals een avondkaart. Dan maar met munt. Helaas de 4 euro die ik erin gooide, rolden er er evenhard weer uit. Parkeerbeheer wil dat je gepast en betaald. En omdat gepast betalen met chipper te makkelijk is, is dat niet toegestaan. Mijn kaartje zou ik moeten kopen met een combinatie van munten waaronder minstens vier 20cent munten, om die laatste 80 cent van de 3,80 euro te voldoen.
    Val dood, dacht ik, betalingsverplichting okee, maar dan moet het wel enigszins mogelijk zijn om te betalen. Aan mij lag het deze keer niet.
    Briefje achter de ruit en aan het eind van de avond een straalde -uiteraard- een wielklem me tegenmoet. Ik betaal de klem en schrijf een bezwaar over het funtioneren van de automaten. Een jaar later krijg ik antwoord dat wanneer twee automaten stuk zijn, ik op zoek moet naar de derde automaat. Beroep afgewezen. Ja hallo, dat was dus niet m’n bezwaar. Nog maar eens geschreven, helaas na de zes weken die mij gegund werden want weer een jaar later (gister) ontving ik een antwoord: mijn beroep is onontvankelijk verklaard omdat ik niet binnen zes weken gereageerd had op hun antwoord dat een jaar op zich liet wachten.
    Ik heb sterk de indruk dat mijn eerste brief ooit wel gelezen is want inmiddels kun je een avondkaart gelukkig WEL met chip afrekenen. Echter niet meer voor 3euro80 maar voor 11euro. Maar het je kan tenminste je geld kwijt en da’s al heel wat.

    En, ik kan het niet laten, nog één anekdote:
    Ik parkeer. Loop 50 meter terug naar de betaalpaal. Ondertussen loopt parkeerbeheer in tegenovergestelde richting. Ik volg ze met mijn ogen terwijl ik een kaartje trek (de automaat werkt toevallig). Het kaartje valt in mijn handen. De schuifdeur van de Renault Kangoo gaat open bij mijn autootje. Ik loop terug. De mannen hebben al een stickertje op het linkerportierraam geplakt en de klem bevind zich vlakbij het wiel. Ik open het rechterportier en leg het kaartje acher de vooruit terwijl ik zeg: ‘leg die klem maar weer terug’. Het antwoord is: ‘Ja, die (het kaartje ThS) leg je er NU in’.
    Waarom weet ik niet, maar naar enig gediscussieer op luide toon wilden ze me geloven. Ze hadden ook rustig de klem kunnen aanbrengen, ik zou, hoewel ik voorbeeldig handelde, toch een klem gekregen kunnen hebben. En dat was zeker gebeurd wanneer ik een straat verder naar een werkende automaat had moeten zoeken.
    Waarom je er was weet ik niet, maarre: sterkte Merel!

  14. Oele Boele avatar
    Oele Boele

    Ik parkeerde laatst, haalde een kaartje en vond bij mijn auto twee parkeerwachters. Eentje die naar het getik van mijn -nog warme- motor stond te luisteren en eentje met een bonapparaat in de aanslag. Ze waren heel aardig: “Oh, ja, uw auto tikt nog, we stonden al te kijken waar u was”. Aardige parkeerwachters, bizarre ervaring 🙂

  15. Roel avatar
    Roel

    @Thomas: 2001 en euro’s gaan niet samen of ben ik nu net zo’n zeikerd als die parkeerwachters…….

  16. frans avatar
    frans

    @ Roel: Als je zoveel schrijft (523 woorden), gaat er ergens wel iets mis, natuurlijk.

  17. Philip avatar
    Philip

    Ja, ’t is gezellig daar aan de Weesperstraat he? De andere kantoren (van de JP Heijestraat weet ik het zeker) zijn gesloten wegens het feit dat praktisch iedereen daar fraudeerde. De beambte die je voor je had was de vermoedelijk de laatst over geblevene integere parkeerbeheer medewerker.

    Overigens, soms helpt zelfs een parkeervergunning niet tegen bonnen. ik ben al een jaar in oorlog met Stadsbeheer over een onterechte bon. Categorie zinloze kruistocht. Dan is het in Parijs makkelijker: auto’s met buitenlandse platen slaan ze gewoon over, en als je al wil betalen is het tarief lager. Alleen muntjes accepteren ze niet meer, maar iedere tabac heeft van die groovy chipkaartjes te koop. Probleem blijft dat het vinden van een plek daar _nog_ moeilijker is 🙂

  18. Philip avatar

    BTW Had parkeerbeheer niet ooit eens een klacht ingediend tegen de makers van een computerspel waarbij je parkeerwachters kon afschieten?

  19. Thomas Schlijper avatar

    Inderdaad Roel, had 2002 moeten zijn, en 2 x 7 maanden wachten, ik overdrijf.

  20. henk avatar

    Wij, niet-automobilisten, besparen onszelf een hoop ergernis. Eric KommaPunt had vandaag ook al zo’n zielig verhaal.

  21. Aussie avatar
    Aussie

    Kan die Pivot server het een beetje aan?
    Al dat gereageer?

  22. berboe avatar
    berboe

    kreeg laatst een bon omdat ik met de verhuisbus op een laden-lossen plek stond. verhuizen is geen laden lossen zei de parkeermijnheer terwijl ik mijn wasmachine stond in te laden…

  23. berboe avatar
    berboe

    kreeg laatst een bon omdat ik met de verhuisbus op een laden-lossen plek stond. verhuizen is geen laden lossen zei de parkeermijnheer terwijl ik mijn wasmachine stond in te laden…

  24. Pascal avatar

    Gggrrrrr!!! Kapotte parkeermeters (ook aan de andere kant van de gracht), geen dagkaart (wel betaald, dus twee keer betalen en vervolgens bezwaar), geen chip wel geld, geen geld wel chip, wel kaart maar niet gezien (eerst betalen, dan bezwaar), wielklem op plaats waar maand eerder vrij parkeren (lang lopen naar dat onsympathieke hok), even winkel en niet betalen: vervolgens veel betalen (eigen schuld, maar toch ggrrrr). Bedankt dat ik wat kon spuien, dat doet me goed. Gggrrrrr!!!

  25. Panaracer avatar
    Panaracer

    Hadden we maar weer van die goede oude sympathieke politieagenten, ‘k reed vorige week met m’n fiets door rood, zegt ie als je belooft dat je het nooit meer doet mag je doorrijden. Vroeger wist ik niet waarom je als fietser in Amsterdam zou moeten stoppen voor rood, nog steeds niet trouwens, maar belooft is belooft.

  26. steiner avatar
    steiner

    met een beetje handigheid krijg je zo n klem eraf…dat scheelt je de verwijderingsbijdrage..in geval van schade kun je m voor 5 euro laten lassen…scheelt nog steeds 55 euro….ook lulllig dat je auto als weggesleept9terecht onterecht\\\/0per dag 100 euro duurder wordt..betekent weg aauto als je een uitkering hebt..vind t schandalig dat er geen acceptgiro s worden verstuurd.staatsterrorisme achtige toestanden…moest ik even kwijt;0..geluk allen…wees niet beklemd

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)