Wilskracht

Ik moest een Marokkaans meisje interviewen. Ze had honger en dorst. Het was half vijf en buiten was het licht. Ze vertelde over haar ouders, over haar zeven broers en zussen, en over haar vrijgevochten situatie. Over hoe ze uiteindelijk door wilskracht de steun van haar ouders had weten te veroveren en over de trotse blik van haar vader op het familiefeest in Belgi?.


Op klokslag half zes stond ze op. ?Vind je het erg als ik ga eten??, vroeg ze. ?Je kan gewoon mee, maar het is donker en het mag nu eindelijk, dus het moet?.
Ze twijfelde waar ze eten zou gaan halen. Warm moest het zijn. En veel. In de AH To Go vond ze niets. Pizza vond ze niet lekker. Het werd de McDonald?s. Snel, warm en niet eens zo vies. Er is geen enkele Marokkaan die een fastfoodzaak begint. Bizar. Ze bestelde een menu, een extra milkshake, een dubbele chocolade muffin, een appelgebak en een ijsje. Onder het eten praatte ze door. Ze at alles op.


Toen belde haar vriendje. Daar maakte ze ruzie mee.
Na afloop van het telefoongesprek zei ze verongelijkt tegen mij: ?Hij zegt dat ik preuts ben. Ik ben niet preuts. Ik wil sex. Maar dat mag niet en het kan niet.?

Reacties

74 reacties op “Wilskracht”

  1. Wim avatar
    Wim

    Toen werd Merel wakker !

  2. JW avatar
    JW

    Kwam je wel aan je vragen toe, of vertelde ze haar eigen verhaal in monoloogvorm?

  3. Peter avatar
    Peter

    “Er is geen enkele Marokkaan die een fastfoodzaak begint. Bizar.” En al die Shoarma zaakjes dan?

  4. Jeroen avatar

    Schipperen tussen twee culturen is heel lastig. Ik heb bewondering voor alle mensen die nu de Ramadan doen.

  5. Philip avatar
    Philip

    @Jeroen: Ramadan valt in Nederland zeer prettig dit jaar… (wintertijd, korte dagen, lange nachten). Over een jaar of vijftien wordt het een stuk vervelender. Ik heb geen idee hoe moslims op de zuidpool dit nu aanpakken.

  6. marty avatar
    marty

    Lijkt me erg zwaar die ramadan! Vooral omdat ik zelf erg van lekkere dingen hou…

  7. zebra avatar

    Op zich valt het nog wel mee omdat de ramadan nu in de winter valt, het is nu lekker snel donker…

  8. Aukje avatar

    Ik zie het nut van de Ramadan niet zo. Wat heb je er nou aan als je overdag niets eet maar zodra de zon onder gaat je helemaal volpropt?

  9. Naat avatar
    Naat

    @Aukje, helemaal mee eens! Echt onzinnig is ’t.

  10. (-_-)zzZZzz avatar
    (-_-)zzZZzz

    Achterlijke cultuur. Net als de Katholieken die vasten na carnaval.

  11. Chriz avatar

    Het is gewoon cultuur. Niet ‘achterlijk’. Als ze het dag en nacht zouden doen, zouden ze veel te zwak worden. En het is alleen om een idee te krijgen van hoe het is om met honger te leven. Als ze het volgens alle regels zouden doen, trouwens, zouden ze hun eigen speeksel niet eens door mogen slikken. Ik heb respect voor de ramadan.

  12. Rick avatar

    Cultuur is ook de Kerstdagen.

  13. pim avatar

    Ontwaakt! verworpenen der Aarde
    Ontwaakt! VERDOEMD IN HONG’REN SFEER
    Reed’lijk willen stroomt over de Aarde
    en die stroom rijst al meer en meer
    STERFT, GIJ OUDE VORMEN EN GEDACHTEN
    Slaaf geboor’nen, ontwaakt! ontwaakt!
    De wereld steunt op nieuwe krachten
    begeerte heeft ons aangeraakt

  14. Lau avatar
    Lau

    Helemaal met Chriz eens. In veel opzichten is de Moslim cultuur totaal niet achterlijk. Het idee dat mensen zich moeten kunnen realiseren hoe het is om geen eten te kunnen kopen is zeer vooruitstrevend. Ook geven veel moslims een aanzienlijk deel van hun inkomen aan de armen. Misschien is onze semi kapitalistische cultuur een stuk achterlijker dan veel van ons zich realiseren.

  15. aafke avatar
    aafke

    het is toch verbazingwekkend dat in deze tijd een stukje als dit nog altijd de discussie oproept die al tienduizenden malen gehouden is. iedereen weet nu toch zo langzamerhand wel dat er islam en christendom bestaat, dat er ramadan en kerst is en dat de een dit doet en de ander dat? laat mensen toch hun ding doen!
    merel, ik vond het gewoon een goed stukje, jij schrijft tenminste over het leven.

  16. Sabine avatar
    Sabine

    @Peter: Shoarma is toch Turks van oorsprong? Vaak verkopen ze bij shoarmazaken ook Turkse pizza en Turks brood. En ik kan het weten, er zitten er drie bij me om de hoek!

  17. AS avatar
    AS

    Over respect voor de nederlande taal gesproken… Moet sex niet gewoon seks zijn ?

  18. Nick avatar
    Nick

    @Philip; Een moslim op de zuidpool? LOL!

  19. RDNZL avatar

    Hoe dan ook: weer een mooi verhaal!

  20. Oldo Stofjas avatar
    Oldo Stofjas

    Prima dat ze willen voelen hoe het is om honger te lijden. Maar volgens mij willen ze dat niet, maar moeten ze dat van Allah. En daar heb ik moeite mee.
    Ik mag momenteel niet stout zijn omdat Sinterklaas er weer aan komt. Precies hetzelfde.

  21. karin avatar

    Ik begrijp t concept vasten niet, vooral niet als je erna vrolijk aan t suikerfeest begint…

  22. Chriz avatar

    @Oldo Stofjas: Vind ik niet. Moeten van Allah, en het zelf willen, dat is toch hetzelfde? Aanhangers van de bijbel proberen toch ook zoveel mogelijk na te leven wat de bijbel zegt? En het feit dat jij niet stout wil zijn betekent dus dat jij in sinterklaas gelooft. Dat is jouw eigen keuze.

  23. ijsbrand avatar
    ijsbrand

    De beginregel van Merel’s post doet me onwillekeurig toch erg veel denken aan die en dichtregel van Hans Dorrestein:

    “Ik moest een schaap een tongzoen geven,”

  24. Hakan avatar
    Hakan

    Mensen hier een Turkse Nederlander.
    Ramadan is goed voor je hele lichaam. En dit schrijf ik niet uit propagandistische punten, maar het is gewoon zo, wetenschappelijk bewezen en zo.
    1. Je voelt in ieder geval een maand lang aan den lijve wat het betekent om honger te hebben. Medeleven.
    2. Je maag pauzeert in ieder geval zo’n 9 tot 12 uur.
    3. Je algehele lichaam breekt in die tijd (omdat het geen voeding meer binnenkrijgt) “slechte” bacterien etc af.
    4. Vasten wordt door doktoren ook geadviseerd aan sommige zieke mensen (ik weet niet welke ziekte) omdat dat goed zou zijn voor hun gezondheid, ook al zijn deze zieke mensen atheist en zo.

    Dit is wat ik weet.

    Groeten.

  25. Hakan avatar
    Hakan

    O ja! Echte benaming van de Suikerfeest is niet Suikerfeest, maar Ramadanfeest. Suikerfeest is iets wat meestal kinderen zeggen 🙂

  26. Kiers avatar

    Gelukkig, het is weer na zonsondergang dus ik mag weer eten. Inshallah! Niets gegeten vandaag en dat valt niet mee zo met die Ramadan. Dan voelen we mee met de armen en de zwakken in de maatschappij en geven we onze waardering en respect voor alles dat God ons gegeven heeft in de vorm van vasten. Eet ik me lekker helemaal de kanker voor die zon opgaat zodat ik de hele dag die dikke pens van me kan onderhouden.

    Mijn vrouw ook. Moddervet zeggen die Hollanders maar zo moet je dat niet zien. Teken van rijkdom zeg ik. Ze zeggen dat ik geen tanden meer heb van de baklava en dat die puisten op mijn kont van de vettigheden komen en dat mijn wijf uit d’r rokken barst is allemaal onzin. Inshallah.

    Zoals God het wil. Tot mijn dochters 18 en nog maagd zijn, zijn ze slank. Daarna krijgen ze 9 kinderen. Als God dat wil en dan worden mijn dochters nooit meer slank. Teken van rijkdom, groot gezin. En dat ze bijna embolie had omdat ze met haar dikke pens de laatste zes maanden van de zwangerschap niet meer kon lopen is omdat God dat zo wil. Daar heeft baklava niets mee te maken.

    Ik doe nu een beetje gek want ik heb de hele dag niets gegeten en mijn dikke buik van deze ochtend zit nog in de weg. Zometeen weer veel eten en met de armen en minder bedeelden meevoelen, he? En veel respect tonen voor het eten. Inshallah.

    Als ik dat dan op mijn satellietschotel zie daar in de Sahel-landen dan denk ik wel eens dat er niet te weinig voedsel is maar gewoon teveel negers. Als God het dan zo gewild heeft dat die negers geen eten hebben dan is dat gewoon Inshalla. Bovendien zegt de Koran het al. Er is geen god dan Allah en Mohammed is Zijn boodschapper en als je dat dan niet wil geloeven dan sterf je toch de grafkanker van de honger?

    Ik zit dan rustig te kijken met de pantoffels aan en een blikje Cola erbij. Zitten veel suikers in. En een amandelnootje of een pistache nootje. Gezond hoor al die nootjes. En die dokter maar zeggen dat ik niet teveel nootjes moet eten, dat ik daar dik van wordt. Maar ik weet dat nootjes gezond zijn. Als God dat had gewild dan had hij die negers wel nootjes gegeven.

    God, nog maar 40 dagen dan is het alweer Suikerfeest en kan ik weer suikers eten de hele dag tot ik er pusiten van krijg op mijn dikke billen.

    Vuile kutjoden. Kapitalistische hufteramerikanen. Ongelovige Nederlandse honden. Respectloze negers. Minderwaardige en stinkende koelies, waarom rijdt iedereen een auto en heb ik in het beste geval uitzicht op een Mercedes 190 D van twaalf jaar oud? En dan heb ik mazzel want ik moet het al jaren doen met mijn vliegend tapijt en pantoffels. Inshallah!

  27. Low avatar

    “What an eccentric performance.”

  28. allah avatar

    Kufr! Eindelijk zijn er mede-landers aangeland in de blog-o-sfeer. Welkom, selem aleikum! De reactie van zuster uit interview geeft weer wat Allah denkt? inshallah

  29. Edwinek avatar

    Alle respect voor de mensen die meedoen met de Ramadan, ik zou zelf gek worden, een dag lang zonder smaakjes.
    Maar, eh, is MacDonalds eigenlijk wel halal? Zou wel wat ironisch zijn: vroom meedoen aan de Ramadan en dan bij MacDonalds een niet-halal burger eten.

  30. jp avatar
    jp

    Het valt duidelijk niet mee om een orthodoxe gelovige te zijn in een westerse maatschappij. Iedere dag word je geconfronteerd met de voorschriften uit je heilige boek(en). Het nut en de praktische uitwerking hiervan zijn in een moderne context vaak niet direct duidelijk. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het veelal gaat om oude boeken met wetten en voorschriften die bedoeld zijn voor nomaden en woestijnvolken van duizenden jaren geleden.
    Kennelijk is de menselijke behoefte naar rituelen om het dagelijkse leven vorm te geven sterker dan de eigen ratio.

  31. Kiers avatar
    Kiers

    “Kennelijk is de menselijke behoefte naar rituelen om het dagelijkse leven vorm te geven sterker dan de eigen ratio.”

    Wat een werelds inzicht! Wat een fantastische observatie, de kern van de zaak! En hiermee dus zowel de gehele Islam als geheel India en Afrika van tafel vegend.

    JP, je bent een held.

    Leven gebouwd op rituelen ipv ratio. En gek vinden dat wij in het Westen het beter doen dan de rest van de wereld. Mafkezen!

  32. Beernd avatar

    Die ratio van jullie is ook niet alles… 🙂
    Wat een gezeur ook weer. Laat die mensen toch.

  33. jp avatar
    jp

    mwah,ok inderdaad een beetje vage en algemene formulering in de laatste zin van m’n vorige commentaar. laat ik het er op houden dat ik het vreemd vind dat miljarden mensen zo graag collectief regeltjes uit antieke geschriften naleven.

  34. monica veugelers avatar
    monica veugelers

    e mail adres van hans dorrestein

  35. teena avatar

    A very nice website !!

  36. Wim avatar
    Wim

    Toen werd Merel wakker !

  37. JW avatar
    JW

    Kwam je wel aan je vragen toe, of vertelde ze haar eigen verhaal in monoloogvorm?

  38. Peter avatar
    Peter

    “Er is geen enkele Marokkaan die een fastfoodzaak begint. Bizar.” En al die Shoarma zaakjes dan?

  39. Jeroen avatar

    Schipperen tussen twee culturen is heel lastig. Ik heb bewondering voor alle mensen die nu de Ramadan doen.

  40. Philip avatar
    Philip

    @Jeroen: Ramadan valt in Nederland zeer prettig dit jaar… (wintertijd, korte dagen, lange nachten). Over een jaar of vijftien wordt het een stuk vervelender. Ik heb geen idee hoe moslims op de zuidpool dit nu aanpakken.

  41. marty avatar
    marty

    Lijkt me erg zwaar die ramadan! Vooral omdat ik zelf erg van lekkere dingen hou…

  42. zebra avatar

    Op zich valt het nog wel mee omdat de ramadan nu in de winter valt, het is nu lekker snel donker…

  43. Aukje avatar

    Ik zie het nut van de Ramadan niet zo. Wat heb je er nou aan als je overdag niets eet maar zodra de zon onder gaat je helemaal volpropt?

  44. Naat avatar
    Naat

    @Aukje, helemaal mee eens! Echt onzinnig is ’t.

  45. (-_-)zzZZzz avatar
    (-_-)zzZZzz

    Achterlijke cultuur. Net als de Katholieken die vasten na carnaval.

  46. Chriz avatar

    Het is gewoon cultuur. Niet ‘achterlijk’. Als ze het dag en nacht zouden doen, zouden ze veel te zwak worden. En het is alleen om een idee te krijgen van hoe het is om met honger te leven. Als ze het volgens alle regels zouden doen, trouwens, zouden ze hun eigen speeksel niet eens door mogen slikken. Ik heb respect voor de ramadan.

  47. Rick avatar

    Cultuur is ook de Kerstdagen.

  48. pim avatar

    Ontwaakt! verworpenen der Aarde
    Ontwaakt! VERDOEMD IN HONG’REN SFEER
    Reed’lijk willen stroomt over de Aarde
    en die stroom rijst al meer en meer
    STERFT, GIJ OUDE VORMEN EN GEDACHTEN
    Slaaf geboor’nen, ontwaakt! ontwaakt!
    De wereld steunt op nieuwe krachten
    begeerte heeft ons aangeraakt

  49. Lau avatar
    Lau

    Helemaal met Chriz eens. In veel opzichten is de Moslim cultuur totaal niet achterlijk. Het idee dat mensen zich moeten kunnen realiseren hoe het is om geen eten te kunnen kopen is zeer vooruitstrevend. Ook geven veel moslims een aanzienlijk deel van hun inkomen aan de armen. Misschien is onze semi kapitalistische cultuur een stuk achterlijker dan veel van ons zich realiseren.

  50. aafke avatar
    aafke

    het is toch verbazingwekkend dat in deze tijd een stukje als dit nog altijd de discussie oproept die al tienduizenden malen gehouden is. iedereen weet nu toch zo langzamerhand wel dat er islam en christendom bestaat, dat er ramadan en kerst is en dat de een dit doet en de ander dat? laat mensen toch hun ding doen!
    merel, ik vond het gewoon een goed stukje, jij schrijft tenminste over het leven.

  51. Sabine avatar
    Sabine

    @Peter: Shoarma is toch Turks van oorsprong? Vaak verkopen ze bij shoarmazaken ook Turkse pizza en Turks brood. En ik kan het weten, er zitten er drie bij me om de hoek!

  52. AS avatar
    AS

    Over respect voor de nederlande taal gesproken… Moet sex niet gewoon seks zijn ?

  53. Nick avatar
    Nick

    @Philip; Een moslim op de zuidpool? LOL!

  54. RDNZL avatar

    Hoe dan ook: weer een mooi verhaal!

  55. Oldo Stofjas avatar
    Oldo Stofjas

    Prima dat ze willen voelen hoe het is om honger te lijden. Maar volgens mij willen ze dat niet, maar moeten ze dat van Allah. En daar heb ik moeite mee.
    Ik mag momenteel niet stout zijn omdat Sinterklaas er weer aan komt. Precies hetzelfde.

  56. karin avatar

    Ik begrijp t concept vasten niet, vooral niet als je erna vrolijk aan t suikerfeest begint…

  57. Chriz avatar

    @Oldo Stofjas: Vind ik niet. Moeten van Allah, en het zelf willen, dat is toch hetzelfde? Aanhangers van de bijbel proberen toch ook zoveel mogelijk na te leven wat de bijbel zegt? En het feit dat jij niet stout wil zijn betekent dus dat jij in sinterklaas gelooft. Dat is jouw eigen keuze.

  58. ijsbrand avatar
    ijsbrand

    De beginregel van Merel’s post doet me onwillekeurig toch erg veel denken aan die en dichtregel van Hans Dorrestein:

    “Ik moest een schaap een tongzoen geven,”

  59. Hakan avatar
    Hakan

    Mensen hier een Turkse Nederlander.
    Ramadan is goed voor je hele lichaam. En dit schrijf ik niet uit propagandistische punten, maar het is gewoon zo, wetenschappelijk bewezen en zo.
    1. Je voelt in ieder geval een maand lang aan den lijve wat het betekent om honger te hebben. Medeleven.
    2. Je maag pauzeert in ieder geval zo’n 9 tot 12 uur.
    3. Je algehele lichaam breekt in die tijd (omdat het geen voeding meer binnenkrijgt) “slechte” bacterien etc af.
    4. Vasten wordt door doktoren ook geadviseerd aan sommige zieke mensen (ik weet niet welke ziekte) omdat dat goed zou zijn voor hun gezondheid, ook al zijn deze zieke mensen atheist en zo.

    Dit is wat ik weet.

    Groeten.

  60. Hakan avatar
    Hakan

    O ja! Echte benaming van de Suikerfeest is niet Suikerfeest, maar Ramadanfeest. Suikerfeest is iets wat meestal kinderen zeggen 🙂

  61. Kiers avatar

    Gelukkig, het is weer na zonsondergang dus ik mag weer eten. Inshallah! Niets gegeten vandaag en dat valt niet mee zo met die Ramadan. Dan voelen we mee met de armen en de zwakken in de maatschappij en geven we onze waardering en respect voor alles dat God ons gegeven heeft in de vorm van vasten. Eet ik me lekker helemaal de kanker voor die zon opgaat zodat ik de hele dag die dikke pens van me kan onderhouden.

    Mijn vrouw ook. Moddervet zeggen die Hollanders maar zo moet je dat niet zien. Teken van rijkdom zeg ik. Ze zeggen dat ik geen tanden meer heb van de baklava en dat die puisten op mijn kont van de vettigheden komen en dat mijn wijf uit d’r rokken barst is allemaal onzin. Inshallah.

    Zoals God het wil. Tot mijn dochters 18 en nog maagd zijn, zijn ze slank. Daarna krijgen ze 9 kinderen. Als God dat wil en dan worden mijn dochters nooit meer slank. Teken van rijkdom, groot gezin. En dat ze bijna embolie had omdat ze met haar dikke pens de laatste zes maanden van de zwangerschap niet meer kon lopen is omdat God dat zo wil. Daar heeft baklava niets mee te maken.

    Ik doe nu een beetje gek want ik heb de hele dag niets gegeten en mijn dikke buik van deze ochtend zit nog in de weg. Zometeen weer veel eten en met de armen en minder bedeelden meevoelen, he? En veel respect tonen voor het eten. Inshallah.

    Als ik dat dan op mijn satellietschotel zie daar in de Sahel-landen dan denk ik wel eens dat er niet te weinig voedsel is maar gewoon teveel negers. Als God het dan zo gewild heeft dat die negers geen eten hebben dan is dat gewoon Inshalla. Bovendien zegt de Koran het al. Er is geen god dan Allah en Mohammed is Zijn boodschapper en als je dat dan niet wil geloeven dan sterf je toch de grafkanker van de honger?

    Ik zit dan rustig te kijken met de pantoffels aan en een blikje Cola erbij. Zitten veel suikers in. En een amandelnootje of een pistache nootje. Gezond hoor al die nootjes. En die dokter maar zeggen dat ik niet teveel nootjes moet eten, dat ik daar dik van wordt. Maar ik weet dat nootjes gezond zijn. Als God dat had gewild dan had hij die negers wel nootjes gegeven.

    God, nog maar 40 dagen dan is het alweer Suikerfeest en kan ik weer suikers eten de hele dag tot ik er pusiten van krijg op mijn dikke billen.

    Vuile kutjoden. Kapitalistische hufteramerikanen. Ongelovige Nederlandse honden. Respectloze negers. Minderwaardige en stinkende koelies, waarom rijdt iedereen een auto en heb ik in het beste geval uitzicht op een Mercedes 190 D van twaalf jaar oud? En dan heb ik mazzel want ik moet het al jaren doen met mijn vliegend tapijt en pantoffels. Inshallah!

  62. Low avatar

    “What an eccentric performance.”

  63. allah avatar

    Kufr! Eindelijk zijn er mede-landers aangeland in de blog-o-sfeer. Welkom, selem aleikum! De reactie van zuster uit interview geeft weer wat Allah denkt? inshallah

  64. Edwinek avatar

    Alle respect voor de mensen die meedoen met de Ramadan, ik zou zelf gek worden, een dag lang zonder smaakjes.
    Maar, eh, is MacDonalds eigenlijk wel halal? Zou wel wat ironisch zijn: vroom meedoen aan de Ramadan en dan bij MacDonalds een niet-halal burger eten.

  65. jp avatar
    jp

    Het valt duidelijk niet mee om een orthodoxe gelovige te zijn in een westerse maatschappij. Iedere dag word je geconfronteerd met de voorschriften uit je heilige boek(en). Het nut en de praktische uitwerking hiervan zijn in een moderne context vaak niet direct duidelijk. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het veelal gaat om oude boeken met wetten en voorschriften die bedoeld zijn voor nomaden en woestijnvolken van duizenden jaren geleden.
    Kennelijk is de menselijke behoefte naar rituelen om het dagelijkse leven vorm te geven sterker dan de eigen ratio.

  66. Kiers avatar
    Kiers

    “Kennelijk is de menselijke behoefte naar rituelen om het dagelijkse leven vorm te geven sterker dan de eigen ratio.”

    Wat een werelds inzicht! Wat een fantastische observatie, de kern van de zaak! En hiermee dus zowel de gehele Islam als geheel India en Afrika van tafel vegend.

    JP, je bent een held.

    Leven gebouwd op rituelen ipv ratio. En gek vinden dat wij in het Westen het beter doen dan de rest van de wereld. Mafkezen!

  67. Beernd avatar

    Die ratio van jullie is ook niet alles… 🙂
    Wat een gezeur ook weer. Laat die mensen toch.

  68. jp avatar
    jp

    mwah,ok inderdaad een beetje vage en algemene formulering in de laatste zin van m’n vorige commentaar. laat ik het er op houden dat ik het vreemd vind dat miljarden mensen zo graag collectief regeltjes uit antieke geschriften naleven.

  69. monica veugelers avatar
    monica veugelers

    e mail adres van hans dorrestein

  70. teena avatar

    A very nice website !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)