Op de Fiets (59)

De vrouw voor mij moest net zoals ik de drukke straat oversteken. Ze was zwaar beladen.
Haar fietstassen puilden uit van de boodschappen. Op haar rug had ze een enorme backpack. Hij was zo hoog dat ik haar hoofd pas kon zien toen zij zichzelf op haar fiets omdraaide om achterom te kijken of ze over kon steken. Toen pas zag ik dat ze ook aan de voorkant bagage had. Een baby van een paar maanden hing in een draagzak te slapen. Met zijn volle gewicht hing hij naar achteren, trok hij aan haar schouders.

De vrouw probeerde de straat over te steken zonder eerst te stoppen. Daarbij moest ze haar arm die de baby in de draagzak ondersteunde even loslaten. Het kind hing nog meer naar achteren en raakte met zijn hoofd nog net niet het stuur. Hij sliep door.

Er waren geen auto's en er kwam geen tram aan onze kant van de weg. We staken half over, ik vlak achter de vrouw. Het tweede gedeelte van de oversteek zag er minder gemakkelijk uit. In de verte kwam een taxi aan over de trambaan en er stonden auto's in de rij voor een stoplicht.

Op het moment dat wij het laatste stukje straat over wilden steken, reed een niet oplettende automobilist zijn auto precies zo ver door dat we er niet langs konden. Dat hadden we beiden niet verwacht. Remmen. Ik zette snel mijn voet op de grond. De vrouw met het kind en de bagage zette uit schrik beide voeten op de grond. Haar fiets viel bijna om door de zwaarte van haar spullen. Ze ondersteunde haar baby met haar arm en verloor net haar evenwicht niet. Ik zag het hoofdje van de baby al bijna op het stuur klappen, maar het ging net goed.
Zucht.

Op dat moment werd er keihard geclaxonneerd. De taxi. Hij wilde er langs en gebaarde dat de vrouw van zijn stuk wegdek afmoest. Ik schudde mijn hoofd. Eikel. De vrouw met de baby verplaatste met moeite haar fiets. De taxi scheurde door. Wij konden het laatste stukje oversteken.

Vrouwen en kinderen in de stad, ik heb grote bewondering voor ze.

35 reacties

Wel gevaarlijk hoor. Zo vol bepakt op de fiets én met een kind in de draagzak. Volgens mij mag het niet eens. Er zal je maar wat gebeuren zeg…

Storm, (E-mail ) (URL) - 06-04-’04 08:37

Ik zou het denk ik ook wel anders aanpakken. Zou denk ik lopend de straat overgestoken zijn. Niet dat ik het gedrag van de taxichauffeur goedkeur.

Kathalijne, - 06-04-’04 09:01

En het is de ergernis ver voorbij als ik vrouwen met kinderen voor- en/of achterop door rood licht zie fietsen. Ik heb dan altijd even de neiging er achteraan te gaan en te vragen of ze wel goed bij hun hoofd zijn.
Maar dit terzijde, of zoiets.

walter, (URL) - 06-04-’04 09:22

Voor de papa’s en mama’s die met hun kind achterop door rood licht fietsen heb ik totaal geen bewondering. : (

Aukje, (URL) - 06-04-’04 09:22

Ik vind het ook nogal onverstandig van die vrouw. Je moet er toch niet aan denken dat het mis gaat.

Brecht, - 06-04-’04 09:22

Gelukkig ging het goed. De volgende keren hopelijk ook…

Jessi, (URL) - 06-04-’04 09:44

Hmmm…bewondering? Het wordt door artsen juist afgeraden om met een baby in een draagzak te gaan fietsen. Je moet er niet aan denken dat je valt of wordt aangereden. Zijn in het verleden een paar hele nare ongelukken mee gebeurd.

Jet, - 06-04-’04 09:45

Je kind dingen leren is goed. Je kind de verkeerde dingen leren niet. Met een maxi-cosi met inhoud op de bagagedrager op de stoep tegen de richting in fietsen is dom.
Evenals het rode verkeerslicht negeren en zich op het zebrapad bevindende voetgangers uitschelden omdat zij zich in jouw baan bevinden. Geen respect.

Terrebel, (E-mail ) (URL) - 06-04-’04 09:52

Ze ging toch niet door rood?
En taxichauffeurs zijn aso! En vervelend. Die files bij het Leidseplein in het weekend… Táxifiles.

Yoka, (URL) - 06-04-’04 09:55

Is dit idd niet een beetje teveel van het goede? en die backpack, en al die boodschappen en dan ook nog een kind, is eigenlijk wel een beetje vragen om problemen lijkt me zo

Freddyhead, (URL) - 06-04-’04 10:02

ik geloof dat ik zoizo niet met zoveel boodschapen zou gaan fietsen zeker niet als ik een kind bij me had dan morgen nog maar een keer voor de rest van de spullen

Marjolein, (E-mail ) - 06-04-’04 10:06

Dom dom dom dom!Echt onverantwoord van die vrouw. Sinds ik het verhaal hoorde van een vrouw die verongelukte doordat ze in problemen raakte door een te zware, aan haar fietsstuur bungelende boodschappentas (evenwicht kwijt, vrachtwagen, Stadhouderskade) zie ik nog meer domme mensen om me heen.

Madeleine, - 06-04-’04 10:07

Wat een zelfbeheersing! Ik zou eerst die chauffeur uitgekafferd hebben en daarna die vrouw gemaand hebben de stoep te gebruiken…
Maar dat ben ik ;-).

STeven, (URL) - 06-04-’04 11:23

Was dàt nou maar Brad Pitt geweest; had je de grote held kunnen uithangen en daarna samen aan de capuccino ;-)

Max, (URL) - 06-04-’04 11:26

Ik vind het ook maar gevaarlijk, met zo’n kinddraagzak fietsen. Ben blij dat ik een fietskarretje heb; da’s een stuk veiliger.
En wat die taxibestuurders betreft, daar kun je van uit gaan dat ze zich asociaal gedragen, dus dan moet je geen risico nemen met een kind.

Gosse, - 06-04-’04 11:27

Deze mevrouw had zich wel erg goed ingedekt. De val naar links of rechts werd gebroken door de volle fietstassen. De val naar achteren door de rugzak en ze zou zich ook niet snel aan het stuur bezeren. Bewondering lijkt me op zijn plaats.

Menno Nicolai, (URL) - 06-04-’04 11:43

hmm, ik wou net gaan reageren dat ik het onverantwoord vond van die vrouw, en dat ik sowieso vaak onverantwoorde ouders in het verkeer zie (hups, de kinderwagen alvast een stukje de weg opduwen voor het oversteken, vlak bij de langsrazende auto’s), maar nu heeft iedereen voor mij het al gezegd. Maar dat vind ik dus ook!
En taxichauffeurs moeten allemaal weg, ver weg, naar een leeg eiland zonder asfalt, mogen ze rondjes lopen met toeristen op hun rug… ofzo

Florrie C. Snorring, (E-mail ) - 06-04-’04 11:46

Taxichauffeurs omscholen tot Riksha’s?

Rick, (URL) - 06-04-’04 11:52

Wat een rand-debielen heb je toch op de weg. Iedere weg-gebruiker heeft recht op een stukje weg en als het niet snel genoeg gaat, zal men onredelijk gaan reageren. Laat iedereen de ruimte, dan komt alles goed.

Miekje, (E-mail ) (URL) - 06-04-’04 12:36

vrouwen met kinderen[mannen natuurlijk ook]dienen ten allen tijde voorrang te krijgen,we hebben zelf twee kids en het is knap onhandig om tijdens het boodschappen doen je kinderen thuis te laten!en als het mooi weer is dan is één van de leukste dingen om één op het zitje voor en één op het zitje achter te hebben,van mij mag al het verkeer de ,,binnenstad,, uit.

job, - 06-04-’04 13:00

Waanzin, om op die manier je kind te transporteren. Ik word er een beetje boos van.

Aliëtte, (URL) - 06-04-’04 14:26

@Miekje als iedereen iedereen de ruimte laat, komt niemand meer vooruit. Als je een tussenweg zoekt, hebben de brutalen altijd de ruimte en staan de socialen altijd te wachten. Of niet?

Gosse, - 06-04-’04 14:55

Je ziet ook wel eens mensen skien (niet in amsterdan centrum hoor) met zo’n heel kleintje in een draagzak op hun rug.Brrr.

cockie, (URL) - 06-04-’04 15:07

En toch: het verkeer is niet gevaarlijk door vrouwen met een kind op de fiets, maar door dingen van 800 kg die met 70 km/u door de stad willen scheuren. Veilige fiets- en niet te vergeten voetgangersroutes, scheiding van verkeersstromen, in die richting moeten we het, denk ik, zoeken.

henk, (URL) - 06-04-’04 15:30

@job: je hebt m.i. gelijk (al die mensen die boos worden van moeders die hun kinderen meenemen naar de markt – graag suggesties hoe je in Amsterdam zonder fiets en zonder kind aan je voedsel komt – al sluit ik me van harte aan bij het feit dat ouders die de kinderwagen als bumper gebruiken (gewoon gedachteloos zonder te kijken liefst door rood de weg opduwen) verboden zouden moeten worden
(wat heb ik toch weer veel woorden nodig)

clara, - 06-04-’04 15:32

en ik vind het zonder kind voor me, volle tassen etcetera af en toe al gevaarlijk in Amsterdam by bike

Meisje, (URL) - 06-04-’04 16:14

Hubba Hubba!!

Agnes, (E-mail ) (URL) - 06-04-’04 21:26

Het líjkt niet alleen gevaarlijk, maar door veiligheidsdeskundigen wordt het vervoeren van kinderen in een draagzak op de fiets ook werkelijk afgeraden wegens te groot risico voor het kind.
@cockie: ook skieën terwijl je een kind draagt (op welke wijze ook) wordt door deskundigen afgeraden.

Persoonlijk vervoer ik kinderen alleen in: – kinderkar achter de fiets (baby in speciaal schaal-stoeltje); – op een stoeltje achterop (geen baby, maar alleen een kind dat zelf goed kan zitten); – op een aanhangfiets achter mijn fiets (vanaf een jaar of vijf); – in een bakfiets (in mijn Christiania passen wel drie kinderen).

En binnenkort krijgen we een Riksja, ook wel Betjak genaamd. Kunnen we ook volwassenen vervoeren.

BeeDee, (URL) - 07-04-’04 00:08

@ Rick: vandaag in de Metro:
Een foto van een modern soort Riksja, er zitten twee passagiers achterin en hij is overdekt. Tekst:
“Een fietstaxi passeert het beursgebouw in Frankfurt. Het is de eerste dag dat de nieuwe taxidienst in de duitse stad rijdt.”
Het kan dus wel.
Misschien over een tijdje hier? Ik zou het toejuichen.

BeeDee, (URL) - 07-04-’04 00:12

@Henk. Jij zei: “En toch: het verkeer is niet gevaarlijk door vrouwen met een kind op de fiets, maar door dingen van 800 kg die met 70 km/u door de stad willen scheuren.”

Maar dat gegeven is er: er zijn automobilisten die met die snelheid door de stad rijden. Daar moet je je toch noodgedwongen aan aanpassen.

Aliëtte, (URL) - 07-04-’04 00:22

die vrouw is gek dat ze met zo’n klein kind zoveel risico’s neemt

blom, - 07-04-’04 08:11

@Gosse, ik bedoel, dat als iedereen een beetje rekening houd met de ander, dat het hele verkeer best te behappen is. Onderzoek heeft uitgewezen, dat veel te snel rijden een nihil tijdswinst opleverd. Toch doen mensen dat….

Miekje, (E-mail ) (URL) - 07-04-’04 18:04

Je kan die taxichauffeur wel een eikel vinden maar ik vind de betreffende mevrouw ook behoorlijk onverantwoord bezig…

RGJ, - 08-04-’04 09:09

taxi’s in amsterdam zijn domme aso eikels…

piet, - 09-04-’04 20:56

Hallo…Ten eerste waarom oordelen jullie zo snel? Weten jullie precies waarom die vrouw zo handelde? Misschien had ze geen andere keus? en waarom wordt het afgeraden een kind te vervoeren in een draagzak als je op de fiets zit? T is toch veel gezelliger voor een baby om tegen mama aan te hangen..kijk naar de natuur, welke ouder heeft geen lichaamscontact met haar kind? en kennen jullie die verhalen dat een couveusekind veel sneller geneest en groeit door liefde en aanraking?

linde, - 25-05-’04 13:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.