Op de Fiets (72)

Iemand tikte op mijn rug. Het stoplicht voor fietsers was op rood gesprongen en ik besloot te wachten. Toeristen staken de weg roekeloos over met hun gezicht in hun plattegrond.

Achter me stond een Japans meisje. Een touringcar vol verveelde mensen gleed voorbij. Het meisje grinnikte, met haar hand voor haar mond, alsof ze net iets had gedaan wat eigenlijk niet mocht. Belletjetrek aan mijn rug. Naast haar stond een andere Japanse, met dezelfde uitdrukking op haar gezicht, giechelend. Zij had waarschijnlijk op de rug van de man naast me getikt, want hij stond net als ik verbouwereerd naar achter te kijken.

Het meisje bij mijn fiets begon te praten. Het klonk Japans, maar het bleek toch Engels te zijn. "We go on bike?", was de laatste vraag in haar verhaal. Daarbij wees ze op zichzelf en haar vriendin en vervolgens op mijn fiets en op de fiets van de man. Wilde ze mijn fiets lenen? Dacht het niet. De meisjes keken ons vol verwachting aan. Ze droegen bijna identieke zwarte rokjes. Hun glimlach was fanatiek.

?OK?, zei de man naast mij en hij knikte voor ons beiden. Ik keek hem verbaasd aan. Waarom antwoordde hij voor mij? De meisjes maakten een sprongetje van vreugde. Een hoop gegiechel volgde. Ze keken me dankbaar aan. Het meisje dat het dichtst bij mij stond, wierp me een instemmende hoofdknik toe. Ik kon niet meer terug. De man naast me lachte onheilspellend. Wat had hij hun beloofd?

Voor ik kon vragen wat er ging gebeuren, was de man al weg, het stoplicht was op groen gesprongen en hij was halverwege het kruispunt. Zijn Japanse meisje rende achter hem aan. Mijn Japanse stond ongeduldig naast me te wachten. "You go", zei ze, duidelijk ge?rriteerd dat ik niet opschoot, terwijl ze in de richting wees waar de man zojuist naar toe was gegaan. Ik stapte op mijn fiets en reed het kruispunt over. Het meisje rende achter me aan en klopte me hinderlijk op mijn rug.

Aan de overkant van het kruispunt minderde de man vaart, maar hij bleef wel rijden. ?Now!?, riep hij toen. Wat now? Waarvoor was dit een teken? Moest ik iets doen? Ik bukte om eventueel naderend onheil te ontwijken. In een flits zag ik verbijsterde omstanders staren in mijn richting. Een kale man in een lange, zwarte jas pakte zijn camera. De meisjes glimlachten als waanzinnigen.

Met een ruk werd mijn fiets tot stilstand gebracht. Er trok iets aan mijn jas. Mijn rug protesteerde. Ik hoorde iets vallen. Instinctief controleerde ik of ik mijn portemonnee nog had. Het ging allemaal snel. De man naast me kwam langszij. Hij keek lachend om. Het Japanse meisje zat bij hem achterop. Ik zag hoe jong ze was. Ze hield de man stevig vast.

Achter me veegde mijn Japanse haar knie?n af. De witte kousjes waren in haar val zwart geworden en afgezakt. Ze keek me kwaad aan. ?You go, you go!?, riep ze nijdig, commanderend, klaar voor een nieuwe sprong.

23 reacties

Dit verzin je niet. Wat een verhaal!

Micc, - 21-09-’05 20:11

Kamikazepiloten.

Wiro, (URL) - 21-09-’05 20:13

Ze wilden een actiefoto achterop de fiets?
Tsk. Laatst zag ik nog een paar toeristen op een paar gestalde fietsen poseren. Dit is natuurlijk wel heel bijzonder. Met Merel op de fiets.

cockie, (URL) - 21-09-’05 20:15

Dus er stonden 2 fietsers naast elkaar voor het rode licht te wachten? Onwaarschijnlijk verhaal.

Marcel, - 21-09-’05 20:27

@marcel: inderdaad, die Japansen zagen hun kans schoon. Eindelijk 2 Amsterdammers die STIL stonden voor een stoplicht!

esther, (URL) - 21-09-’05 20:33

Au.. Voor dat japanse meisje en weer een leuk verhaal op jou weblog!

Joyce, (URL) - 21-09-’05 22:33

Heel verbaasd:“Stoppen fietsers in Amsterdam nog voor rood licht ???”

Martijn, (E-mail ) - 22-09-’05 07:56

Een foto dat je bij DE Merel achter op de fiets zit. Dat is het hoogst haalbare. Net zoiets als een frietje eten met mij.

Lennard, - 22-09-’05 08:37

Wat ben jij toch raar aan het dreomen de laatste tijd.

Lawyerzwelgje, (E-mail ) - 22-09-’05 09:54

rare jongens…die japanners…rare meisjes ook…

xaviera, (URL) - 22-09-’05 10:30

Spleetchinezen…

Isa, - 22-09-’05 10:48

een slimme Japanse meid is op Amsterdam voorbereid!

astrid, (URL) - 22-09-’05 11:32

Toeristen zijn zoooo irritant!

Maikel, - 22-09-’05 12:04

Nog maar een keer, ging iets fout.
Kreeg ook een keer zo’n minitoestelletje in mijn handen gedrukt met het verzoek een groep van 10 Japanners op de kiek te zetten. Lastig maar goed. Geef het terug maar nee of ik van ieder afzonderlijk er ook nog een kon nemen met mijn hond erbij, die was er namelijk bij gaan zitten.
Of ze gelukt zijn? Zal ze wel bewogen hebben,omdat ik de slappe lach kreeg als ze ieder voor zich hun beste smile-gezicht opzetten.

Jon, (URL) - 22-09-’05 14:46

he, wat een leuk verhaal! je zou eens collumns moeten gaan schrijven…

ivet, - 22-09-’05 14:51

Hahaha, die Ivet toch.
Merel, ik vind het een eng verhaal. Zit klam te dagmerrie?n achter mijn bureautje. De freaking glimlach, de freaking jas, de freaking sokjes, en dat alles in een zwarte, trage flits. Lekker.

Remmert, - 22-09-’05 15:17

Jahaha altijd lachen die Japanse meisjes met hun sokjes aan en onschuldig lachen altijd maar lachen.

Kiers, (URL) - 22-09-’05 17:24

‘You take picture, ok??’

weemoed, (E-mail ) (URL) - 22-09-’05 17:26

Okew you run with afzakkie sockies and I make pictures, yes?

herman, (URL) - 22-09-’05 18:56

Jahaha kamikaze. Spleetogen hahaha me like you looong time. Hahaha ‘You take picture, ok??’. Jahaha toerist sooo irritant hahaha sambal bij? En zeker ook nog gek vinden dat zij van ons denken dat wij de hele dag op klompen lopen en op fietsen zitten met zo’n achterlijk beeld van mensen uit Oosten.

Kiers, (URL) - 22-09-’05 20:00

Ohw my god wat een debielen, en wat een lef, wat denken se wel. Ik had het z0 niet gepikt, mijn fiets is mijn fiets and nobody may touch it!

Kimmetje, - 24-09-’05 18:53

kono jitensha monogatari ga ii desu yo!

Milo, (URL) - 25-09-’05 08:49

Fietsen is voor Japanners niet bijzonder, dus het was vast een ander merk Aziaat!

Marten, (E-mail ) (URL) - 25-09-’05 18:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.