Herfstontkenning

Voelde u dat ook?

Die neiging?

Maar de kachel hier is nog niet aan hoor.

Ik protesteer nog even.

Reacties

44 reacties op “Herfstontkenning”

  1. Marcel avatar
    Marcel

    Ja, het is ieder jaar weer een enorme drempel, de verwarming voor het eerst aanzetten. Het voelt alsof je je gewonnen geeft.

  2. frommel avatar

    uithouden die kachel. gewoon een trui aantrekken. tis nog lang niet echt koud. dat het dat wel mag worden. met vele lange schaatstochten.

  3. sandra avatar
    sandra

    Ik heb nu een dekentje op de bank…stel het nog even uit

  4. Nathaly avatar

    Nee, ik herken het niet. Ik heb juist veel zin in de herfst!

  5. kamstra avatar
    kamstra

    Ga jij eens even HEEL snel Ajax kijken!
    Ze hebben het al zo moeilijk :/

  6. Mieke avatar
    Mieke

    Het voelt wel koud, maar mijn thermostaat zegt nog steeds dat het hier in huis minstens 20 graden is. Dus hij MAG nog niet aan. Pas bij 18. Of heel misschien bij 19, want mijn moeder komt logeren en die heeft het sneller koud dan ik, dus dan is het zielig als de CV niet hoger mag.
    Maar hoe zit dat nou met gevoelstemperatuur als het buiten hard waait en regent? Wel gezellig trouwens, herfst. Kunnen ze niet vroegtijdig bladeren op de straat gooien ipv pepernoten in de winkel?

  7. Merel avatar
    Merel

    @kamstra, ik had het stukje eerst Ajax-ontkenning genoemd… zwaar was het he.

  8. Rick avatar

    Je zou bijna over eikels beginnen bij het zien van Ajax.

  9. wies avatar

    zou ik dan toch dyslectisch wezen: ik las “herfstontsteking”. twijfelde vanavond over kachel aan/uit. is uitgebleven. wel sokken aangedaan.

  10. Max J. Molovich avatar

    Herfst? Ik heb vanavond nog buiten een paar heerlijke biertjes gedronken. Gewoon, in blote bast, zoals het hoort. Heerlijk!

  11. Jean avatar

    Merel, waarom tutoyeer je ons niet gewoon? Jij staat toch boven de blog-conventies?

  12. Menno Nicolai avatar

    Hier in Friesland is het wat killer dan in Amsterdam, zeker tussen de weilanden, waar wind en regen vrij spel hebben. De verwarming staat altijd aan, omdat ook het warme water door die installatie wordt verzorgd en vanmiddag overwoog ik om de thermostaat eens een graadje hoger te zetten. Maar het bleek 21 graden te zijn, dus heb ik maar een vest aangetrokken.

  13. DREKNEK avatar

    HALLO DE MEREL

    WAAROM HOOR IK NIKS OVER DE CADEUO?

    GROETEN VAN DE BOZE MERELFAN,

    DREKNEK

  14. Denies avatar

    Heerlijk die herfst, de tijd van melancholie, de tijd om je als een mol in te graven zonder het gevoel te hebben dat het leven aan je voorbij raast, kortom: mmm

  15. missgien avatar

    Ik heb gistermorgen de CV even goed opgestookt om de kou uit het huis te verjagen. Straks doe ik dat nog een keer. En dan een uurtje later gewoon weer uit. Dat kan ook, namelijk

  16. maarten avatar

    Herfst? Gisteren nog vrolijk met korte mouwen rondgelopen.

  17. Kiers avatar

    Gelukkig, het bestaat nog: webloggen zoals het bedoeld is, webloggen Optima Forma. Op je imaginaire kistje klimmen en voor je imaginaire publiek iets banaals zeggen. Zo banaal dat je mag stellen dat je de g?ne voorbij bent; je maakt een praatje over het weer. In het voorjaar gezeur over de zomer die maar niet komen wil, in de zomer dat het zo heet is in Spanje en zo veel regent op je Nederlandse camping en in de herft dat de kachel weer aan moet. Hulde Merel, je kan het nog na al die jaren.

    En dan komt Denies langs en die gebruikt het woord herfst en melancholie in ??n zin en denkt het over literatuur te hebben. Zie je nou Merel, wat je allemaal op je geweten hebt? Hoe jij hier feitelijk de demagoog uithangt? Een beetje onschuldige leeghoofdpubermeisjes het hoofd gek maken.

    En het w?rkt!

  18. fiekepieke avatar
    fiekepieke

    Herfstontkenning zet ik (dit jaar) om tot:

    ‘Hoera, ik kan weer een nieuwe garderobe aanschaffen!’

    Tja, ik moet natuurlijk wel genoeg warmere kleding hebben…

  19. fiekepieke avatar
    fiekepieke

    Het werkt echt: Ik ben meteen een stuk minder somber. Moet je ook eens proberen!

  20. Paulie* avatar

    tijd voor Frietje stoof!

  21. Lawyerzwelgje avatar
    Lawyerzwelgje

    Zomer is en blijft mijn geestestoestand !

  22. Anneke avatar
    Anneke

    Een extra trui en pantoffels aan. Al zou ik de kachel op willen stoken, eerst moet de monteur volgende week nog langskomen! Maar goed, het mag ook eigenlijk niet voor 1 oktober vind ik!

  23. Yukiko avatar

    De kachel pruttelt hier al een tijdje, maar ik woon onder de bomen in een oud en koud en tochtig hutje, dus weinig tot geen zon in huis, zolang er blad aan de bomen blijft zitten.

  24. Jeroen avatar

    Ik doe het voorlopig ook nog met truien en dekens, maar niet bepaald van harte.

  25. nove avatar
    nove

    Hemeltergend, heer Kiers in een rol als Grootmeester der Rancune en Beschermheer tegen Leeghoofdigheid en burgerlijke Dwangmoraal. Is demagogie niet van ons allemaal..als hij hagel laat vallen, regent het ‘dus’ niet..? Andersom geldt dezelfde argumentatie ..als hij het laat regenen valt er ‘dus’ geen regen. Sluitend pleidooi, cirkel gesloten..elk seizoen opnieuw, het hele jaar door, het is saai weer, meneer, maar de paraplui’s verkopen weer..en de wind woeit, de eikels vallen, de varkens wroeten, de paddenstoelen komen op en alle herten, eenden, ganzen en kalkoenen zijn bijna op smaak. Genot is uw heilige plicht, tot genot bent u geroepen.

  26. weemoed avatar

    Ik zag blaadjes vallen van de bomen, de wind waait stevig door, mijn stemming is in overstemming met dit gebeuren.

  27. Kiers avatar
    Kiers

    En juist daarom mag ik u graag lezen heer nove. Omdat u over sprankelende originaliteit beschikt, een karakter bent en over eigen identiteit beschikt, omdat u andere woorden neerpent dan het grote gros van het dozijn. ‘Burgerlijke dwangmoraal’, waar kom ik dat eerder tegen? Niet hier in deze goudvissenkom waar iedereen hetzelfde blubt. D??rom heer nove, daarom.

  28. Debster avatar

    Heb de neiging niet onderdrukt en de kachel aangedaan. Ben hem natuurlijk meteen vergeten uit te doen…. Stond ie de hele nacht te loeien. Nog even wennen…

  29. Chell avatar

    Ik kon de neiging ook niet onderdrukken en heb de kachel twee keer vijf minuten aan gehad. Alleen even snel de kilte in de woonkamer een beetje wegjagen, want eigenlijk is het helemaal nog niet koud in huis…

  30. nove avatar
    nove

    Kom, kom..de therapeut in mij waarschuwt me al tijden voor de zelfoverschatting die u zo voortreffelijk beschrijft.. begint u aan toch al overbelaste zenen te trekken. Zo’n oorspronkelijke natuur voel ik me niet. Ik voel me eerder een abberatie, een afwijkende natuur, zoals een zwarte goudvis die een kom moet delen met een oranjekleurig exemplaar om een noodzakelijk contrast, een sine qou non, aan te brengen die de illusie, de schijntegenstelling schept van een harmonische wereld voor het oog van het baasje.. Yin en Yang, polariteit enzo terwijl ze evenveel vis zijn en minder van elkaar afwijken dan op het eerste oog lijkt ..twee sterfelijke magen, vinnen, darmpjes, bolle ogen en even rijk bedeeld met een krachtig kieuwenstelsel, zoiets als u en ik en ik vind u eigenlijk ook vol van emotie, met een intrigrerend gevoel voor verhoudingen die als u eenmaal begint te orakelen nauwelijks nog beheersbaar blijkt, u bubbelt erop los zodat de druk op de kom het bijna begeeft..wat denkt u ..zijn we echt zo’n dreiging, een gevaar voor de samenleving of een plaag voor enkelen die ons in hun hypocriete onschuld tot randfiguur, tot decorstuk op een schoorsteenmantel of kantoortafel reduceren ? Iets wat maar al te makkelijk wordt vergeten als een herfststorm tot evacuatie dwingt. Iets wat nog net wordt gedoogd op de kamers in dat sterfhuis wat er door de burgerij van het oude vermoeide nederland is overgebleven.

  31. Cerito avatar
    Cerito

    Maar Nove…(leuk stukkie overigens) heb je nou je verwarming aan?

  32. Kiers avatar
    Kiers

    Ook ik ben sterfelijk, maar ik verbaas mij elke dag over ‘de wil tot conformatie’. Niet dat ik per se anders wil zijn, maar dat is nog iets heel anders dan ‘de wil tot conformatie’. Dat nove, is mijn diepste drijfveer. Ik ga zometeen spaghetti maken met een rode saus en pikante balletjes. Ik zal een rode wijn drinken en om 18:30 in een rijtjeshuis de avondmaaltijd nuttigen met mijn lief. Ik zal aan een zwarte goudvis denken.

  33. esther avatar

    ( De literaire uitwisseling tussen Kiers en Nove negerend): de CV gaat bij mij voorlopig niet aan. Ben net van een vlooienplaag af. Door die verdomde hitte komt er natuurlijk nog het een en ander uit aan vlooien. Nee, wij doen truien aan en verwelkomen de vorst. Met een rode loper.

  34. nove avatar
    nove

    Cerito: daar ontkom ik niet aan, twee hoog gelegen op een hoek die door elke minizuchtje rukwind als boksbal gebruikt wordt en waar rondom enkellaags ruitenglas heerst..een schande is het dat men huur vraagt voor een dwangbuis met drie kamers, een vijftigjaren keukentje, een plee en een natte cel. Te grof voor woorden te bedenken dat buren er met 2, 3, 5 en zelfs meer personen in verblijven. Dat mag allemaal maar zo, het woord gratis en basis is geschrapt. Tis een tentenkamp van beton met bel en brievenbus.

    Heer Kiers : eenzijdig conformeren ( gehoorzamen, aan de tucht overgeleverd) is langzaam sterven en verstenen tot fossiel, beroofd van elke vrije gedachtenstroom. Ze wantrouwen zichzelf, zwanger van twijfel aan eigen competenties, kunnen en gespeend van alle fantasie. Waar je aan denkt, is ingevuld door anderen, de vrije wil verdrongen door het geld.
    Sommigen vertrouwen er blindelings in, dat assimileren en aanpassen en heiligen de vrede van het compromis maar die hebben het gezond verstand van goudvissen wiens enige ambitie het lijkt zich uit de schedel te laten eten en als offerande ge marteld en geradbraakt te worden voor de altaren van de macht. Stemmenvee voor de extremisten van de plutocratie, de ernstige humorloze geldheerschappij en kapitaalbeheerders, voor omnivoren, voor barbaren als de voormalige zuid-amerikaanse priesterkastes der mulatten die de vruchtbaarheid van de aarde met offerbloed afsmeekten maar niets anders op het oog hadden zichzelf te dienen en in het proces zich te verrijken, luiheid te cultiveren en pompeuze, burleske feesten vierden met zoete wijn en zwaar opgeklopte maisdrank die door gieren, arenden en coyotes afgekloven schedeldaken van hun arme volk aan hen opgediend werd. Generaties lang, als een natuurwet, zo trouw als de terugkeer van de herfst.

    Ik eet een hapje tussendoor, zonder lief, zwevend in een vierkante box waar het zicht op buiten, het is nu 20.00 uur, toch al flink donker is geworden. Nou heb ik vandaag de zonsondergang gemist, anders de enig troostrijke bron en compenserende voordeel van de geschetste woonsituatie die ik koester in de geisoleerde eenzaamheid en daaraan verwante desolaatheid van gevoel en affectieve verwaarlozing als gevolg van de deprivatie die ik moet gedogen..enfin.. het is zeker niet zo dat ik de enige ben die het, dit, mijn leven onverdraaglijk begin te vinden. Er valt steeds meer weg waar ik me aan kan optrekken, waar ik kracht en moed uit kan putten wat me helpt ferm te staan in de bolderende stormen die bomen van kerels kunnen ontwortelen met hun oerkracht. Ik denk soms, waarom moet alles van materie wel een hoger nut tot lustbevrediging dienen of tot veredeling en gebruikswaarde leiden en wordt de mens tot een schadepost gereduceerd en tot zo’n last gemaakt terwijl de mens, het wezen met huid en haar en verrukkelijke sferen tot op heden de enige en voornaamste reden tot het bestaan van de hele aarde is. Zonder de mens is er de wilde natuur en de pracht van een bar koud goddeloos universum.

    U merkt het, de weersomslag naar herfstigheid roept wel degelijk enige melancholie en berusting wakker.

    met amicale groet,

    Uw

    Zwarte Goudvis.

  35. Agnes avatar

    Net voor het eerst aangezet. Heerlijk.

  36. Kiers avatar

    Heer nove, mag ik u een grootse en langdurige en staande ovatie aanbieden? De zwijnen alhier daargelaten is uw parel mij niet ontgaan. Nee sterker, u bezorgt mij een vredige nachtrust. Er is nog zo veel liefde en zo veel wijsheid die wij op het eerste gezicht niet zien. U stelt mij gerust, waarvoor dank.

    Post Scriptum: klikt u voor het goddeloze universum even door op het linkje. De opvolgende delen staan op 00000761.htm, 00000762.htm etc.

  37. pim avatar

    Maar met mij kun je desalniettemin niettegenstaande de kachel aanmaken – winter en zomer!

  38. nove avatar
    nove

    Heer Kiers ..hmm.. uw studie over het tijd-ruimte continuum waaraan geen ontsnapping mogelijk is en ons op golven van de getijdenstroom vooruitstuwt en niet terugduwt op zoek naar verloren tijd van weleer, kortom dat wij altijd ‘gedwongen tijdsprongen’ maken deed mij prompt aan beelden op schilderstukken van de meester Salvador Dali denken..vooral waar er smeltende vloeibare horloges van tafelranden druipen..en om te refereren aan een andere vriend uit ons collectief onderbewuste ( ander woord voor tr continuum) die met ‘Phanta Rhei’ onsterfelijk werd..kreeg ik de associatie.. ‘onder druk wordt alles vloeibaar’.. een opmerkelijk veelgehoorde quasi wijsheid in de kringen van de klasse sjieke vergadertijgers.. ik zou hen weleens bezig zien in een openbaar college, een filosofische les en een verfrissend debat in de meest zuivere dialectische traditie des woords..u weet.. een Hegeliaanse benaderingswijze benadert het volkomen Idee het best en garandeert een bevredigende uitkomst van deze prangende kwestie want zeg nou zelf.. what the fuck do they mean by ‘onder druk wordt alles vloeibaar’..he, watte, leg dat eens uit, verklaart u nader, schemerkop..Gij, dolle ziel ?

  39. de P. avatar

    Ik trek in dat geval een korte broek aan en een T-shirt en ga obstinaat in de winderige tuin de krant zitten lezen.

  40. Peter Weehuizen avatar
    Peter Weehuizen

    en de chocoladeletters liggen al weer in de winkels (of is het nog?)

  41. Infiniti avatar

    Koude handen, koude neus… en dat gewoon binnen. Ik haat het. En maar blijven zitten loggen terwijl je eigenlijk h??l nodig naar de wc moet. Ook zoiets.
    De kachel staat bij mij al weer aan hoor.
    Het helpt alleen niet.

  42. Michiel avatar

    In mijn huisje is het standaard meer dan 20 graden, ik zou wel gek zijn als ik de verwarming zou aanzetten!
    😉

  43. Ronald van Dijk avatar
    Ronald van Dijk

    Herfstontkenning he, de herfst onkent zichzelf!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)