Dubbele wortelkanaalbehandeling

De tl-buizen van de tandarts zijn van het merk OSRAM en recyclebaar. Als je ligt, hangen er twaalf in het zicht.

Een weblog hebben komt buitengewoon goed van pas tijdens dergelijke martelingen: ik probeerde een metafoor te bedenken voor de handeling die de tandarts meermalen moest verrichten. Hij noemde het vijlen. De twee wortels wegvijlen, lekker boenen. Ik wilde een beter woord bedenken. Hoewel ik daar niet in slaagde, en geen beter woord kon bedenken dan raggen of boenen, gaf het me iets te doen. Want het duurde lang, vond ik.

De verdoving is nog niet uitgewerkt en toch doet het al pijn, bij mijn neus en in de kies ernaast.
Die akelige prik in mijn gehemelte ga ik misschien ook nog wel voelen.

Gelukkig moest ik voor de behandeling een hele dienst vrijnemen, dus kan ik zo dadelijk na de laatste klusjes, eindelijk aan serie 1 (!) van de Sopranos beginnen.
Maar eerst alvast een ibuprofennetje.
Ik vrees namelijk het ergste. Dan valt het altijd mee.

In mijn reactiegeval kunt u verscheidene steunbetuigingen, geruststellende woorden en andere opbeurende teksten kwijt.
Heerlijk, zo'n weblog.

Reacties

46 reacties op “Dubbele wortelkanaalbehandeling”

  1. Luna avatar
    Luna

    Dat je nog zoveeeeeel moois van de Sopranos te zien gaat krijgen, dat gaat zeker een hoop van de pijn verzachten! 🙂

  2. Marcel avatar
    Marcel

    Je uitstekende tandarts heeft ongetwijfeld heel goed en vakkundig werk verricht waardoor de pijn zeer snel zal wegebben. De volgende behandeling zal ook weer minder pijnlijk zijn dan deze omdat je uitmuntende tandarts zich niet zal ergeren aan de vriendelijke en prijzende reacties die hij hier leest.

  3. Leo'tje avatar
    Leo’tje

    Sterkte! En het herinnert me eraan dat ik een afspraak bij de tandarts moet maken…(bah)

  4. martin avatar
    martin

    Zo te lezen heeft jouw tandarts ook inspriratie uit the Soprano’s geput… Of heet hij Dentista Soprano?

    Sterkte 🙂

  5. ellen avatar

    ach, het levert in elk geval weer een weblogstukje op…

  6. pluuusje avatar

    de pijn zal straks gauw wegtrekken, alleen een beetje beurs gevoel. Wat helpt, klinkt misschien gek, maar… ik goed eten.

  7. Casper avatar

    De Soprano’s zijn het beste medicijn. Wel behoorlijk verslavend, dus kijk uit.

  8. Gerhard avatar

    Arme Merel, heel veel sterkte. Is dat die tandarts die hier ook leest? Dan zullen we maar geen lelijke dingen over hem zeggen, anders neemt hij volgende keer wraak op je.
    H? Tandarts: beetje voorzichtig met Merel hoor!!

  9. wesp avatar
    wesp

    Voor eenieder die hetzelfde moet laten verrichten als merel LEES NIET WIKIPEDIA VIA DE LINK. want wat dacht je van “…waarbij de pulpa van het wortelkanaal van een tand of kies verwijderd wordt…” HET W?T? pulpa (!)

  10. Ina avatar

    Och arm. Maar is het niet heerlijk, dat als je toch pijn moet hebben, dat je er zo voor kunt kiezen dit in je eigen tijd te ondergaan? Je moet er toch niet aan denken dat wat je nog allemaal te wachten staat, je dat in die stoel moet ondergaan? Aan de andere kant, dan had je het wel achter de rug. Zo opbeurend genoeg?
    (Ik mag volgende maand. Tenzij ik eerder aan de beurt ben.)

  11. roosje avatar
    roosje

    liever een paracetamol dan ibuprofen (niks – of de sopranos – is natuurlijk nog beter)

  12. Josée avatar

    Sterkte! Ik hoop dat je snel opknapt.

  13. B& avatar

    Verscheidene steunbetuigingen, geruststellende woorden en andere opbeurende teksten.

  14. elma avatar
    elma

    Arme ziel, maar je hebt het toch maar weer gedaan. Ik ben als de dood voor de tandarts, gelukkig heb ik de laatste jaren helemaal niets, maar als er zo iets op mijn pad komt, dan ben ik nog met geen 10 paarden in de tandartsstoel te krijgen. Ik denk dat ik onder narcose moet.
    Je bent dus eigenlijk een heel stoer wijf dat je dit toch maar gedaan hebt. En wat betreft de Soprano’s. Het lijkt me zo’n mooie serie, maar je kunt niet alles kijken. Ik denk dat ik ook maar met de eerste serie ga beginnen.
    Nogmaals sterkte, en als het morgen niet gaat, duik je nog lekker een dagje met een ibuprofennetje in bed.

  15. esther avatar

    Ik hoop dat je de dag een beetje pijnvrij doorkomt! Ik weet zeker dat de Sopranos je daarbij gaan helpen. Ik ben jaloers dat jij nog lekker alles kan zien; ik smacht naar serie 6..
    Sterkte!

  16. Jesca avatar

    Wortelkanaalbehandelingen schijnen het ergst te zijn wat er is, als ik mijn zusje mag geloven. Prent dat maar in, dan valt het misschien inderdaad mee. Het trekken van mijn verstandskies enkele maanden terug (had ik heeeeel lang uitgesteld) viel uiteindelijk ook mee. Sterkte maar!

  17. Aefke avatar
    Aefke

    Sterkte!!
    Ik heb het zelf nog nooit mee mogen maken, maar als ik mensen vanuit mijn omgeving mag geloven… geloof ik dat het best vervelend is…

  18. schulp avatar
    schulp

    er gaat weinig boven een lekker fris schoon pulpaloos wortelkanaaltje. en dan ook nog een ibuprodinges en de soprano’s. some folks have all the luck

  19. annemarie avatar

    Pfoei! De tekeningetjes op wikipedia beloven niet veel goeds: hamers, schroevendraaiers… Je hebt een complete wortelkanaal makeover gehad, lijkt het. Nu maar hopen dat je tevreden bent met het resultaat..
    Veel sterkte de komende tijd in ieder geval. En veel Soprano’s en kippensoep. Helpt altijd!

  20. am avatar
    am

    ik had toevallig! gisteren een wortelkanaalbehandeling, waar mijn tandarts vier kanalen moest, eh,pulpalopelen. Duurde twee uur.
    De wederkerige zin ‘er zit een vierde kanaal maar ik kan hem niet vinden’ hielp ook niet echt.
    En: ‘soms gaat het ook echt heel gemakkelijk hoor’ ook niet.

  21. Merel avatar
    Merel

    @am: hahaha, lekkere tandarts heb jij!
    Ik moet zeggen dat het me tot nu toe wel meevalt. Ben wel blij dat ik de hele dag vrij had genomen, want het beetje werken dat ik heb gedaan, voelde meteen niet zo goed. Ik heb wel preventief gewoon elke twee uur een Ibu 400 genomen, mmm lekker.

  22. Drs. Johan Arendt Happolati avatar

    Vrouwe Roze,
    Vijlen en boenen zoude ik ‘politoeren’ noemen.
    Uw Drs.

  23. René avatar

    Oef… ik voel het hier! Sterkte!

    (Ik ga denk ik even een glaasje water drinken…)

  24. Henri avatar

    I ens je eeel eel erkte oe. On ortelaaalbeaneing i ie ijn

  25. marijke avatar
    marijke

    @am: ook ik, op alles, behalve dat t bij mij een week geleden is…2 uur in de stoel, kanalen kwijt, PIJN!! nog steeds ook…

  26. Tina avatar

    Heb je ook van die heerlijke ibruprofen mee om op te lossen in water? Toen ik erover vertelde kreeg ik steeds weer de reactie dat die dingen zo overheerlijk zijn en lekker sufmakend, zelf vond ik het maar niets..

  27. Larissa avatar

    Hai Merel. Sterkte! Al denk ik niet echt dat je het nodig hebt… Ik heb het een half jaartje geleden ook laten doen, was er ziek van vantevoren, want ik ben erg bang voor de tandarts. Ik heb erna niets meer gevoeld! Het was gewoon in een keer goed. Mijn vrees was dus voor niets. Nu mijn verstandskiezen nog… zucht. Ben ik ook erg bang voor.

  28. Max avatar

    Was het je eerste? Dat voelt altijd onwennig.
    De prik in je gehemelte is altijd het ergste. Die voel je al voordat er nog maar iets is gebeurd. Een met veel pech geprikte gehemelteplek lik je per ongeluk met t puntje van je tong en je voelt je daar nog dagenlang beurs.
    Een goede kanaalbehandeling valt verder redelijk te doen. Tegenwoordig smaken die medicamenten die de tandarts er in stopt ook niet meer zo vervelend. Dagenlang proefde ik vroeger mijn eten niet meer. Alleen die aparte smaak als je iets te had op je noodvulling beet.

    Ik heb nog steeds moeite met de gang naar de tandarts. Maar het blijft het enige beroep waar je veel mensen mag/kan bekronen. Dat houdt ik me voor als ik in de stoel lig: “Ik word straks bekroond” “Hij zal t wel kunnen, de kroon op zijn werk”.

    Succes met de naweeen.

  29. Marcel avatar
    Marcel

    Zo’n wkb vind ik niet zo pijnlijk, ook niet achteraf, maar letterlijk vervelend omdat het zo lang duurt. Na een half uur verveel ik me te pletter en wil ik op mijn zij gaan liggen. Mijn tandarts heeft een teeveetje boven de stoel waarop Cartoon Netwerk draait. Daar kan ik niet naar kijken want ik ben al meerdere malen in de lach geschoten. Dat heeft er ooit eens toe geleid dat de boor in mijn tong terecht kwam. Mensen die hun tong laten piercen weten vast niet vantevoren hoe dat voelt.

  30. Ivo Victoria avatar

    tip: verhuis naar belgie. of neem een tandarts daar, zoals ik. daar doen ze namelijk niet aan wortelkanaalbehandelingen of toch slechts alleen bij hoge uitzondering. nee, de Belgen, die blijven vullen, metselen, dichtplamuren afijn wat u het noemen wil. en dat doet minder pijn. en uw tanden gaan er niet dood van.

    toen ik dat ooit eens uiteenzette aan een nederlandse tandarts, werd ik met zoveel minachting de grond in geboord dat ik mij ter plekke en met een dikke middelvinger ter illustratie erbij heb laten uitschrijven en nog dezelfde dag spoorslags naar Belgie terug ben gereden om mijn oude tandarts te smeken mij terug te nemen als patient. sindsdien ben ik gelukkig.

  31. Jowi avatar

    Oewah.
    Politoeren, dat voelt vast ook veel lekkerder dan boenen of schrobben of schrapen 🙂

  32. Merel avatar
    Merel

    Hier de patient.
    Vannacht was geen pretje… 🙁
    Nu AUW!

  33. bram avatar
  34. Marijn avatar
    Marijn

    Mijn tandarts heeft een mooie plafondschildering met cherubijntjes en blaadjes enzo en zijn eigen hoofd erbij. Echt heel grappig.

  35. H. avatar
    H.

    Arme pati?nt. Warme douche, mooi muziekje, kaarsen aan, met deken en thee op de bank (koekjes soppen), ogen dicht, gedachten uit.
    Ooit ben je al deze pijn vergeten.

  36. iamzero avatar

    Mijn hemel, iedere twee uur een ibu 400… als dit het laatste bericht van Merel was, weten we hoe het komt.

  37. Tamara avatar
    Tamara

    Ik moet vanmiddag voor controle 🙁
    Vorige keer had ik me verslapen, echt per ongeluk. Ik denk dat ik nu maar eens van de weg afwaai. Echt expres.

  38. PF avatar
    PF

    Kijk, mereltje, lieve zeurkous. De pijn is het roesmiddel zelf, lever je over, geniet ervan, laat het je hele lichaam toedekken totdat je teennagels springen en je gaat zweven en lucide dromen krijgt.
    Heb je die dr. zoetekauw weleens gevraagd hoe wortelontstekingen ontstaan,waar die vandaan komen ? Omdat jij anders zo’n verstandig meiddje bent, nietwaar. Een voorkomend typje die neit voor het domme ongeluk geboren is.
    Je hebt het echt van iemand onder de leden meegekregen, het is vast iets erfelijks, iets onbewust. Je loopt al jaren krom van de pijn. Dat is of ongerede angst of intellectuele hoogmoed.
    En kaakontstekingen oplopen komt door ophoping van afvalstoffen op verkeerde plaatsen , een verstopping, vast van de ongerede angst en wegblokken van de hoogmoed. En zie, er komt alleen endlosung van.

  39. Fam avatar

    Mijn tandarts had een uitvergrote luchtfoto van Breda boven de stoel. Kon ik nog eens mijn eigen huis opzoeken. Ik vind het getuigen van inlevingsvermogen en goede service naar de pati?nt toe.
    Die Ibu 400’s hakken er trouwens wel in. Zouden ze verslavend zijn?

  40. carin avatar

    Auw, ik leef met je mee. Vorige week een verstandskies (was een fluitje van een cent) laten trekken en gisteren ook zo’n wortelkanaalbehandeling ondergaan. Hoe deden onze voorouders dat toch zonder verdovingen en ibuprofennetjes? Sterkte!

  41. Sharisa avatar
    Sharisa

    Aaahhwww. Nog een paar daagjes en het is over! Dan ben je er vanaf, want voorheen deed het vast ook pijn en een wegrottende wortel wil je ook niet in je mond hebben…

    (oh ja, jij studeerde tandheelkunde…)

  42. Natasja avatar

    Hoe is de pijn? Ik vond het vreselijk, maar kronen plaatsen, daar kwam ik laatst achter doet nog meer zeer. Ze snijden je tandvlees helemaal wel. Wordt wel flink verdoofd, maar na t uitwerken daarvan… Ik had zeker een week flinke napijnen.
    Sterkte

  43. pim avatar

    De Sopranos hadden wel raad geweten met je wortelkanalen. En dat zonder verdoving, ook nog!

  44. ine avatar
    ine

    Laat ik mijn arm breken, of desnoods twee benen? bijna alles wat in de plaats komt van kiespijn is beter. Bij de kanaalbehandeling van 10 dagen geleden werd ik verdoofd omdat hij even dacht dat er getrokken zou worden. Die drie aansluitende dagen met pijn van de verdoving waren pas echt genieten. Maar nu na al zo snel weer twee (vrije) dagen creperen op ibupruufjes zit ik te hopen op asjeblieft zo?n herhalingsbehandeling. Niet nog een nacht met angsten en hartslag op hol en het idee dat de tijd ineens op kruipolie loopt. Uitgerust maar toch uitgeput komt er eindelijk een nieuwe dag tevoorschijn en verbeeld ik mij dan nou: het lijkt wel minder?. Of is het bijna acht uur en de hoogste tijd om te bellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)