Op de Fiets (93)

Of we een helm wilden.
Wat denk je nou? We're from Amsterdam.
Dan moet je het zelf weten.

Ohja, de fietsen komen zonder slot. We don't rent locks.
Hoe zetten we ze dan op slot?
You don't.
Maar dan worden ze gestolen!
Ja. Je verlaat ze dus nooit. Dat is onze guarantee.

Even later hadden we twee fietsen. Samen wogen de fietsen minder dan mijn ene stadsbarrel in Amsterdam. We hadden een kaart meegekregen met fietsvriendelijke routes erop. De fietsvriendelijke routes bleken over het algemeen te bestaan uit groene bordjes langs de weg met een fiets erop. Niet dat de automobilisten op 2nd Avenue zich daar veel van aantrokken, of dat ze opletten als ze hun deur openzwiepten.

Langs de Hudson is een bike- en skateroute gemaakt. Idyllisch langs het water, met uitzicht op Jersey, maar helaas heb je aan de andere kant meteen de snelweg langs je razen. Toch staat New York in de top drie van fietsvriendelijke steden van de VS. We werden dan ook nooit uitgescholden, genegeerd of vreemd aangekeken. Je bent alleen wel helemaal zelf verantwoordelijk voor je ongeluk. Een vrouw op een fiets wees op haar helm, waarmee ze ons voor gek verklaarde.

In Central Park was het zo zonnig dat we met onze jas open en onze ogen dicht (eentje halfopen naar de fietsen) konden wegsoezen. Central Park op Paaszondag, en maar grappige en mooie mensen kijken. Met Pasen hebben de Amerikanen, of de New Yorkers, de traditie om gekke hoeden op hun hoofd te zetten. Echt gek. Kauwgomballenautomaten enzo. Het fijne van een fiets is dat het hele eiland ineens zo makkelijk te doen is. Onze voeten, na drie dagen onafgebroken lopen, kregen een dagje noodzakelijke rust.

De fietsen moesten om 4.30 pm alweer terug, terwijl we nog lang niet waren uitgefietst. Het was al 4 uur toen we ontdekten dat het al 4 uur was. We waren midden in Central Park. We moesten naar East 14th Street. Wat volgde was een dodenrit op een drukke Paaszondag, de logica van de fietsbordjes proberend te begrijpen, dwars door de stad, langs de Apple Store, over 59th tot de Queensboro Bridge, tegen het verkeer in weer terug, want verkeerd begrepen, een heel stuk veel te hard (want downhill) over 2nd Av, naar het water via 39th street, de bordjes dat we niet mochten fietsen negerend, weer een heel stuk tegen het verkeer in bij gebrek aan een stoep, langs het water van de East River, door Alphabet City en Stuyvesant Town (verkeerd gereden), en hoppa, op East 14th Street, om 5.40 pm.

Waaah! Kicken was het.

De man was coulant en allang blij dat we nog leefden.
We betaalden hem de 35 dollar.
Voor 25 heb je een Metrocard voor een week.
Die is ook in de bus geldig.

---
(beloofde niet veel goeds, al die kapotte en kromme wielen voor de fietsverhuur)

kapotte wielen voor de fietsverhuur ai ai

(er stonden ook fietsen op dit pad afgebeeld, maar ik vond de skater mooier)
het skatepad en fietspad

dertien reacties

…maar dan mag je waarschijnlijk geen fiets meenemen.

iamzero, (URL) - 24-03-’08 14:37

Lijkt me heerlijk om te fietsen door New York. Hier in Leiden fietsen we door de paassneeuw: http://klikmetklink.blogspot.com/2008/03..

Elsbeth, (URL) - 24-03-’08 14:39

Als we in ons kikkerlandje iemand met een helm zien fietsen dan is het waarschijnlijk een Amerikaan. ;-)

Pascal, (E-mail ) (URL) - 24-03-’08 14:42

Wow, dat je dat overleefd hebt, dat stuk langs de Apple Store is werkelijk berendruk. Petje af.

Ik woon alweer een jaar vlakbij Boston met man en zoon. We hebben onze fietsen meegenomen, maar zelden gebruikt. Blijkt levensgevaarlijk en onpraktisch ivm verkeer dat niet getraind is om op je te letten – fietsen is hier een sport, geen middel van vervoer; heuvels en Cronans are a very bad combination; winkels liggen te ver uit elkaar om je boodschappen bij elkaar te fietsen; nergens plek om je fiets te stallen etc.

Veel plezier nog in NY City.

Irene, (E-mail ) (URL) - 24-03-’08 15:07

Ik denk dat ik in de top 1 van amerikaanse fietsvriendelijke steden woon. toch veel mensen die rechtsafslaan zonder 1: te kijken en 2: richting aan te geven. Krijg je ongelukken van. Of anders van de 20 cm diepe gaten en geulen in de weg gecombineerd met geen straatlantaarns en wel een afdaling van ongeveer 10% zodat je er met 50 per uur vanaf knalt. Maar fietsen is fijn en leuk. En de stad wordt een beetje van jou als je fietst.

floor s, san diego, - 24-03-’08 16:54

haha muts wat schrijf je toch leuk.

flip, (E-mail ) - 24-03-’08 20:35

Mooi stukje! Dit is echt genieten.
“Het was al 4 uur toen we ontdekten dat het al 4 uur was.” Hahaah!
Ik hoop dat je daar lang blijft, en we iedere dag mee mogen genieten.

MargoK, (E-mail ) (URL) - 24-03-’08 22:54

die skater lijkt wel een beetje op dat mannetje op het voetpad in helsinki.

charlotte, - 24-03-’08 23:27

ok, heel cool. maar wij hebben sneeuw, nah!

ivo victoria, (E-mail ) (URL) - 25-03-’08 09:53

Central Park by night, dat is pas kicken. Enfin, wees daar een beetje voorzichtig, sjaaltje aan als het koud is en niet vergeten op tijd te eten.

Was getekend

Van De Pot Gerukt, (E-mail ) (URL) - 25-03-’08 10:42

even tussendoor ; YAY NYC!!

claver, (URL) - 25-03-’08 11:20

@Pascal: Of een Duitser..

@Merel: Ik weet niet of en hoelang je er nog bent, en ik weet ook niet of iemand in een reactie op een vorig stukje dit al heeft gezegd, maar voor de zekerheid: Je moet een helicoptertour nemen! Waarschijnlijk ben je er langsgefietst toen je langs de rivier fietste. Liberty tours oid geloof ik. Voor iets over de honderd dollaz(omgerekend is dat praktisch gratis natuurlijk) in een heli over NFYC vliegen, incl rondje om het Vrijheidsbeeld.. Ik baal nog steeds dat ik het toen niet gedaan heb, in tegenstelling tot de leuke Brabette’s die we daar waren tegengekomen en die er onophoudelijk over opschepten.

Douwe, - 25-03-’08 13:10

Fietsen in New York, leuk om te doen. Als je een getrainde amsterdamse fietser bent, dan is NYC een eitje… ;-) En vergeet het meat packing district niet, teveel leuke winkeltjes!

Ap, (URL) - 30-03-’08 15:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.