De sympathieke Slotenmaker

"Kom we gaan!", riep ik en vrolijk trok ik bemutst, bewant en besjaald de voordeur achter me dicht.
"Euh", zei de Man des Huizes.
"Euh?", vroeg ik.
Hij wees besjaald (want een bikkel) naar de voordeur.

"Wie maakt er dan ook deuren die meteen in slot vallen!", riep ik direct ter verdediging van mezelf, terwijl de Man des Huizes zijn sleutel in zijn slot stak en niet verder kwam dan een klein stukje. Mijn eigen sleutels zaten namelijk nog aan de andere kant van de deur in het slot.

"Dit lijkt mij een goed moment om onze buren beter te leren kennen", sprak ik wijs, vooral om de aandacht af te leiden.

Nu had ik inmiddels al één buurman ontmoet. Online. Want dat de wereld zo klein is als een doperwt en mijn site vele anonieme bezoekers kent, was al gebleken uit het feit dat mijn stukje over de lift gelezen was door... een van de mensen die ik in het stukje had beschreven.
Gênant!

Gelukkig bleek de buurman Grandioos. Hij toverde een stuk plastic tevoorschijn waarmee hij onze deur kon openwippen, als ware hij een echte inbreker. Het was hem namelijk ook zelf eens overkomen.

Na een half uur inspanning van zijn kant, waar veel kracht en denkwerk bij kwamen kijken, bleek hij toch geen inbreker. Hoewel onze deur daarmee niet open was, was het toch een veilige gedachte.
De Grandioze Buurman had wel een Gouden Gids. Het dikke gele boek had ik zo lang niet gezien dat ik bijna geneigd was de geur van de dunne bladzijden op te snuiven.

Bij de plaatselijk horeca mochten we artistiek verantwoorde thee drinken voor 3 euro per glas, terwijl we op de slotenmaker wachtten. We hadden een aantal slotenmakers gebeld en de één was nog duurder ("150 euro startkosten maar het wordt vast meer") of chagrijniger ("Oh, daar heb ik nu helemaal geen zin in, je belt maar iemand anders") of afweziger ("pieppieppiep") dan de ander.
De laatste slotenmaker was echter zeer sympathiek. Hij liep opgewekt met ons mee naar onze voordeur.

"En zo is hij open", zei hij, na 12 seconden (echt, ik telde) frutten met een plasticje.
Voor 89 euro.
"Dat ging snel", zei ik.
"Wil je ook eens proberen?", vroeg hij, terwijl hij me het plasticje overhandige.

De sleutelmaker weigerde weg te gaan zonder me te leren hoe ik in mijn eigen huis moest inbreken. Wat hem nog sympathieker maakte. Ik vermoedde zelfs niet meer dat hij bij mij zou kunnen komen inbreken - wat elk normaal mens bij slotenmakers vermoedt.

Na tien minuten oefenen kon ik mijn eigen deur in een handomdraai openen.
En zo ook alle andere deuren van Nederland die niet op het nachtslot zitten.
Hmm.

"We hebben het niet slecht", zei de slotenmaker grinnikend, terwijl hij de bon uitschreef.
Mijn tip voor 2009 voor u en tegen de recessie: omscholing.

41 reacties

Oh Merel, kun je niet een keer een shortcursusje doen? In ruil voor een rondtrip Nijmegen ofzo? Dit is mij al tich keer overkomen, namelijk.

Rutger, (URL) - 05-01-’09 19:30

Haha! Oh.. erg he. Zo jammer zijn dat soort dingen. En het gebeurt al-tijd op een moment dat je er totaal niet op zit te wachten…
Ff off-topic: De Man des Huizes zit nu zwaar te lezen in De weekenden waren voor haar. En guess what: hij vindt het prachtig en leest zelfs tijdens de wereld draait door. Hij waarschuwt mij ook dat ik NIETS mag zeggen over de inhoud, omdat ik zijn leesplezier dan verpest. Ongelooflijk he?

stoere schrijfster, (E-mail ) (URL) - 05-01-’09 20:04

Heel herkenbaar!
Daarom staat er bij ons sinds 1900 een groot plakkaat met SLEUTELS op de binnenkant van de deur…
Wel genant van die buurman..:-)

Tanja, - 05-01-’09 20:35

Slotemaker op – slotemaker op – slotemaker op zee! (Nouja, niet op zee. Maar de melodie is zo leuk.)

knof, (URL) - 05-01-’09 21:05

Haha. Rutger was me voor, maar wilde ook vragen of je mij een cursusje wilde geven :-P
Kan nog wel eens van pas komen… zeker in deze moeilijke tijden… hoef je niet honger te lijden als je zonder baan komt te zitten ;-)

Skar, (URL) - 05-01-’09 21:28

Ben wel benieuwd welke slotenmaker je aan de deur hebt gehad (Ik heb namelijk bij een slotenmaker gewerkt)

Maaika, (E-mail ) (URL) - 05-01-’09 22:04

Crimineel zijn is ook heel makkelijk maar helaas niet wanneer je over een geweten beschikt.

Terrebel, (URL) - 05-01-’09 22:56

Gaat naar bed en doet de voordeur op nachtslot!

MargoK, (E-mail ) (URL) - 05-01-’09 23:32

Dit is mijn ouders ook een keer overkomen, maar toen de sloten-openmaak-meneer kwam met zijn speciale ‘tooltje’ mochten ze niet kijken hoe hij de deur weer openmaakte. (Voor alle mensen die zich nu afvragen of mijn ouders er soms nogal onbetrouwbaar uitzien: nee, dit vroeg hij standaard in zulke gevallen…)

Het voordeel is: dit gebeurt je dus maar ??n keer! Reservesleuteltje bij de buren? ;-)

Julia B., - 05-01-’09 23:34

Ik heb me al een halve eeuwigheid geleden aangewend om nooit een voordeur uit te lopen, zonder de sleutelbos in mijn linkerhand te houden. Het is de enige obsessief-compulsieve stoornis die ik heb, en ik heb hem mezelf aangeleerd. Tot dusver werkt het.

Johan Lont, (URL) - 05-01-’09 23:46

Het kan ook met een omgebogen knijperijzertje, zo weet ik uit ervaring. Niet dat dat iets is om trots op te zijn, maar handig is het wel. Maar ja, dan moet je je knijper niet vergeten als je de deur uitgaat natuurlijk..

Femke, - 06-01-’09 00:02

Toen ik kwam wonen in het huis waar ik nu woon, viel me na een paar dagen op dat mijn deur de enige in de hele flat is met twee sloten erop. Op de een of andere manier stelde me dat niet heel erg gerust. (Ik bedoel: zoiets zal toch een reden hebben?!) Na het lezen hiervan vind ik het ineens wel heel geruststellend.

Marina, (URL) - 06-01-’09 09:39

Dit doet me denken aan de ‘preventieve cursus fietsen stelen’ die de politie in Amsterdam aanbiedt. Ook zo iets waar een mensch niet zomaar achteloos aan voorbij gaat.

RalphP, (URL) - 06-01-’09 10:09

@Rutger: wij hebben het goed, want in Nijmegen kost het geen 89, maar 50 euro. Dat vond ik destijds ook al een belachelijk bedrag, maar 89 euro slaat echt alles! Overigens is het mij nooit gelukt om mijn eigen deur met een pasje te openen, maar heb ik wel ‘n creditcard verspeeld in een poging daartoe. Da’s ook knap hoor!

TafelDertien, (URL) - 06-01-’09 10:20

Ik ging een keer de vuilniszak buiten zetten. En trok de deur achter me dicht. Terwijl m’n babietje nog binnen was. Toen moest ik heel hard huilen. Toen ging ik naar een buurman. Hij leende een breipen van z’n vrouw en ging ontzettend lopen pielen en pielen. En het duurde maar en duurde maar. En ik hoorde m’n kindje huilen. En ik moest zelf heel hard huilen. Toen rukte ik die breipen uit die buurman z’n handen, nam een aanloop, slaakte een oerkreet, deed iets met de breipen en iets met mezelf en opeens stond ik weer binnen.

Tessel, - 06-01-’09 11:32

Ohja. Nog een verhaal. Laatst kwamen we terug van vakantie en waren alle sleutels weg. Die liggen op drie plekken verstopt, maar dat vond de huisoppas niet fijn dus hij had ze allemaal meegenomen. Toen stonden we daar om 1 uur ‘s nachts in de kou met twee kleine kinderen. Toen tikten we het keukenraampje in. Dat deden we niet zo handig want het gaf heel veel bloed. Toen moesten alle kinderen en alle spullen door het keukenraampje want we konden nog steeds de deur niet opendoen want geen sleutel. Toen zagen we dat huisoppas de ramen in de huiskamer wijd open had laten staan. ???!!!?

Nog een keer Tessel, - 06-01-’09 11:35

Jeumig! E.89 voor 15 seconde werk en dan nog bestaan er slotenmakers die geen zin hebben om hiervoor hun bed uit te komen? Gaat lekker zeker met de business daar in Adam.

Rian, (URL) - 06-01-’09 12:22

Wat handig dat ik een vent heb met een krakersverleden ;) Ik kon zo m’n huis weer in! En toen we verhuisden en de deur ongeschikt bleek voor pasopenen (zojuist bedacht woord), schrok hij er niet voor terug om op het balkon te klimmen en zich door een bovenraampje te wurmen… Slapeloze nachten gehad toen bleek dat het zo makkelijk was..

Marieke, (URL) - 06-01-’09 12:37

Op 13 september verhuisd. Op 20 september deur achter me dicht, zonder sleutel. Tja, zo’n deur had ik eerder niet. 5 sets sleutels kreeg ik bij oplevering. Allemaal binnen! Door lieve ouders opgevangen (ik had nog wel een autosleutel) Zelfde telefoongedoe gehad als Merel. EUR 150,00???
Uiteindelijk deed iemand het voor EUR 90,00 voor, in mijn geval, 15 seconden werk.
Inmiddels dezelfde stoornis als Johan Lont ontwikkeld.
Het officiele woord voor deze wijze van inbreken is flipperen.

Leo, - 06-01-’09 14:29

Ooit werd ik wakker van een man die met een kleerhanger mijn deur probeerde te openen…. Gelukkig draai ik altijd mijn slot om als ik thuis ben. Mijn buurman niet, dus bij hem werd ingebroken terwijl hij lekker lag te slapen. Altijd je slot omdraaien dus voor pasjes – kleerhangers en wat al niet meer!

Elisabeth, (URL) - 06-01-’09 15:23

Na twee keer in een maand mijn deur dicht te hebben gedaan, terwijl de sleutels er in de binnenkant nog in zaten, heb ik een stukje slot met plakband afgeplakt, zodat ik bij eventuele buitensluiting in ieder geval mijn reservesleutels er nog in kan doen (in die twee gevallen is een vriend trouwens via mijn slaapkamerraam naar binnen gekomen. Ook niet echt inbrekerproof, al hadden we er wel ;n schroevedraaier en veel geduld voor nodig).

KatYo, (E-mail ) (URL) - 06-01-’09 17:45

Ik heb een bejaardendeur.
Die kan alleen dicht met een sleutel.

Ik wou dat mijn auto ook van die deuren had.

Syrena, - 06-01-’09 17:52

Onlangs werd er ‘s ochtends onverwachts aangebeld en deed ik in nachthemd en badjas de deur open. De mannetjes aan de deur waren van een bouwbedrijf en ze kwamen de roetschade in de portiek inventariseren. Heel enthousiast demonstreerde ik hen hoe mijn deur vreselijk klemde en deed hem dicht….. en mijn sleutels lagen binnen. Gelukkig arriveerde binnen 10 minuten een collega van de mannetjes die de deur gratis voor mij openflipperde met een opengesneden colafles. Dat waren best genante 10 minuten zo in mijn badjas in de portiek…..

Klink, (URL) - 06-01-’09 18:18

Hmm. Niet zo ver van Huize Man-Roze vandaan, heb ik in hetzelfde geval 75 euro betaald. Iets minder geld dus, maar mijn slot werd wel een potje opengebikt. Dan heb ik liever een truc met een pasje…

Doet me trouwens denken aan 10 jaar geleden – hadden mijn vriend en ik op de eerste dag vakantie onze huurauto dichtgegooid met de sleuteltjes erin. ‘s Nachts in Miami, 2 gekleurde jongemensen die met een kleerhanger aan een auto staan te knutselen. Lukte gelukkig snel.

Monica, (E-mail ) - 06-01-’09 20:37

ik doe mee hoor, met Rutger en Skar!!

elsje, (URL) - 06-01-’09 22:11

Filmpje waarin het “flipperen” wordt getoond: http://www.rtl.nl/components/actueel/edi...

Ik ga ons nachtslot toch ook maar weer eens gebruiken geloof ik…

Gelukkig gaan wij zelf meestal door de achterdeur naar buiten en die kunnen we alleen op slot draaien m?t een sleutel.

IMS, (URL) - 07-01-’09 10:50

Ik ben zo blij met de grendels op mijn deuren. Kan ik er tenminste ‘s nachts een extra slot op doen zonder dat ik ooit de sleutel erin hoef te laten zitten. En mocht ik per ongeluk zonder sleutel weggaan, dan heb ik op verschillende plaatsen reservesleutels.

Renske, - 07-01-’09 10:56

Huh, Merel, ben je dan de laatste inwoner van Amsterdam met deur zonder (anti-)inbraakstrip? Of delen jij en de slotenman nu het geheim hoe je een deur met strip moet openflipperen?

Marnix, (E-mail ) (URL) - 07-01-’09 11:45

Dank Merel – behalve dat het een leuk stukje is, doet het me ook even beseffen, dat ik de laatste tijd weer wat nonchalanter werd met het de deur goed (dubbel) op slot doen.

Marijke, - 07-01-’09 22:59

Bij is iedereen altijd welkom. Sloten zijn overbodig, dat bewijst uw verhaal nog maar eens.

Was getekend

Van De Pot Gerukt, (E-mail ) (URL) - 08-01-’09 10:44

Volgens mij is dit een “gat in de markt”, sleutelleed oplossen. Trouwens herkenbaar dat verhaal van kind binnen en jij buitengesloten. En dan kind van 1 jaar de trap zien opkruipen. Moeders wilde al door het glas springen. Gelukkig klimgrage buurjongen die door openstaand zolderraampje wist te komen..pfffff….

Esther, (E-mail ) - 08-01-’09 11:23

heey hoe gaat het met je was het kamperen leuk
ik moest een bericht maken

desmond, (E-mail ) - 08-01-’09 11:25

Bedankt voor de tip, kan ik wel gebruiken!

Gerhard, (E-mail ) (URL) - 08-01-’09 17:47

nog een tip: schaf een 5-punts slot aan.

jan, (E-mail ) (URL) - 08-01-’09 19:12

En niemand die doorheeft dat het hier fout ging omdat de Vrouw des (vorige) Huizes haar d’r sleutels nog aan de BINNENZIJDE in het slot staken (waarschijnlijk met een kleine twist). En dat een ander setje sleutels – die manlief uiteraard per definitie paraat had – toen niks meer kon uitrichten. Afijn, ietsje te hard rijden op een woonerf pakt deurder uit. Sorry. Duurder.

Pimz, (E-mail ) - 09-01-’09 02:03

Fantastisch!
Mij overkwam deze week precies het zelfde. Al heb ik een achterdeur en een buurvrouw die ik al jaren ken en dus ook nog mijn sleutel heeft. Maar toch is het even schrikken!

Pytrik, - 09-01-’09 13:59

Mwah, ik ben wel toe aan een omscholing volgens mij.

Dré, (URL) - 10-01-’09 02:58

Dat is een lucratieve bezigheid. Aan de andere kant moet je dan niet de klanten de tips en tricks leren. Dan ben je binnen de kortste keren werkeloos.

Me!, (E-mail ) (URL) - 11-01-’09 13:10

Gelukkig was het geen zondag?! Da’s absoluut geen handige (en prijzige!) dag om je sleutelbos te verliezen in het bos. Bovendien schijnt zo’n ‘pen’sleutel helemaal een drama te zijn om te openen. Gelukkig bleek schoonmama nog ergens een verdwaalde reservesleutel te hebben.. pfff..

Neneh, (URL) - 11-01-’09 13:13

damn it wat een business zeg!

Joyce, - 14-01-’09 14:00

Erg leuk stukje!!!

Slotenmaker, (URL) - 25-04-’11 13:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.