Voetbal, great fiesta

"4-0", zei de Schot vrolijk, op mijn vraag hoeveel het zou worden. Zijn ene oog keek rechtdoor, naar mij, het andere had een sterke afwijking naar rechts. "Voor jullie, natuurlijk", voegde hij er lachend aan toe. "You're gonna beat our arses", zei hij, vreemd genoeg enigszins tevreden. Hij proostte met zijn pint. Ik zei dat buitenlanders de kansen van het Nederlands elftal altijd te hoog inschatten. Hij zei dat we op het verkeerde moment piekten.

Het hele café stond vol met mannen in kilts. Een grote groep, met z'n allen naar Amsterdam, dacht ik. Maar het bleken groepjes van 2 à 6 Schotten te zijn die elkaar niet kenden. Toevallig waren ze dezelfde kroeg ingelopen, ze hadden geen idee. Nu ze elkaar hadden gevonden, zongen ze Schotse strijdliederen. Gelukkig kende ik The Flower of Scotland nog van de tijd dat ik in Glasgow studeerde.

Even later kwam de man met het afwijkende oog weer naar me toe.
"Aaai", zei hij. "We hadden vandaag cake gekocht in de supermarkt, maar we werden er niet stoned van."
Ik keek even of hij een grapje maakte, maar hij was bloedserieus. Ik legde hem uit hoe je cake kon kopen waar je wel stoned van werd.
"Great country."

Een paar tellen later stond ik met hem en nog drie dronken Schotten om me heen te praten over de fabuleuze wedstrijd die ik in Barcelona had gezien. Afgelopen zondag nog.
FC Barcelona - Malaga.
6-0.
Een wereldgoal van Messi. Voor mijn ogen. De Schotten hadden de samenvatting gezien en gingen voor me op de knieën uit respect dat ik erbij was geweest.
Samen met bijna 100.000 fans, variërend van 4 tot 90 jaar. Links van mij een vrouw in haar eentje, een jaar of 60. Rechts van mij twee vrouwen samen, een jaar of 75. Op de hoogte van alle spelers en tactieken, aanmoedigend, meelevend. Voor mij drie jongetjes van een jaar of zeven met een vader en een klein zusje. Bloedfanatiek.
Zes keer scoren. Zes keer fiesta, een stadion vol feest. Voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd alleen maar lachende gezichten. Mannen met manieren, die me voor lieten, geen vuurwerk, geen uitgebreide fouillering bij de deur. Gewoon een feest voor de hele familie. Tienduizenden Spanjaarden en duizenden toeristen die al jaren wachtten op een wedstrijd in Camp Nou. Zo zou voetbal altijd moeten zijn.

Er kwam een slungelige jongen het café ingelopen.
Een jaar of 18 met een enorm blotebillengezicht.

"This is my laddie", zei de man met het afwijkende oog, die ik schatte op een jaar of 35.
Zijn zoon stelde zich aan me voor.

"0-0", zei hij, op mijn vraag hoeveel het ging worden.
"A draw would be absolutely terrific."

Buitenlanders schatten niet alleen de prestaties van het Nederlands elftal altijd te hoog in, ze zijn ook nog eens veel beter in supporter zijn.

barca chica

zestien reacties

Jemig Merel!
Komt er weer eens een lekkere lap tekst, gaat het over foebl!! :(

Margo, (E-mail ) (URL) - 28-03-’09 21:33

Soms lijkt het wel alsof het alleen in Nederland niet om het spelletje gaat. Althans, bij voetbal. Ooit was ik met mijn zoon bij de halve finale van een international honkbal-toernooi. 7,50 euro entree, vijftig cent voor een programma-boekje. Een cola of een pilsje kostte een euro en je hoefde er niet voor in de rij. Supporters van beide teams zaten door elkaar heen op de tribune en hapjes en drankjes uit verschillende landstreken gingen spontaan rond. Bij elke mooie bal klonken bewonderende kreten. Al naar gelang het kleur shirt van de maker gevolgd door een vreugde- of een smarte-kreet. Ook bij het schaatsen gaat het er zeer gemoedelijk aan toe.

Terrebel, (URL) - 28-03-’09 22:12

Ahaaaa, nou begrijp ik waarom Schiphol gisteren overspoeld werd door Schotten in kilts. Ik vroeg nog aan één: is there a footbalmatch or something? En de ander antwoordde in het Schots: “No idea. Does this train go to Amsterdam Central?”

Onno Zweers, (URL) - 28-03-’09 22:40

Haha Onno, leuk zijn ze he :-)

Merel, - 28-03-’09 22:53

Een Schotse supporter heeft vandaag mijn schoonmoeder gemooned, in het cafe. Ze is er nog ondersteboven van. Leve de Schotten!

netraam, (E-mail ) - 29-03-’09 03:52

ik dacht al: k’heb wat gemist, toen ik op het station stond in Utreg (en ervoor Den Bosch) en al die oranje figuren zag rondlopen al dan niet met blikje bier in de hand.

karin r., (URL) - 29-03-’09 10:57

Nou, zie. Winnen we met 3-0, zijn het toch de NL’ers die worden opgepakt: http://www.nu.nl/algemeen/1940381/ruim-d..

Merel, (URL) - 29-03-’09 12:36

@Merel: blikjes bier hè …

karin r., (URL) - 29-03-’09 12:59

@ merel

Pfff, alleen lezen wat je wilt lezen. De supporters werden vóór de wedstrijd opgepakt. Heb je je trouwens al eens verdiept in de Spaanse harde kernen van voetbalclubs? Die zijn geen haar beter maar vechten het net zoals hier buiten het stadion uit.

St-Een, (E-mail ) - 29-03-’09 13:37

In het kader van (schotse) toeristen in Amsterdam, hier nog een typerende foto van Thomas Schlijper, gemaakt eergisteren. http://schlijper.nl/archive/2009/03/26.h.. (NSFW!)

Er staan er nog een hele boel op zijn website, over Schotten met kratjes bier en zo voorts

Rutger, (URL) - 29-03-’09 21:52

Dag St-Een, ik heb me nooit verdiept in de harde kern en die zal net zo erg zijn als hier en dat zullen ze net zo goed buiten het stadion uitvechten. Ik heb daar niks over gezegd. Waar ik wel over schrijf is de sfeer in het stadion, voor, tijdens en na de wedstrijd. Ik heb vele stadions in NL meegemaakt en de sfeer in Camp Nou was wezenlijk anders. Het deed mij, en mij medereizigers, denken aan vroeger tijden in de Meer.

En je hebt gelijk dat de meesten al voor de wedstrijd werden opgepakt. Nog zinlozer dan na, toch?

Merel, - 29-03-’09 23:26

@Rutger: Ik schrik me dood man, had je niet even kunnen waarschuwen? Wat moeten mijn collega’s wel niet denken als ik dit soort plaatjes op mijn scherm heb! Ik durf niet nog een keer op de link te klikken om mij ervan te vergewissen dat ik het goed heb gezien, maar ik geloof dat deze supporter zijn edele delen geschoren had. Zou hij dat altijd doen of was dat speciaal voor deze gelegenheid? Ik had bij schots eerder de associatie ‘harig’.

Over sfeer in stadions: Hier in de VS is het baseball een familieuitje. Mensen nemen hun babies in een draagzak mee en de hele groepen padvindertjes zitten gezellig op de tribune vieze hotdogs en nacho’s te eten. En er word voor noch na de wedstrijd ook maar iemand opgepakt. Pils kost wel bijna een tientje, dat dan weer wel. Maar supportersgeweld kost wel een miljoen, soms. Dus.

floor s, - 30-03-’09 19:52

Prachtig dat een stel Schotse supporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen Nederland op bezoek ging bij Haarlem dat tegen Omniworld moest spelen. Overbodig om te zeggen dat de sfeer ineens stukken beter was in dit anders zo druilerige stadionnetje.

möök, (E-mail ) (URL) - 01-04-’09 13:01

Als ik al niet onvoorwaardelijk van je zou houden, dan zou ik nu onvoorwaardelijk van je zijn gaan houden. Nu terug naar mijn anders zo druilerige stadionnetje (o! stond het maar in de schaduw van het druilerige Ha.. Ha .. Haarlem).

iPim, (E-mail ) (URL) - 02-04-’09 00:13

Een blotebillengezicht. Ik hoop dat dat nog geen standaard uitdrukking is zodat u de credits kan opeisen, later – wanneer het er een is geworden. (en als het er wel al een is, dan steel ik ‘m, om te exporteren naar B.)

ivo victoria, (E-mail ) (URL) - 02-04-’09 08:53

Had ik het geweten dat U hier vorige zondag een aantal rijen links, rechts, boven, onder mij verkeerde zou ik gezwaaid hebben. Laat mij nu net die zondag mijn berg verlaten hebben om ook het Camp Nou op te fleuren met mijn aanwezigheid. Volgende week Bayern, dan zit het kot wel tot aan de nok vol.

Was getekend

Van De Pot Gerukt, (E-mail ) (URL) - 02-04-’09 09:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.