De blinde man

Sinds ik op mijn nieuwe adres woon, nu zo'n maand of vijf, waarheen vliegt de tijd, nou ik weet het wel, het waait hier veel harder dan elders in de stad, dus ik denk hierheen, of richting IJburg misschien, de tijd vliegt westelijk, zoals de wind, zie ik hem wekelijks.
De blinde man.

De blinde man heeft een donkere bril en komt altijd aangekondigd.
Het geluid van zijn blindengeleidestok hoor ik lang voor ik hem de trap naar het perron zie opkomen.
Tik, tik, tik.
Zo gelijkmatig dat het een beat uit een drumcomputer zou kunnen zijn.
Tik, tik, tik.
Een prettig ritme. Een mooi, licht geluid op de stenen van het perron.

Ik kijk altijd op, want ik ben fan van de blinde man.
Soms voel ik me schuldig omdat ik hem bekijk. Niet alleen omdat hij er geen weet van heeft, maar ook omdat hij juist dat niet kan. Kijken.
Ondanks zijn blindheid heeft hij altijd mooie kleren aan.
Hij ziet er goed uit.
Goede vrouw, denk ik.

Ik heb er meermalen over gedacht om hem aan te spreken, maar dat gaat niet. Hij zal zich rotschrikken als ik ineens vanuit de stilte in zijn oor brul (blinden hebben heel goede oren). Hij zal zich schamen omdat ik hem bewonder en blozen en zich afvragen of ik dat zie. Hij zal niet weten wat te zeggen en ik ook niet, waardoor het gesprek al snel zal stilvallen en hij zal vermoeden dat ik ertussenuit geknepen ben. En om dat gevoel bij hem te voorkomen blijf ik natuurlijk toch naast hem staan, waardoor hij mij zal ruiken (blinden hebben heel goede neuzen).

Als we zijn aangekomen op de plaats van bestemming staan we samen op.
De vaart en zelfverzekerheid waarmee hij naar de uitgang van de trein loopt, kunnen haast niet tippen aan de mijne.
Hij stapt de trein uit alsof hij net zo veel ziet als ik.
Dan lopen we samen op het perron, in hetzelfde tempo, zonder dat ik mijn pas hoef in te houden of te versnellen. Als ik hem niet zou willen achtervolgen, zou ik mijn best moeten doen.

Tik, tik, tik.
Hij weet precies waar de roltrappen zijn.
Tik, tik, tik.
Hij sluit keurig aan in de rij voor de roltrappen.

Heel, heel soms raakt hij met zijn stok kort een schoen van iemand aan.
"Je ZIET het toch, idioot!" wil ik dan roepen tegen die idioot die geen stap opzij deed.

Samen lopen we door het immer overbevolkte Hoog Catharijne.
Tik, tik, tik.

Soms hoop ik dat ik hem kan redden van een botsing met tegenliggers. Of dat ik een ander gevaar voor hem zie, zoals een groot gat. Een auto, of een geluidloze bus met een slechtziende buschauffeur.

Maar het gaat altijd goed.

zeventien reacties

Een mooi moment om te ontdekken hoe je deze website kunt voice-over-en (braille lijkt me in deze minder handig ;-))

Doreth, (E-mail ) (URL) - 07-05-’09 17:30

Ja, de tijd vliegt. De kunst is om mee te vliegen. Dat terzijde.

Ooit heb ik een (je verzint het niet) blind date gehad met een blinde jongen. Echt stekeblind was ‘ie. Ik zou hem ontmoeten bij de bushalte vlakbij zijn huis. We hadden elkaar al uitgebreid gesproken door de telefoon en het leek me de moeite van een treinreis van een uur wel waard. Des te groter was de schok en teleurstelling toen ik hem vanuit de bus al bij de halte zag staan met zijn witte stok met rode streepjes. Ik vond hem zo stuitend lelijk dat ik serieus overwogen heb om niet bij de halte uit te stappen. Dat ik toch een oprecht mens ben blijkt uit het feit dat ik hem niet voor lul heb laten staan en hem het voordeel van de twijfel gegeven heb, dus uitgestapt ben. Het werd, nadat ik de druk van de ketel had gehaald door te zeggen dat ik niets in hem zag (bloos) toch nog gezellig. Hij was pianist en liet me zijn studio zien.
Laatst kwam ik bij toeval op zijn website en zag dat hij iedere koninginnedag in het dorp is waar ik sinds 5 jaar woon, om op te treden in een kroegje hier. En wat schoot er door mijn hoofd… ik zou naar die kroeg kunnen gaan zonder dat hij ooit zal weten dat ik naar hem heb staan kijken. Gelukkig blijk ik nog steeds over enig fatsoen te beschikken en ben ik niet gegaan.

‘t Is wat hè, met die blinden.

Tat, (E-mail ) (URL) - 07-05-’09 17:50

Goddank dan dat het altijd goed gaat. Joh.

Rutger, (URL) - 07-05-’09 18:56

Godverdomme, dit was mijn stukje. Maar ik ben juist niet fan van de blinde man. Het zal een andere zijn.
Nu nog even ‘De stad der blinden’ lezen natuurlijk, mocht je dat schandalig genoeg nog niet gedaan hebben.

iamzero, (URL) - 07-05-’09 22:05

Als mensen met een stok die eruitzien als blinden zo zelfverzekerd rondlopen vraag ik me vaak af of ze wel echt blind zijn. Of dat ze stiekem doen alsof en zich verkneukelen om ons.

Susie, - 07-05-’09 23:22

mooi stukje.

charlotte, (URL) - 08-05-’09 08:40

Mooi (Merel) en mooi (Tat).

Jac, - 08-05-’09 14:27

De blinden regeren in weblogland, hier: http://frankiepebbles.web-log.nl/kiezels.. nog een mooi stukje over een blinde.

Margo, (E-mail ) (URL) - 08-05-’09 21:19

Even dacht ik dat je het over mijn blinde had. lol

Maurice, (E-mail ) (URL) - 09-05-’09 02:01

‘k Kan het niet laten even te reageren.Ik ben al tientallen jaren getrouwd met een, vind ik, zeer geslaagde blinde. Hij is zelfstandig, zeurt niet (nou ja, niet meer dan ik) heeft hobby’s, lust alles, is gezond, heeft een zeer brede belangstelling, heeft meegeholpen vier fijne kinderen op de wereld te zetten,en last but not least: heeft veel humor. Ik ben dus zeer tevreden met mijn eigenste blinde. Er zijn ook andere soorten. Dat weet ik toevallig omdat ik in de blindensector werkzaam was. Daar heb ik mijn blinde niet opgeduikeld trouwens. Ik had ‘m al.Maar je kunt gewoon tegen ze praten, hoor. Ze praten zelfs terug!

els, (E-mail ) (URL) - 09-05-’09 18:19

Ha els, gelukkig kan je het niet laten, dit vind ik heel interessant! Ik weet ook wel dat je gewoon met een blinde kunt praten, maar mocht deze meneer niet blind geweest zijn, dan zou ik hem nog niet durven aanspreken. Zo in alle vroegte een onaangekondigd en ongevraagd gesprek – denk niet dat veel mensen dat erg leuk vinden, of wel?

Merel, - 09-05-’09 19:45

Je moet wel iets te melden hebben natuurlijk…….

els, - 11-05-’09 00:28

Whahhahahaha Els, jij hebt aan humor ook geen gebrek zo te lezen! Helemaal leuk jouw reacties. :)

Amber, - 12-05-’09 08:41

Waarom ben je eigenlijk fan van de blinde man? En wat zou je ervan vinden als hij je blog las?

Martijn V, (E-mail ) - 18-05-’09 16:13

Ik ben fan van de blinde man omdat ik zijn moed niet heb. Vrees ik. Het lijkt mij ongelooflijk eng wat hij doet.

Ik zou het zeer genant vinden als hij mijn blog las, omdat ik ook daar in een mietje ben.

Merel, - 18-05-’09 23:42

Ik heb vijf jaar een relatie gehad met een blinde man (ja, na een échte ‘blind-date’), we zijn nog steeds beste vrienden. Vreemd genoeg brengt zijn blindheid ook een hoop lol met zich mee. Zoals die keer dat hij ruzie kreeg in een discotheek omdat hij volgens een jaloerse kerel naar de borsten van diens vriendin keek.

Hij is blind geworden door een auto-ongeluk maar had dus nog steeds zijn rijbewijs. Autorijden is er niet meer bij, maar hij vond het zonde om zijn rijbewijs te laten verlopen. Wie weet wat er nog mogelijk is in de medische wereld in de toekomst..

Dus togen wij hand-in-hand (als verliefd stelletje) naar het gemeentehuis om zijn rijbewijs te laten verlengen. Zijn hond bleef thuis, zijn blindenstok borg hij op, onzichtbaar in zijn achterzak.

Hij leverde zijn oude rijbewijs in, inclusief de pasfoto’s voor het nieuwe rijbewijs. Ik tikte (zogenaamd achteloos) met een pen op de balie zodat hij die vervolgens feilloos over kon pakken. Hij zette zijn krabbel in de rechterbenedenhoek (ja, ja, we hadden navraag gedaan!) en kreeg zijn rijbewijs mee!

Hij kon zich nog nét beheersen om daarna zijn blindenstok uit zijn achterzak te halen en tikkend naar buiten te lopen.

En als je deze jongen aan zou spreken, zou hij dat alleen maar prachtig vinden!

Hij is niet trots op zijn blind-zijn, maar wel op de manier waarop hij ermee omgaat. En terecht!

Groetjes,
Nicky

Nicky, (E-mail ) (URL) - 10-06-’09 01:14

Heb dit stukje al 80x gelezen. Ik had het zelf kunnen schrijven… Grappig dat ik niet de enige ben met dit soort “fan-gevoelens” voor de/een blinde man…

Tess, - 16-03-’13 14:10
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.