In de spits is er geen tijd voor zwakte

In de drukte van de avondspits wilde een Somalische vrouw met haar kinderwagen op Hoog Catharijne de roltrap af.
Ze twijfelde.
Kun je met een kinderwagen een roltrap af? Of stort de wagen dan, door het gewicht, de afgrond in? Zou ze de kracht hebben om de wagen in balans te houden en zelf staande te blijven?

Maar er was geen tijd om te twijfelen.
Achter haar dromden de mensen om het begin van de roltrap om de trein te halen die gereed stond.

"Sorry, sorry", zei ze.
En ze wierp haar kinderwagen de roltrap op. Op goed geluk.
De angst zorgde ervoor dat ze haar ogen even sloot.

"Kan iemand in godsnaam even helpen!?!", wilde ik roepen, maar de jongen, die voor haar op de roltrap stond, was me voor.
Hij pakte net op tijd het voorstuk van de kinderwagen en hield de wagen in balans.

De vrouw misstapte zich toen ze zelf op de roltrap ging staan.
Ze zocht haar evenwicht en keek achter zich, om aan de mensen achter haar haar verontschuldigingen aan te bieden.

Eenmaal beneden zette de jongen de wielen van de kar op de grond.
"Dank u wel, dank u wel, dank u wel", zei de vrouw, terwijl ze haar hoofd dienstbaar naar voren boog.
Ze zette de kinderwagen snel opzij, zodat ze niet meer in de weg stond voor alle mensen die achter haar voor de trein begonnen te rennen.

23 reacties

misschien ben ik heel simpel/onverschillig in die dingen, maar waaraan kon je precies zien dat het een somalische vrouw was?

charlotte, (URL) - 13-03-’10 11:37

Ja, dat vroeg ik me ook af, charlotte. Maar toch wist ik het zeker. En ik weet zeker dat ik gelijk had.

Merel, - 13-03-’10 11:48

Er zijn zeker wel nog aardige mensen op de wereld.

Terrebel, (URL) - 13-03-’10 14:30

Achterstevoren is de manier. Ik heb het vaak gedaan, zonder hulp.

aargh, (URL) - 13-03-’10 15:07

@charlotte: ik vroeg mij hetzelfde ook al af. maar als Merel gelijk heeft, dan heeft ze gelijk. tot dat ze geen gelijk meer heeft :-P

Swaan, (URL) - 13-03-’10 16:37

Eén aardig mens zorgt voor een kettingreactie, daar geloof ik in. Positieve energie is besmettelijk. Negatieve helaas ook. Maar als we ons daar nou tegen weren? En ons richten op wat goed is..sjonge ik lijk wel een profeet, dat krijg je na een dag op het voetbalveld, daar moet je ook praten als brugman om sportiviteit, fair play, normaal met elkaar omgaan de boventoon te laten voeren.

Fijn stukje. Groet Roelien
PS: achterstevoren is the way.

Roelien, (E-mail ) (URL) - 13-03-’10 18:22

Ik zie het zo gebeuren, je hebt met weinig woorden een dagelijks tafereel precies weergegeven zoals het eraan toegaat. Knap.

Lian Reuvekamp, (URL) - 13-03-’10 19:52

De toegevoegde waarde van “Somalische” snap ik niet helemaal. Wil je hiermee weer een linkse “schwung” geven aan je stukje? Dat alle Somalische vrouwen zo netjes, welopgevoed zijn en ze, och, arme Somalische vrouw, getart wordt door die vervelende, stressige Nederlanders die lang niet zo netjes zin als deze arme SOMALISCHE vrouw met kinderwagen?

Als het om een asociaal figuur was gegaan, had je er dan ook bij gezet dat ze Somalisch was? Als ze dat inderdaad, zie andere reacties, uberhaupt al was.
Een stukje met een irritante zogenaamd links-intellectuele ondertoon.

Nathalie, - 13-03-’10 23:16

Nathalie, ik vind de vrouw er juist helemaal niet goed uitkomen in het stukje. Ze is heel gedienstig – waarom vraagt ze niet gewoon iemand om haar te helpen?

Bovendien: iemand die in de kop van het stuk het woord zwakte gebruikt om de Somalische vrouw mee aan te duiden, is niet erg positief. Ook niet over de andere spitsgebruikers. De spits is gewoon kut, dat is het.

Henk, - 14-03-’10 09:06

Ik snap niet dat mensen met een kinderwagen van de roltrap afgaan. Als de lift kapot is; haal t kind er dan uit en vraag iemand de wagen te tillen. Vind het echt superlink.

Susie, - 14-03-’10 11:17

met de kinderwagen de (rol)trap af is een kunstje wat je even onder de knie moet krijgen. nieuwe moeders zie je er nog wel eens mee stuntelen, maar er zijn ook de moeders die met een stuk of wat telgen, een maxi cosi én een kinderwagen de trein weten te bereiken.
goed man.
toch is niets in nederland echt berekend op kinderwagens. ik noem gangpaden in winkels, zelfs in die van een prénatal! #fail hoor.

inge, (E-mail ) (URL) - 14-03-’10 14:38

Roltrap op, wagen achter je. Roltrap af, wagen voor je op de twee voorste wielen. Ik ben een ervaren moeder, maar heb wel ooit mijn oudste zoon bij Albert Heijn laten staan. Op de terugweg kreeg ik het gevoel dat ik iets vergeten was, zoals je dat na een verjaardag kunt hebben als je zonder het cadeautje het pand weer verlaat….

Vivien, (E-mail ) - 14-03-’10 19:44

Mocht ik ooit kinderen krijgen en mocht ik dan in het spitsuur een roltrap af moeten met een kinderwagen omdat ik er nou eenmaal sta en naar voren geduwd wordt, zou ik spontaan een paniekaanval krijgen.

Simonatoetje, (URL) - 14-03-’10 19:50

Lichtelijke verwant: Het bekende dilemma van de ouder-met-kind-en-bagage en de trein-waarvan-elk-moment-de-deuren-kunnen-sluiten omdat’ie gaat vertrekken. Zet je eerst je kind in de trein en spring je weer naar buiten voor de koffers, of andersom?

kees, - 14-03-’10 20:52

Dat laatste los ik altijd heel eenvoudig op: kind klimt zelf in de trein met rugzakje.
In het algemeen zie je dat 95% van de mensen geirriteerd kijkt naar zo’n kinderwagen in het ov en te beroerd is om even te helpen waardoor men er gelijk ook minder last van heeft.

jb, (E-mail ) - 15-03-’10 11:34

Vraag: Zat er wel een kind in die kinderwagen? Zo ja, was dat een Somalisch kind? Zo nee, wat had die Somalische vrouw dan in haar kinderwagen? In de spits… Op een roltrap… Op Hoog Catharijne… In Utrecht…

Michiel, (E-mail ) - 15-03-’10 13:38

Mooi.
Ik heb gelijk een beeld voor me van de Somalische vrouw. En ik heb zo’n vermoeden dat dat ook precies is zoals ze eruit zag.

Vera, (URL) - 16-03-’10 14:27

Het is echt heel makkelijk, als je het een keertje gedaan hebt. Zoals iedereen al zegt: achterstevoren!

Karien, (URL) - 16-03-’10 17:36

De reacties zijn leuker dan het stukje (wat ik niet rot bedoel hoor Merel Roze)

Door, (URL) - 16-03-’10 23:00

Achterstevoren die trap af; snel en veilig, jaren zo gedaan en nooit een probleem geweest :)

Dwaas, (E-mail ) (URL) - 17-03-’10 08:01

Ik zou als ik die dame was met kinderwagen en al achterstevoren weer door de menigte een uitweg creëren en de lift nemen. Doodeng vind ik het.

karin, (URL) - 19-03-’10 18:09

Ja, zo’n Somalische vrouw, die herken je meteen. Net zoals je Nederlanders er in het buitenland meteen uitpikt ;)

En dit heeft toch niets met links of rechts te maken? Meer een beetje het English man in New York gevoel, maar dan schrijnender. Ik las het en kon me meteen iets bij de situatie voorstellen. Vreemd land, vreemde taal, vreemde gewoontes, da’s gewoon eng. Somalisch of niet.

Joyce, (URL) - 21-03-’10 17:54

roltrappen afgaan met kinderwagen is gewoon eng, niet iedereen woont in de stad waar je die dingen dagelijks tegenkomt. Persoonlijk heb ik er nog nooit voor gestaan en als ik je stukje lees ben ik blij toe!

wille, - 21-03-’10 21:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.