Nederland schreeuwt om cultuur

Toen de regering van Winston Churchill geld nodig had om de Tweede Wereldoorlog te financieren, werd hem geadviseerd het geld bij de kunst- en cultuurbegroting weg te halen.
'Maar waar vechten we dan nog voor?' vroeg de staatsman zich af.

Mooi stuk van Saskia Goldschmidt op deze dag.

acht reacties

Ja een wijs stuk van Saskia G.

hansroze, (E-mail ) - 20-11-’10 20:51

Ik ben het niet eens met Saskia. Hier een kopie van mijn reactie op haar weblog:

“Maar Saskia, die kreet is figuurlijk bedoeld toch? We hebben cultuur nodig. Vooral is het belangrijk dat het publiek, en niet alleen de kunstenaars, de straat op gaat. Ik zit maar te genieten in zo’n prachtige zaal en dat doen er velen met mij.
Wij (“de genieters van kunst”) moeten laten zien dat we met heel veel zijn, en dat kan alleen als we ons laten horen.”

Kiek, (E-mail ) - 21-11-’10 00:30

Prachtige uitspraak van Churchill en helemaal waar!

Terrebel, (URL) - 21-11-’10 09:38

En zoals ik al dacht wordt poor Winston hier voor andermans karretje gespannen. Deze zgn. quote van Churchill is een uitermate discutabele parafrasering op een memo. In dat memo drong hij aan om theaters/bioscopen open te houden ondanks de invoering van de ‘blackout’ na het uitbreken van WO II. Dit om de bevolking iets te kunnen bieden in zulke moeilijke dagen. Ik ben het eens met Saskia’s roep om wat minder geschreeuw, alleen laat Winston Churchill er buiten. Hield trouwens best van schreeuwen, die Winston…

Jeroen, - 22-11-’10 11:05

Ha heel goed Jeroen, dank voor deze kennisdeling.

Merel, - 22-11-’10 11:28

Jeroen: Jammer. Ik vond het wel mooi. Merel: Heb je de ‘flashmob’ van het omroepkoor gezien in de uitzending van Pauw & Witteman op 22 november? Ik vond het optreden sterk, maar volgens mij hebben ze een kans gemist door daarna niet met betere argumenten te komen waarom ze niet moeten worden wegbezuinigd.

IMS, (URL) - 25-11-’10 22:04

Volgens mij kan het beste een poosje een tandje minder.

ikvindvanniet.nl, (E-mail ) (URL) - 28-11-’10 19:06

Ja oké, laten we Churchill er buiten houden, maar de anekdote bewaren. We maken er gewoon een sprookje van.
‘Er was eens een koning die geld nodig had om een Grote Oorlog te financieren. Men adviseerde hem geld weg te halen bij de kunst en cultuurbegroting. etc. etc.’
Koning eventueel te vervangen door staatsman.
De anekdote is te mooi om in rook op te gaan alleen omdat hij niet waar gebeurd is.

Anneke Scholtens, (E-mail ) (URL) - 06-12-’10 15:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.