Vijf weken werkvakantie

* De Fransen en internet, het blijft een opmerkelijk fenomeen. Waar in Nederland een beetje een restaurant een flashy website heeft, hebben de restaurants er hier geen, of eentje die uit 1995 lijkt te komen. Met animerende gifjes en tabellen! Ook begrijpen ze niet hoe een url eruit moet zien. Vaak gebruiken commerciële bedrijven blogspot of hebben ze een ellenlang adres geregistreerd met plaatsnaam, naam instelling en iets anders leuks voor de .fr. Overigens doen de reserveringsformulieren op die sites het vervolgens nooit. Evenals de e-mailadressen. Ik denk dat het misging toen de Fransen de computer niet gewoon computèr noemden maar ordinateur en e-mail geen e-mail maar courriel. 

* We zaten in de Dordogne, de Bourgogne en de Provence. Formidable. Alle drie de streken maakten ons duidelijk dat het er nu fantastisch toeven was, maar dat er in de zomer over die pittoreske keitjes en door die mooie straatjes duizenden Nederlandse gezinnen zouden komen hobbelen. Elke keer als we daar aan dachten, prezen we onszelf extra gelukkig. Juin est la bombe.

* We hebben alle weersomstandigheden wel zo'n beetje gehad. Het begon met koude, regen en donkerte, slechter weer dan in Nederland, geen stukje blauw te zien, geen stukje lichtgrijs. Fuck it. En het eindigt nu al dagen in een soort Sahara: felle zon, niet uit te houden, 36 graden in de schaduw, en om 20 uur 's avonds wordt het met 30 graden pas echt aangenaam. Alle omstandigheden hadden hun charme. Maar het buiten kunnen leven is het mooiste wat er is.

* De Fransen bleken veel aardiger, grappiger, meegaander en sympathieker dan verwacht. Volgens mij zei ik dat de vorige keer na een bezoek aan Frankrijk ook al. 

* Mijn Frans is in de tegenwoordige tijd goed genoeg om een babbeltje te maken. Maar toen ik aan een campinghouder duidelijk wilde maken dat ik als klein meisje op deze camping was geweest en er zulke goede herinneringen aan had, kreeg ik de verleden tijd geenszins vloeiend mijn mond uit. De voltooid deelwoorden nog wel, maar niet in combinatie met de juiste persoonsvorm op de goede plek. Eté, eu, allé. 

* Hoewel sommigen van u gezien de reacties het begrip werkvakantie angstaanjagend blijken te vinden, was het heerlijk. Schrijven is voor mij geen werk, het is vooral fijn. Het vereist voor mij wel een verandering van omgeving, een omgeving met minder afleiding en een ander ritme. Was het het hele jaar maar werkvakantie! 

* Tip voor iedereen die deze kant nog opgaat! Er zijn hier in de Provence muggen die bijna onzichtbaar zijn (ongeveer zo klein als een vlo) en die kneitergrote, extreem jeukende bulten op je achterlaten (we waren gisteren blij dat we op het terras van een restaurant nog welkom waren ondanks onze builenpest). Je hoort ze niet, je ziet ze niet. Silent killers, graoohw. De tip moet ik nog even verzinnen want wij hebben zelf nog niet achterhaald hoe we kunnen terugslaan, terwijl we daar zeker de helft van de dag in gedachten mee bezig zijn. 

* Overmorgen terugkeren na vijf weken schrijven in Frankrijk is niet makkelijk, wat ik u brom. Toch verheug ik me op de zomer die gaat komen, op mijn vrienden en op Ronja en Maus, en zie ik ook niet op tegen het werk dat op me ligt te wachten. Het enige waar ik echt van baal, is dat ik straks weer sokken aan moet. 

* Oh, nu moet ik zwemmen.

elf reacties

wat een heerlijkheid. ja, die sokken, dat vind ik ook altijd erg jammer. wij verheugen ons ook op jullie terugkomst! :-)

Swaan, (URL) - 29-06-’11 11:15

Het zijn geen muggen maar knutten (Ceratopogonidae). In Nederland heb je er weinig last van maar in bijvoorbeeld Schotland en Scandinavische landen worden ze er helemaal gek van op sommige plaatsen. Bij een lokale apotheek hebben ze er meestal wel goede spulletjes voor, en ook lokale mensen weten wel wat voor sprays en dergelijke je het beste kunt kopen. Je hebt weinig last om de plekken waar wind staat. In Schotland waren was ik een keer zo ziek van die beesten dat we dezelfde dag nog naar de kust gereden waren waar wel wind stond en waar je er helemaal geen last van had.

Maarten, - 29-06-’11 14:08

Maarten, die knutten heb ik inderdaad ontmoet toen ik in Scandinavië was. Maar in mijn herinnering maakten die wel geluid. Niet? Overigens is de mistral gearriveerd dus ben benieuwd of we er nu minder last van hebben.

Merel, - 29-06-’11 15:59

Tip: download de app ‘anti mug’ op je iPhone. Ik heb ‘m al gebruikt en we zijn NIET gestoken. Maar het kan natuurlijk ook dat er geen mug in de slaapkamer was!

Margo, (URL) - 30-06-’11 20:46

P.S. Waarom moet je in Nederland sokken aan? Ik draag alleen ‘s winters sokken!

Margo, (URL) - 30-06-’11 20:49

Zou het kunnen zijn dat Frankrijk zo’n prettig land is om te vertoeven, omdat de mensen ervoor gekozen hebben internet gewoon links te laten liggen en wat van het leven te maken?

kees, - 02-07-’11 15:41

Ik zat eens na te denken over die voltooid deelwoorden.
Dat is die rare met die afwijking, namelijk:
j’ai été = ik ben geweest
j’avais été = ik was geweest

Bon chance,

Salue.

marthe, - 03-07-’11 13:03

Na een qua taaluitdagingen vergelijkbare Frankrijkervaring heb ik zes, zeven jaar geleden besloten alleen nog naar landen te gaan waar ik de taal spreek. Beperkend? Neehoor, betekent gewoon dat ik de taal leer vóór ik ernaartoe ga. Met een vorige zomervakantie mislukte het echter toen we vier, vijf dagen voor vertrek besloten bestemming Portugal te kiezen. Nouja, in zo weinig tijd valt er gewoon weinig te leren…

Maar het voornemen blijft!

Michiel, (URL) - 03-07-’11 22:55

voor de mensen die nog heen gaan. bij kruidvat verkopen ze anti muggen stick is ook goed tegen malariamuggen en dan blijven die krengen ook uit de buurt! ben pas naar italie geweest hadden ook van die kleintjes maar ook tijgermuggen en zijn een stuk minder geprikt dan het jaar ervoor toen we alleen een spray gebruikte!
en ga met je plekken naar een locale apotheek laat een plek zien en wedden dat ze een goed spulletje voor hebben!

kim, - 07-07-’11 12:52

Verrek, die krengen zitten ook in Toscane. Daar heten ze ‘pappataci’, oftewel ‘eten & zwijgen/zwijgend eten’, een verwijzing naar hun zoemloosheid. Ik werd er helemaal gek van. en licht hysterisch van ieder klein bewegend stofje. Uiteindelijke oplossing = bus met antimug leegspuiten op armen en benen.

Maartje, - 18-07-’11 15:22

Muggenmiddel met DEET als werkzame stof vinden! Werkt echt. Chemische oorlogsvoering!

kees, - 05-08-’11 20:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.