Rutger

Knoertzenuwachtig (dus) liep ik vrijdagmiddag aan het einde van de werkdag over het Jaarbeursplein. Het zou gaan gebeuren. Mijn spannendste internetdate sinds lange tijd. Want: zou hij niet heel erg tegenvallen? Zou ik hem wel herkennen?

Bovenaan de roltrap gluurde ik alvast door het raam. Meteen herkende ik hem, ook al had ik maar een paar foto's gezien. Onmiskenbaar.

"Je ziet er heel anders uit dan op de foto!" riep hij.
Hij was heel lief!
Stoer, bedoel ik. Breedgeschouderd, suggereerde zijn moeder. Zij keek me lachend aan. Zijn zusje vloog naar de stoel naast hem, zodat ik tegenover hem kon plaatsnemen. De hele familie was uitgerukt voor onze date.

"Oké, vraag 1", zei hij, terwijl ik nog nauwelijks was gaan zitten.
Op tafel stond een opnameapparaat waar nog cassettebandjes ingingen. Hij had me al per mail gewaarschuwd: het zouden pittige vragen worden en alles wat ik zei zou worden vastgelegd. Ik rechtte mijn rug.

Rutger (13), alias directeur van Koekjesfabriek.com, had gevraagd of hij me voor school over mijn boek mocht interviewen. Ik mocht er niet over schrijven tot dinsdag, want zijn lerares Nederlands zou er wel eens achter kunnen komen en het moest een verrassing zijn. Zuslief had geen oppas en moest noodgedwongen mee.

Ik hoefde niet lang na te denken over zijn verzoek, want ik ben groot fan van Rutger. Al sinds hij 12 is. Lange tijd geloofde ik helemaal niet dat hij zo jong was. Zijn weblog moest een publiciteitsstunt zijn van een romanschrijver. Of het waren hersenspinsels van een pedofiele geest. Geen tot voor kort lagere schoolleerling schrijft stukjes met titels als "Ik slijt mijn heil" of "Illegaal drinken". Toch? Welke 13-jarige kent nou Madrugada en heeft een LinkedIn-account (als directeur van de Koekjesfabriek)?

Maar hier zat ik dan toch echt tegenover hem. En tegenover zijn zusje, dat na drie seconden aan het bowlen was op mijn iPhone. “Je hebt Maya verkeerd geschreven”, zei ze afkeurend.

“Vraag 2.” Rutger vroeg me de oren van de kop. Of ik al iets aan mijn goede voornemens had gedaan. Hoe het nou afloopt met de Maya uit het boek. Waarom ik in Utrecht werk als ik schrijver ben. En of ik het leuk had gevonden om het boek te schrijven.

"Soms niet", zei ik. "Soms was het heel erg vervelend om te schrijven. Dan zat ik in het schrijfhuisje en werd ik gek omdat het niet lukte."

Zijn zusje keek op. Op het schermpje van mijn iPhone zag ik hoe ze desondanks een spare gooide.
Twee negenjarige, donkere en pientere ogen keken me aan.
"Waarom, als je het zo irritant vond, hield je er niet mee op en ging je niet gewoon naar huis?" vroeg ze, alsof het gewoon is om op je negende een zin vol bijzinnen uit te spreken.

Ze zouden niet rusten tot ze alles van me wisten. Een spervuur van vragen werd op me afgevuurd. Het was leuk, gezellig en soms heel grappig. Maar vooral heel ontroerend. Vooral toen we samen op de foto mochten.

35 reacties

Tsjee, Rutger is ook bij mij een trouwe reageur. Ik ben verbijsterd over zijn leeftijd. En ik vind het helemaal te gek. Bedankt voor deze inside-info!

Zezunja, (URL) - 20-01-’09 14:15

13!!??

Rian, (URL) - 20-01-’09 14:15

Rutger is inmiddels ook ingewijd bij about:blank. En dat op die leeftijd!
Leuke stukjes hebben jullie geschreven!

Aukje, (URL) - 20-01-’09 14:24

Dat zou nu leuke dingen voor de mens!

Een echt Gymnasium-klantje, die Rutger. Dat zussie komt trouwens ook aardig uit de hoek, zeg!

Terrebel, (URL) - 20-01-’09 15:07

zucht…

joanne, - 20-01-’09 15:20

Woeeeei, dat ben ik op die foto :-)

Mijn zusje, inclusief ik zitten hier enorm te glimlacheb achter de peecee =)

Rutger (ja die ja), (URL) - 20-01-’09 15:28

jeuj! wat leuk.
ook hier dus grote twijfel over rut’s leeftijd, toen hij het me mailde (toen het nog ‘geheim’ was), geloofde ik het eigenlijk nòg niet hahaha!

nu ga ik ff checken wat meneertje zelf erover heeft geschreven!

inge, (URL) - 20-01-’09 15:46

Geweldig, heb genoten van dit relaas en ik kon hem ook niet geloven toen ik 404, zondernaam (Rutger) op Twitter tegen kwam ;-)

Mike, (E-mail ) (URL) - 20-01-’09 16:28

ik zeg: Jochem van Gelder.

iamzero, (URL) - 20-01-’09 19:15

iamzero: ik moest er ook aan denken! Gelukkig ben ik geen BN’er.

Merel, - 20-01-’09 19:16

Ik weet niet… welke 13-jarige leest nu iamzero? Is dat eigenlijk wel legaal?

iamzero, (URL) - 20-01-’09 19:48

Superleuk!
Ik lees jullie beider blogs en had er nog niet aan gedacht dat jullie gingen meeten!!
Ik dacht dat Rutger een date met de krant had!!

Rutger is leuk! Hij maakt saaie dagen goed!

Tanja, - 20-01-’09 19:52

@iamzero: die is goed!

Merel, wat leuk dat je benaderd werd voor dit interview & leuk dat je er aan mee werkt natuurlijk :-)

Ben benieuwd naar Rutgers cijfer!! ;-)

Peet, (URL) - 20-01-’09 19:57

Ik ben ook wel benieuwd naar het (uitgeschreven) interview.

IMS, (URL) - 20-01-’09 20:20
  • vraagt zich af of hij het interview zelf niet even online moet gooien ofzo.
rutger (ja die ja), (URL) - 20-01-’09 20:28

Leuk dat jullie een date hadden! Ben benieuwd naar het interview en naar Rutgers cijfer. Ik ga gauw even bij de Koekjesfabriek langs!

Margo, (E-mail ) (URL) - 20-01-’09 20:51

Merel? Doe babytje.

PIM, (E-mail ) - 20-01-’09 22:02

@ Rutger: ja, voor alle nieuwsgierigen hier – ik ben vast niet de enige.

IMS, (URL) - 20-01-’09 23:28

Hai Merel,

Al tijden lees ik je blog maar nooit eerder reageerde ik. Wat een 13-jarige knul en een foto van jou al niet kunnen bewerkstelligen… ;-)
Zonder je te willen beledigen, laat ik dat voorop stellen. Wat zie je er jong uit! En sowieso anders dan ik me had voorgesteld. Maar echt, ik wist dat het niet klopte, dat Rutger met zijn 9-jarige zusje op de foto stond. Toch kostte het wat moeite voordat ik mezelf heb kunnen overtuigen dat jij het dus moet zijn.
Je ziet er trouwens wel leuk uit!
Goh, bijster sterke eerste reactie dit… :-S

Irène, (URL) - 20-01-’09 23:42

ik stel voor dat Pauw en Witteman een dag in de week minder gaan werken. Merel&Rutger als interviewduo klinkt ook best goed, toch?

Bram, - 21-01-’09 09:32

Irène, bijster sterk. :-) Maar het grappige is: het is de eerste keer dat ik een foto van mezelf op mijn site heb gezet. Verwonderlijk, niet? En ik moet zeggen: ik zie er niet zo jong uit als op de foto. Ik herkende mezelf ook bijna niet. Zal wel door zwartwit komen en door hoe mijn haar zit.

Merel , - 21-01-’09 09:43

Noujaaa, is Rutger pas 13???? Wat een openbaring, ik dacht dat het een 6vwo’er was ofzo. Goed zeg!

esther, (URL) - 21-01-’09 10:42

Is dat Rutger? Wow, wat fantastisch Rutger!
En wat een eer voor Merel.

Emma, (E-mail ) (URL) - 21-01-’09 13:43

Ben zwaar onder de indruk… Zowel van Rutgers eruditie als van de leuke foto.

Susan, (URL) - 21-01-’09 15:23

Die Rutger is er vroeg bij, hij heeft zelfs al een eigen huis!

Mijmer, (URL) - 21-01-’09 16:29

I knew it! Cool dat jullie gewoon een date hadden.

Het was te toevallig dat jullie beide een vage afspraak hadden :)

Ben benieuwd naar het resultaat, even bij Rutger vragen of het online komt!!

Jaime, (E-mail ) (URL) - 21-01-’09 16:48

Die Rutger!! :D

kwan, (E-mail ) (URL) - 21-01-’09 21:45

Way to go, Rutger! En way to go Merel, dat je dat interview in de wacht hebt weten te slepen. Zo te horen weet niemand wie van jullie twee zich nou het meest vereerd moet voelen.

Coole smoelentronies, die twee.

Impa, (E-mail ) (URL) - 22-01-’09 07:12

Jullie zijn gewoon leuk. Allebei.

Dré, (URL) - 24-01-’09 00:39

… van Rutger (tevens lid van de raad van commissarissen der koekjesfabriek)…
gloeit nog steeds na van trots.
een feest om te lezen!
dank je wel Merel voor dit avontuur, de mooie dag die je maakte voor mijn liefsten!

de vader van ..., (E-mail ) (URL) - 24-01-’09 18:50

leuke blog
dit moesten we even zeggen voor een taal opdracht
okeej?
doeii
groetjes:)

shaffa en nicole, - 27-01-’09 11:16

Haaay ….
mooie log :)
en nog veel sucses met je log :D

Groetjes :D Marjolein en Demi :D

Demi EN marjolein, - 27-01-’09 11:29

leuk. en vooral ook die foto.

Marco Raaphorst, (URL) - 29-01-’09 14:22

(Rutger, ik WIST het!) ;-)

karin r., (URL) - 29-01-’09 14:28

ik slaak een zucht, hij is echt! fijn dat Rutger me even op dit interview wees, nu kan ik met een gerust hart tijdens de vierdaagse een patatje met hem eten.
Goed stuk Merel btw!!!

Jacqueline, (E-mail ) - 05-07-’09 14:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas heeft ook mijn site te maken met spammers. Zou je, voordat je op Plaats reactie klikt, deze niet zo moeilijke vraag willen beantwoorden? Dan voorkom ik dat hier allemaal berichten over cheap loans en extra large dicks komen te staan.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.