Schrijftrainer

Beter leren schrijven

Beter schrijven? Ik leer het je.

Workshops schrijven en schrijftrainingen

Met duidelijke oefeningen, praktische aanwijzingen en vooral ook veel plezier zorg ik er als schrijftrainer voor dat je beter gaat schrijven. Ik heb ruime ervaring in het geven van workshops en trainingen of het individueel coachen van professionals. Trainingen online schrijven of online eindredactie en aantrekkelijk schrijven op B1-niveau geef ik het vaakst.

De schrijftrainingen die ik geef (o.a.)

 • Online schrijven
 • Online eindredactie
 • Aantrekkelijk schrijven op B1-niveau
 • Columns en blogs schrijven
 • Koppen, intro’s en tussenkoppen
 • Schrijven voor social media
 • Klantgerichter schrijven
 • Print versus online: wat zijn de verschillen?
 • Trainingen op maat

Ik geef de schrijftrainingen online of op locatie.

Aan wie ik schrijftrainingen geef

 • (Online) redacteuren
 • (Online) eindredacteuren
 • Mensen die best veel schrijven voor hun werk, maar ‘eigenlijk maar wat doen’
 • Ambtenaren (gemeenten, Rijksoverheid)
 • Secretaresses
 • Communicatieprofessionals
 • Klantenservicemedewerkers
 • Bloggers en contentmarketeers
 • Beleidsmedewerkers
 • Nou ja, eigenlijk iedereen!

Incompany of open inschrijving

Neem contact op voor individuele coaching, een incompanytraining, training on the job of een inhoudelijke heidag. Wil je een training met anderen (onbekenden) volgen? Bij [De Redactie Trainingen geef ik een paar keer per jaar een training op open inschrijving. En stay tuned voor de open trainingen bij De regels van Roze.

“Toptraining! Merel geeft concrete handvatten om meteen zelf te ontdekken hoe alles werkt. En komt niet eerst met een heel verhaal en dan aan het eind nog 10 minuten om zelf aan de slag te gaan. Merel draait het om: geeft de aanzet en dan kun je – samen – aan de slag. Daarna geeft ze meer uitleg – met humor! – aan de hand van wat je oefent, heel praktisch!”

Truus Veldhuijzen, communicatieadviseur Patiƫntenfederatie Nederland

Waar ik o.a. trainingen heb gegeven

Commercieel en media

HEMA, AJAX, Jumbo, Infomedics, Vereniging Eigen Huis, NUON/Vattenfall, KRO-NCRV, NOS, RTL Nieuws, Reed Business/Vakmedianet/VMN Media, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Ouders van Nu, NRCQ, Libelle.

(Semi-)overheid, stichtingen en goede doelen

Het Juridisch Loket, Gemeente Hoorn, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Belastingdienst, Tweede Kamer der Staten Generaal, Gemeente Den Haag, Nationaal Archief, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, Waterschap Zuiderzeeland, NS, NS International, Het Rode Kruis, Amnesty International, Milieudefensie, Goede Doelen Loterijen. 

Financieel en verzekeren

SNS Bank, ABN Amro, Movir, VvAA.

Gezondheid en onderwijs

UMC Utrecht, Stichting kanker.nl, Longfonds, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, OLVG, ReumaNederland, Universiteit Leiden, Hogeschool Rotterdam, TU Delft, Universiteit Maastricht, Squla.

“Merel kon zich goed een beeld vormen van de situatie bij de Tweede Kamer. Met haar humor en relaxte benadering wist ze een sfeer te creĆ«ren waarbij de deelnemers zich kwetsbaar durfden op te stellen.”

Deelnemer aan de schrijftraining Online schrijven op B1-niveau, Tweede Kamer der Staten Generaal

Opdrachtgevers

logo van Het Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt mensen. Bij noodsituaties in Nederland en bij rampen en conflicten wereldwijd. Ik help het Nederlandse Rode Kruis om hun communicatie online nog beter te maken. Ben je al donateur?

logo van Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft eerste hulp bij juridische vragen. Dat doen ze op taalniveau B1. Een ongelooflijke uitdaging voor juristen, maar deze juristen geloven net dat het kan, net als ik. Ik train ze hierin.

logo van [De Redactie Trainingen

Voor [De Redactie Trainingen geef ik sinds 2010 trainingen, zowel incompany als op open inschrijving. Bijvoorbeeld Online eindredactie voor het web, columns en blogs schrijven, B1-schrijven en creatief online schrijven. O.a. bij Ajax, ARQ, De Belastingdienst, De Tweede Kamer, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Postcode Loterij, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Indigo en nog vele anderen.

logo van HEMA

Echt HEMA. Beter wordt het niet. Ik mocht trainingen geven aan de medewerkers van Loyalty en Customer Relationship Management (maar dan in het Nederlands). Hoera!

logo van Ajax

Ajax! (Drie keer klappen) Ajax! (Drie keer klappen) Helaas kan ik niet voetballen, en heb ik nog nooit het gras van ArenA mogen aanraken, maar toch ben ik trainer bij AFC Ajax. Daar hoor je de pers nooit over, maar het resultaat! Scoren met content, winnende koppen schrijven, intro’s zonder omhalen … afijn, u begrijpt het.

logo van Milieudefensie

Een nieuwe, toegankelijker tone of voice en betere online copy. En een nieuwe werkwijze: alle content voortaan langs 4 eindredacteuren. Ik trainde de kersverse eindredacteuren in een paar weken tijd tot stevige online experts en samen verbeterden we de online strategie. En door veel te herschrijven en voorbeelden te maken scherpten we de nieuwe tone of voice samen verder aan.