Hammam

Mijn hekel aan de sauna is vast ontstaan door traumatische jeugdherinneringen. Op de lagere school had ik een vriendinnetje. Zij had drie zussen. Zij hadden allemaal lange blonde vlechten en gingen op vakantie naar Duitsland. Na schooltijd ging ik vaak bij haar spelen en soms gingen we dan met z’n allen naar de sauna. Ik wilde niet mee, maar was die middag aan hun klauwen overgeleverd, dus ik moest wel. Het was een saunacomplex met zwembaden en stoombaden. Ik wilde nooit mijn kleren uitdoen, maar werd ertoe gedwongen want dat moest nu eenmaal in een sauna. De kleine, warme ruimtes maakten me claustrofobisch en de blote lichaamsdelen van de vriendelijk naar mij glimlachende mannen en vrouwen in mijn buurt ervoer ik als beklemmend en bedreigend. En vies ook. Bah. Dus spendeerde ik het grootste deel van de tijd in het zwembad, ín het zwembad welteverstaan, en niet er buiten, want bloot zijn vond ik daar niet fijn. Tijdens het zwemmen zwom er wel eens een blootmens tegen me aan, maar dat gebeurde in een echt zwembad ook wel dus dat kon ik aan.

Op een dag was ik daar in het zwembad. Ik was denk ik negen. Er was een man. Hij keek steeds naar me terwijl ik aan het zwemmen was en probeerde met plagen contact te maken. Ik vond hem stom en wilde het zwembad uit. Ik zocht het dichtsbijzijnde trappetje op en hees me op aan de glimmende leuningen. De man kwam achter mij en legde zijn handen van achteren op mijn handen. Zijn natte, naakte lichaam duwde hij hard en lang tegen mij aan. Hij was groot en behaard en sterk. Hij duwde zich harder tegen mij aan en ik hoorde hem zuchten. Ik kon mezelf gedurende een paar veel te lang durende seconden niet losrukken. Ik wilde naar huis. Maar we waren er pas net.

Gisteren werd ik door twee vriendinnen getrakteerd op een verrassingsuitje. Ik werd ontvoerd en meegenomen naar een geheime locatie. Het bleek de Hammam te zijn, een Oosters badhuis voor vrouwen (en ook wel voor mannen volgens mij, maar dan mogen de vrouwen weer niet). We moesten aanbellen om binnen te komen. Mijn schoenen moesten uit bij de ingang. We gingen naar een kleedruimte zoals je ze in zwembaden hebt: houten bankjes, zilveren haakjes, metalen lockers. Vooralsnog niet veel nieuws. Maar even later stond ik, in mijn onderbroek met korte pijpjes (mijn vriendinnen hadden er gelukkig aan gedacht dat ik dergelijke dingen niet toevallig bij me had) in een warme ruimte met gedempt licht, gekleurde tegeltjes aan de muren, stoom uit de douches, en bakken vol water, tussen een hele hoop blote vrouwen (op slip na). Het was vooral heel normáál. Het was zo normaal dat ik helemaal geen last had van schaamte. Ik werd gescrubt, kreeg emmers warm water over me heen, ik werd ingesmeerd met modder, kreeg emmers warm water over me heen, ik werd ingesmeerd met henna (mijn haar is nu oranje), kreeg emmers warm water over me heen. We gingen in het het hete stoombad, en onder de ijskoude douche. Ik dacht er niet aan dat ik me zou kunnen schamen, dat ik bijna naakt was en beter niet in kleermakerzit kon gaan zitten omdat de druk op mijn bovenbenen dan resulteert in putjes. Het was vooral superdeluxe fijn. En gezellig bovendien. Ook door het juiste gezelschap. En stom genoeg was het aangenaam dat er geen mannen waren.

Reacties

43 reacties op “Hammam”

  1. Aliëtte avatar

    Het is niet hammam, maar hamman! Anyway, heerlijk is het, hè? Waar ben je geweest? In Utrecht of Amsterdam? Ik ben naar de hamman in Amsterdam geweest en dat was ook een zalige dag. Ik heb toen ook nog helemaal gewassen en gescrubt door Marokkaanse vrouwen (het is dus niet Oosters maar Marokkaans!). Het was heel erg relaxed.

  2. Merel avatar
    Merel

    Hee Aliette, het is echt Hammam hoor! Die in Amsterdam heet in ieder geval zo. En ze noemen zichzelf expres Oosters Badhuis en geen Marokkaans badhuis omdat ze niet alleen Marokkaans zijn. Maar lekker was het wel!

  3. Martijn avatar

    In Utrecht heet het ding Hamam, en ik ken hem alleen omdat het badhuis continu in bestuurlijke en financiële problemen zit. Dus een beetje reclame is nooit weg, denk ik…

  4. Aliëtte avatar

    Merel, ok! Ik geloof je direct. 😉 Misschien vonden ze Oosters commerciëler klinken? Hee, ik zie net dat Van Dale alleen het woord hamam kent. Martijn heeft het dus bij het goeie eind. ;-))

  5. Puck avatar

    Het zwembadstukje deed een beetje pijn om te lezen. Ik was vergeten dat ik een tijd lang erg veel naar het zwembad ging, zo rond mijn twaalfde. En waarom ik het op een gegeven moment niet zo leuk meer vond.
    Ik vind het dan weer héél leuk om te lezen dat het gisteren ‘superdeluxe fijn’ was. Heerlijk!

  6. JoG avatar
    JoG

    Leuk. En gelet op jouw beklemmende en bedreigende ervaring is het helemaal niet ‘stom genoeg’. Met alleen mannen lijkt mij juist iets minder ‘bedreigend’ of gênant. Maar ja, ik bekijk het dan ook vanuit mannelijk perspectief. Maar meer nog zit ’t hem in de zinsnede ‘het juiste gezelschap’. Dat kunnen wat mij betreft zowel mannen als vrouwen zijn.

  7. B@s avatar

    Lekker voor je deze ervaring.
    Zelf heb ik nooit een sauna in durven gaan (afgezien om modelfotografie te doen dan), juist vanwege de schaamte. En als ik dan lees over de passage als jij het zwembad uitstapt, dan heb ik nare gedachtes. Maar lekker dat in het badhuis j je prettig voelde. Ik kan me dat wel voorstellen. Bovendien geeft net niet helemaal bloot ook een beetje vertrouwen denk ik.

  8. Gambit avatar
    Gambit

    Ik kan me goed voorstellen dat het gewoon een stuk prettiger is om ergens (half)naakt rond te lopen als er geen mensen van `t andere geslacht rondhuppelen. Dat is zo .. genant, als je er niet aan bent gewend.
    Zelf zou ik nog niet eens naakt in m`n eigen huis rondlopen .. gewoon .. schaamte..ook al is er verder niemand 🙂

  9. hans klomp avatar

    Het woord Hammam stamt uit het arabisch en is afgeleid van het woord Hamma, wat heet waterbron betekend. Dit arabische woord is later in het Turks -foutief- als hamam overgenomen.

    Hans Klomp , secretaris Stichting Hammam den Haag

  10. anja avatar
    anja

    ik ben op zoek naar het telefoonnum van de hamam in de zaanstraat in amsterdam kunt u mij helpen aub.

  11. Caroline avatar
    Caroline

    Kan iemand mij iets vertellen over de geschiedenis van de hammam of hamam?

  12. Siham avatar
    Siham

    Ik ben ook op zoek naar de telefoon nummer van de hamam in de zaanstraat.Als anja het heeft gevonden wil je me dat a.u.b toe mailen alvast bedankt

  13. Merel avatar
    Merel

    020 681-48 18 is het telefoonnnummer van de Hammam Amsterdam in de Zaanstraat.

  14. sonja avatar
    sonja

    weet iemand een Hamman in Utrecht vlak bij het centrum.

  15. harmke avatar
    harmke

    Ik zou graag naar de Hammam in Utrecht willen, maar ik kan het adres niet vinden op internet.
    Wie helpt mij

  16. Marloes avatar
    Marloes

    Ik wil graag met mijn moeder naar de hammam in utrecht. Graag hoor ik jullie ervaringen met de behandelingen, gastvrijheid, duur van behandelingen enz.

    groetjes Marloes

  17. Toke avatar
    Toke

    Hallo,
    ik ga volgende week voor het eerst naar zo?n badhuis, maar mijn vraag is eigenlijk of je ook in bikini mag.
    Ik hoop dat ik een reactie krijg voor zaterdag 6 februari.

    groetjes Toke.

  18. an avatar
    an

    weet iemand de adrs van de hamman in den haag en utrecht>

  19. josee avatar
    josee

    Hier is het adres van de hamam in Utrecht Oosters Badhuis Hamam
    Groeneweg 54b
    3531VG Utrecht
    Telefoon 030 – 293 27 84
    Website http://www.hamam.nl

  20. jorien avatar
    jorien

    gisteren met een vriendin naar hamman in Denhaag,
    kan het iedereen aanraden ,lekker gezeept,gespoeld ,maskers,haren geverfd,massage.entree was 10 euro,zeep[150] scrubhandschoen[4.50]enspulletjes uit ons eigen badkamerkastje meegenomen,verf, maskers,voetscrub,voetveil om maar wat voorbeelden te noemen

  21. Sabine avatar
    Sabine

    Wat is volgens jullie de beste hamman in Amsterdam?
    Als iemand een tip heeft, graag het adres erbij zetten. Alvast bedantk!

  22. Leila Zarouk avatar
    Leila Zarouk

    Ik zou graag willen weten waar de Hamman in Den Haag ligt en waneer en toe hoe laat het open is voor dames. En natuurlijk hoe ik daar kom, want ik woon niet in Den Haag

  23. alicia avatar
    alicia

    Ik wil weeten waar is de Hamman en den haag het telefoon nummer

  24. Banu avatar
    Banu

    Hammam Den Haag
    070 3841414

  25. Hasan avatar
    Hasan

    wie kan mij helpen om de tel. nr. van turkse Hammam in amsterdam te vinden?
    alvast bedankt
    Hasan

  26. ibtissam avatar
    ibtissam

    ik wil weet hoe die hamam heten in spaarndamerstraat.adres en telefoon nummer.
    alvast bedankt
    ibtissam

  27. Jeannette avatar
    Jeannette

    Den Haag: http://www.hammam.nl, Telefoon 070-3841414
    Utrecht: http://www.hamam.nl, Telefoon 030-2932784

  28. chantal avatar
    chantal

    zaanstraat in amsterdam

  29. chantal avatar
    chantal

    kijk bij google.nl onder hammam daar vindt je meer

  30. Nel Gosse avatar
    Nel Gosse

    ik vond e Hammam in de Zaanstraat slecht georganiseerd en de meisjes waren heel onvriendelijk.

  31. greet avatar
    greet

    zijn er hammams in het oosten van het land en waar dan

  32. Suus avatar
    Suus

    Wij zijn vandaag naar de Hamam in Utrecht geweest. Nou, ik vond het vies en tegenvallen. De vloeren waren niet schoon, je werd gescrubt met een handschoen waar ook 10 anderen mee gescrubt werden (voor je ogen) en tussen de voegen van de tegels en achter het plastic voor het raam zat een dikke laag schimmel. Bah Bah Bah

  33. Nel Gosse avatar
    Nel Gosse

    Ik was in de Sauna Hammam De Zwaluwhoeve in Harderwijk.
    De sauna was druk, maar de Hammam, geweldig. Schoon en lekker. Wel effe wat anders dan de Zaanstraat in Amsterdam.

  34. Peter avatar

    I like your website alot…its lots of fun… you have to help me out with mine…

  35. IngridSaida avatar

    Het Turkse woord is idd. HAMAN, maar de Arabische versie (zoals dergelijke badhuizen worden genoemd in Marokko en zo, is HAMMAM…..

  36. Chuke avatar

    Great. Thanks!

  37. leon avatar

    Holla and Happy Thanksgiving.

  38. sementha avatar
    sementha

    het is hamam en niet hamman oke??? moi.
    oo en verder vertel een iets meer over de hamam en niet wat je er steets van vind oke ja.

  39. Raymond avatar
    Raymond

    Ik hoorde dat je een turkse massage kon krijgen voor een tientje!, was in den haag. Slaat er iemand aan? Greetz Ray

  40. Bonny avatar
    Bonny

    Ik doe research naar Oosterse schoonheidrituelen.Kan iemand me helpen aan info over de Hammam?
    De oorsprong/ geschiedenis.
    Kan iemand me helpen aan een goed boek of een site?
    Alvast hartelijk dank!Met groeten:Bonny

  41. sedef avatar
    sedef

    ik wil graag naar een echte turkse hamam gaan zoals in turkiye.weet iemand waar ik terecht kan?als jullie ergens weten graag adres en telefoonnummer geven.alvast bedankt

  42. Astrid avatar
    Astrid

    Vandaag in de hamam in de Zaanstraat geweest.In 1 woord:Waardeloos.Alles is aan reparatie onderhevig.Van de 3 douches werkte er niet 1 goed.Er was niet 1 ruimte goed onderhouden.Overal ontbraken tegels,heel slecht onderhoud.Emmers van de Praxis die je kunt gebruiken.Papiertjes met mededelingen vastgehangen met pleisters.Onvriendelijk personeel.Massage van een kwarties duurde nog geen 10 minuten.Ik kan nog wel even doorgaan.De entree was 15 Euro,wij betaalden 33 euro p.p met een stel inwrijfbehandelingen en een massage.Absoluut zijn geld niet waard.Binnen een uur waren we weg.Zonde.Ik had me er zo op verheugd.

  43. pruh avatar

    Jeetje jongens, wat zijn jullie lui! Bel zo’ n Hammam op ipv hier domme vragen te plaatsen.

    Ik ben wel eens in de Hammam in Rotterdam geweest,was ook heerlijk!

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)