Fooi

Nog even over die spare ribs.
Toen de scooter eindelijk aankwam (dat duurde een uur), moest er worden afgerekend.

En daar begint het probleem.
Euro’s en fooien.

De scooterman overhandigde een bon van 27euro25 (ja, ik vond het ook een beetje duur, maar dat terzijde).
Mijn eerste gedachte is 30 euro geven en de rest laten zitten. Maar. Dat wil zeggen 2euro75 fooi en dat wil zeggen meer dan 6 gulden.
Het is ridicuul om de scooterman, die een uur na de bestelling pas komt opdagen en meteen weer weggaat, meer dan 6 gulden fooi te geven.

Wat dan? Helemaal geen fooi geven? 28 euro geven? 75 eurocent klinkt als krenterigheid ten top, maar 1 gulden 60 is best oké. Boel bijna.

In De Volkskrant stond gisteren een artikel over de euro en de fooi, waarin geconcludeerd werd dat er sinds de invoering geen fooi meer werd gegeven. Ik zie alleen maar mensen om me heen veel te veel fooi geven.

Het werd 29 euro en de scooterman keek me bijna beledigd aan.
Terwijl het toch bijna 4 gulden is, en dat is veel te veel.
Lastig hoor, die euri.

Reacties

26 reacties op “Fooi”

  1. B@s avatar
    B@s

    Scooterman moet niet zeuren, wie het kleine niet eert……

  2. michiel avatar
    michiel

    We moeten naar het Amerikaanse systeem. Die hebben ervaring met dit soort zaken. In de tijd van de gulden zeiden we altijd bij het overhandigen van een tientje wanneer het te betalen bedrag Fl. 8,75 bedroeg; “laat de rest maar zitten”, “het is goed zo”, of voor de krenten “doe maar een gulden terug”. Dat kan dus niet meer. We moeten vanaf de euro ons het volledige wisselgeld terug laten betalen, waarna we uit eigen hand kunnen bepalen wat we alsnog achter laten. Bedienend personeel moet zich hier ook aan aanpassen door verschillende bedragen mogelijkheden te maken. Wisselgeld van 2 euro 20 cent moet dus 1 euromunt bevatten, 1x 50 centmunt, 3 x 20 cent munt en 1x 10 centmunt. Op deze manier kunnen alle fooibedragen gemaakt worden. Even wennen, maar het werkt wel!

  3. Ton avatar

    De Volkskrant heeft meer gelijk in deze. Vooral in de 1e maanden was ’t uiterst droevig. Ik heb er nog een stukje over geschreven. Ik geloof dat m’n inkomen de 1e maanden plots € 100,- lager uitviel. Daarna is ’t een paar maanden bijgetrokken; inderdaad was men zich toen pijnlijk bewust van ’t feit dat men wel fooi moest blijven geven, maar wist men de
    € nog niet te hanteren. Op dit moment schat ik dat mijn inkomsten uit fooi per dag ong € 5,- lager liggen dan dezelfde periode vorig jaar. Terwijl ik ’t veel drukker heb. Dat vind ik schrijnend. Mijn portemonnee ook.

  4. AS avatar
    AS

    Wat ik eigenlijk interessanter vind is….. hoe smaakte je ribs ??

  5. DjB avatar
    DjB

    En dan nog zoiets: waren de spareribs warm… Pizzakoeriers (e.d.) die met koude spullen aan komen na een uur wachten moeten eigenlijk een korting aan de klant geven. En op fooi hoeven ze dan eigenlijk helemaal niet meer te rekenen, toch?!

  6. Micc avatar
    Micc

    Fooi moet nooit een vanzelfsprekendheid zijn…

  7. Ton avatar

    Zo, Micc heeft een wijsheid uit z’n aantekenboekje tevoorschijn getoverd, opgetekend gezeten op een terras aan ’t Rembrandtplein, 16.00 uur, de 19e juli.

  8. Micc avatar
    Micc

    En wie mag u dan wel wezen…?

  9. Jaap avatar
    Jaap

    Een fooi is niet vanzelfsprekend. Het is een uitting van je waardering. Het Amerikaanse systeem werkt heel anders, daar bestaat het grootste deel van de inkomsten van bedienenden (zonder neerbuigend te willen klinken anders denkt de vlag de volledige lading niet) In Nederland worden ze gewoon per uur betaald.

    Ik heb zelf in de weekenden op een vrachtwgen plantjes bezorgd voor een tuincentrum. (nou ja vrachtwagen… Het zou een leuke discussie geworden zijn met de politie of het nou een vrachtwagen was of een hele grote bestelbus). Ik heb in die tijd wel eens een fooi gehad van 137 gulden. Best leuk natuurlijk. Die mensen wilden laten zien dat ze geld genoeg hadden (kouwe kak dus) Nou bedankt en tot ziens meneer!!

  10. Raak avatar
    Raak

    Ik hanteer bij het geven van fooi aan ´snelle hap´-koeriers in ieder geval één belangrijk meetmoment die ik van een vriend heb afgekeken…Zet de koerier in kwestie bij het overhandigen van het lauwe waar zijn helm af ja dan nee…(er zijn andere meet´punten´ die de hoogte van de fooi beïnvloeden)

  11. Aussie avatar
    Aussie

    Fooi ?
    Ach.. laat maar zitten. (De fooi dus)

  12. Quint avatar
    Quint

    27 euro voor een portie spare ribs? Of had je bezoek? Ik zou geen fooi gegeven hebben als ze pas na een uur kwamen.

  13. CasaSpider avatar

    Merel, het was zeker wel een portie ONBEPERKT spare-ribs?

  14. Biekman avatar
    Biekman

    Voor de beste fooiendiscussie ooit, zie Reservoir Dogs. Steve rules!

  15. Ton avatar

    Mr Pink, bedoel je. Want Steve Buscemi is anders, weet ik. (maar de conversatie is fantastisch).

  16. Noud avatar

    Fooi voor zooi ? Nooi t

    De hoogte van de fooi, is bij mij toch echt sterkt afhankelijk van de kwaliteit van de geleverde dienst. En als er dan slim wisselgeld teruggegeven wordt, kan ik zelf met wat hoofdrekenwerk het juiste bedrag overhandigen, of achterlaten. Het enige verschil met de gulden is dat het gevoel voor de waarde een beetje weg is. Niet alleen bij de tip-gever, maar zeker ook bij de ontvanger.

  17. ezor avatar
    ezor

    Op een frans terras kost een kopje koffie één eurootje. Als de patron bedient geef je geen fooi. Nu bediende een meisje. Ik gaf een eurodubbeltje fooi. Dat is tien procent! Ze was er blij mee.

  18. Blauw Oog avatar

    Ik voel me eigenlijk een beetje schuldig als ik geen fooi geef.

    Maar de horeca voelt zich ook niet schuldig na het opdrijven van de prijzen.

    Dus waarom zou ík me dan schuldig voelen?

  19. swaan avatar
    swaan

    aangezien ik zelf in de horeca werk, kan ik vaststellen dat sinds de invoering van de euro de fooi er enorm op achteruit is gegaan. daar kan ik dan om zeuren aan het eind van een drukke avond (vroeger ong. F30,- pp, nu iets van 10 euro…) maar als ik zelf een klant ben dan weet ik ook nooit hoeveel te geven. de
    10 % regel blijkt toch het handigst te hanteren, dus 10 % van het bedrag als fooi geven. gaat voor de gulden als de euro op.

  20. Marc avatar
    Marc

    Wat is dat toch voor arrogantie van met name horeca-personeel dat zij ‘recht hebben’ op een fooi? Ze leveren toch gewoon een dienst voor een gestelde prijs, net als het kassa-meisje bij de supermarkt. Waarom krijgt zij geen fooi?

  21. DjB avatar
    DjB

    Tsja Marc,

    Dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. Het is hier toch echt niet zo dat het loon wordt aangepast aan de omvang van de fooienpot. En dat meisje achter de kassa verdient zeer zeker minder dan hetzelfde meisje achter de bar of op het terras. En dat gepruttel over dat je je waardering laat blijken over de service: een kop thee of een biertje smaakt er helaas niet beter door… en lang wachten moet je bijna overal. Dus afschaffen dan maar ???

    Ach… wie ben ik… en belangrijker: moet ik mij er druk over maken? Waarschijnlijk niet 🙂

  22. Piet avatar
    Piet

    Van mij part verenigen alle naties zich, maar de gulden moet terug.

  23. Piet avatar
    Piet

    We moeten er voor vechten om de GULDEN terug te krijgen !!!!!!!!!!!!!

  24. Ralf avatar
    Ralf

    Tja, ik schrijf ook maar eens…

    Ik ben zeker geen voorstander van het geven van fooi, gewoon een principekwestie! Helaas voel je vaker wel de “druk” iets te moeten geven met de vraag: wat als je het niet doet of te weinig geeft naar inziens van de ontvanger. Worden we de volgende keer slecht behandeld of wordt er dan met het bestelde gerommeld?

    Verder heb ik een hekel aan veel van die leeghoofden van een uitsmeiters van discotheken of lokale pubs. Voor de ingang staan ze dan pedant met de hand omhoog, met een houding van: Hier FOOI en zeker niet te weinig, anders laten we je eens door! Daarbij wordt ook nog eens onderscheid gemaakt of je een man of een vrouw (lelijk/knap) bent en of je alleen of met een grotere groep bent. Helaas maar we houden het zelf in stand. Boycotten die handel!!!

  25. Ralf avatar
    Ralf

    Voordat iemand mij voor is:

    UITSMIJTERS inderdaad met IJ!

  26. Ronald de Zeeuw avatar
    Ronald de Zeeuw

    Ook op Iens heb ik er mij diverse keren over uitgelaten.

    Vroeger bestond het inkomen van horecamedewerkers(sters) voor een gedeelte uit de 10 of 15 % fooi. De regering en horeca Nederland heeft zich toen hard gemaakt om dit percentage in de salarissen te verwerken. Dit is gebeurt, waardoor het fooienstelsel werd afgeschaft. Dus in principe geef je geen fooi aan iemand die dat al gehad heeft in het salaris en verder gewoon doet waarvoor hij of zij is aangenomen. Toch is geven is volledig vrije keuze. Indien niet en dan voor vrek te worden uitgemaakt – los van het feit of mij dat ook maar iets interesseert – is een onzinnige opmerking want de fooi zit al in je salaris.
    Als je dat salaris te laag vindt, ga doorstuderen en iets anders doen.

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)