Structuur

Er was een tijd dat ik altijd punctueel was. Nauwgezet. Stipt. Precies.
Optimaal geconcentreerd. Gestructureerd en netjes. Ik kon mezelf tot in perfectie concentreren en deed dat vaak en graag met volle overgave. Ik kwam overal op tijd en zag dat als een van mijn beste eigenschappen. Als ik ergens mee bezig was, dan maakte ik het af. Zo goed mogelijk, want minder was ondenkbaar. Ik maakte geen spelfouten en als het wel gebeurde, achtervolgde het me de rest van de dag. Een goede beoordeling was heilig en ik faalde alleen indien ik het niet belangrijk vond. Ik had controle over alles. Ordening en regelmaat.


Het is weg. Ik heb het niet meer. Mijn concentratie heeft een opmerkelijk korte tijdspanne. Ik kom nooit meer zo op tijd. Mijn werk is soms slordig, mijn bureau onopgeruimd en ik zie dingen over het hoofd. Heb soms het idee dat ik geen controle heb. Ben sneller afgeleid dan vroeger. Kan belangrijke dingen gemakzuchtig laten varen.


Ik vraag me af of het te maken heeft met ouder worden. Of is het aantal verantwoordelijkheden waar ik dagelijks mee te maken heb te groot? De sociale contacten te gespreid en veeleisend? Of komt het door de samenleving waarin mobiele telefoons, e-mail en internet de behoefte aan instant bevrediging veroorzaken?


Hoewel ik geenszins ongelukkig ben, wil ik het weer terug.
De vraag is alleen hoe.

Reacties

39 reacties op “Structuur”

  1. Storm avatar

    Trek de stekker uit het internet. Moet je eens opletten hoe verslaafd je bent.

  2. charlotte avatar

    ik heb dat ook en ik word er erg onrustig van. soms heb ik het idee dat ik achteruit moet lopen om allerlei kleine problemen op te lossen die zijn veroorzaakt door mijn onoplettendheid, terwijl er voor me weer van alles misgaat omdat ik niet oplet. ik ben immers achteruit aan het lopen. heel vervelend.

  3. Dr. Aap avatar

    Onderzoek wees eens uit dat internetters het concentratievermogen van een goudvis hebben. Kun je nagaan hoe dat met vogels is.

  4. sweep avatar
    sweep

    Ben je niet gewoon hysterisch onwijs vreselijk verliefd? Op iemand zeg maar.

  5. zebra avatar

    Heel herkenbaar. Maar ik ben er wel blij mee. Die controle, ik werd er bloednerveus van.

  6. Beernd avatar

    Hee, heb jij dat ook? Ik dacht dat dat de allerindividueelste expressie van van mijn allerindividueelste problemen was. Vroeger kon ik mijn concentratie aanzetten zoals een lamp: naar believen aan, en pas uit als het ?cht niet meer nodig was. Ik was ook een boekenwurm, maar tegenwoordig val ik na vijf bladzijden fysiek in slaap… Maar jij hebt het dus ook. Mag ik dan concluderen dat het normaal is, en dat het tot mijn tachtigste alleen maar erger wordt?

  7. Terrebel avatar

    Oh Oh! Tijd voor wat extra vitamine B…

  8. coert avatar

    wacht even, waar ging het ook al weer over. oeh, snel naar een ander log… meer meer meer

  9. Michiel avatar
    Michiel

    Hm, mijn vriendin heeft dat ook. Vanaf het moment dat ze zwanger werd…

  10. UrbanProf avatar
    UrbanProf

    Het komt allemaal vanzelf weer terug, het is als een zee met hoge golfen …. alles op z’n tijd !

    BTW: of heeft Dr.Aap e.e.a. kenmerk/gedargsverandering veroorzaakt !?

  11. Zero Hero avatar

    Dus werpt kinderen op den aard
    kloot en alles komt evenredig omgekeerd weer goed.

  12. Elisabeth avatar

    Als je de oplossing hebt gevonden, zet deze dan s.v.p. op je log! Herkenbaar probleem.

  13. nathalie avatar

    Als je het weet, mag je het zeggen, want ik heb er ??k last van!

  14. swaan avatar
    swaan

    heeft volgens mij te maken met het feit dat je wereld groter wordt naarmate je (inderdaad) ouder wordt en meer meemaakt. hierdoor is de hoeveelheid info die gecontroleerd dient te worden zo groot, dat het gewoonweg niet meer mogelijk is om dit bij te houden. denk ik. maar waar had ik het ook al weer over? 😉

  15. Kiers avatar

    Je moet beter kauwen zodat je eten gelijkmatig wordt opgenomen in je bloed.

  16. charlotte avatar

    ik heb het nooit gehad, betekent dat dat ik het dan ga krijgen?

  17. elswhere avatar
    elswhere

    Als je geluk hebt gaat het niet over. Ik ben al zo oud dat ik dat weet. En het is niet echt erg, alleen moet je leren prioriteiten te stellen.Doen wat moet om je goed te blijven voelen. De ene keer is dat werk afmaken en de andere keer een avondje doorzakken of een rondje door het Vondelpark.

  18. Rick avatar

    Dat te laat komen is een kwestie van tijd.

  19. Caroline avatar

    Netjes ben ik nooit geweest. Wel zeer neurotisch wat betreft op tijd komen. Dat heb ik niet meer, kom nu rustig en zonder blijvende schade/schaamte wat te laat. Minder neurotisch dus. Een vooruitgang. Soort van.

  20. Menno Nicolai avatar

    Punctueel zijn is een keuze. Maar als je altijd als eerste aanwezig bent op afspraken, dus vaak moet wachten, heb je opeens geen zin meer om de braafste van de klas te zijn. Als dat niet strookt met je ware aard is het toch beter maar weer te kiezen voor punctualiteit.

  21. ilse avatar
    ilse

    Yoga is de oplossing! Zelfs de meest lichamelijke vorm, hatha yoga, zorgt ervoor dat je meer ontspannen wordt en helderder van geest. Het wekt energie op en houdt het vast. Het is een vorm van lichamelijke en geestelijke controle. Het beste resultaat boek je als je het elke dag bijvoorbeeld een half uur doet. Ik heb het ooit 10 weken volgehouden om het elke dag te doen. Ik was toen zo relaxed dat alles gemakkelijker ging, bovendien ging ik vanzelf minder roken en snoepen.

  22. Reinier avatar

    Meer chocola. Helpt, echt waar.

  23. Inge avatar

    Bij mij is het Brabants- (of studenten-)kwartiertje er ook stiekum ingeslopen. Och, zolang anderen zowel het Brabants- als het studentenkwartiertje hanteren ben ik toch nog altijd op tijd…

    Het OV helpt trouwens ook wel mee – vroeger pakte ik de trein die me ruim op tijd op de plaats van bestemming bracht, nu ben ik liever net op tijd of vijf minuten te laat dan 25 minuten te vroeg…

  24. CasaSpider avatar

    Het leven is als een waterval. Soms een van het kaliber Niagara, soms een snelstromende beek. Wat de watervallen met elkaar gemeen hebben is dat je nooit, maar dan ook nooit, terugkunt.
    Tenzij je een zalm bent natuurlijk.

  25. Swanz avatar

    U bent verliefd op aap en denkt de halve dag aan ‘m,dat is het!

  26. Erwin avatar

    Het is een speciale vorm van kattenallergie.

  27. De internetdokter avatar
    De internetdokter

    Full contact karate op Dr. Aap wil nog wel eens helpen.

  28. Apollo avatar
    Apollo

    Valt het je op dat in bovenstaande reacties het merendeel van de vrouwen het ook zegt te hebben, maar dat de mannen achterblijven. De comment-verhouding tussen mannen en vrouwen ligt daarentegen ongeveer gelijk.

    Typisch….

  29. Merel avatar
    Merel

    Hoewel ik graag dr.Aap de schuld zou geven, is het al een aantal jaartjes langer aan de gang ben ik bang.

  30. Theun avatar
    Theun

    Vanaf april 2001 soms? Heeft Dr Aap dan gelijk: loggen is niet goed voor vogels…

  31. AnneJent avatar
    AnneJent

    Al die stiptheid, netheid, structuur wordt op een gegeven moment vervangen door ervaring. En dan hoeft al die stiptheid, netheid en structuur niet meer zo. Heerlijk toch?

  32. Tejos avatar
    Tejos

    Juist!!!! Ctrl freak heb nergens goed voor…… het grote genieten is begonnen

  33. PieterL avatar
    PieterL

    Heeft inderdaad te maken met ouder worden. Althans, zo herken ik dat.

    Ik denk dat je langzaam de normen uit ouderlijk huis loslaat om te ontdekken dat het best lekker is om niet punctueel te zijn. En.. hoewel je zelf het tegendeel beweert, wil je het niet terug.

    Althans, niet op de oude manier in de vorm van op tijd op afspraken of zo. Maar op een nieuwe manier ben je het nog steeds wel. Het valt me nl op dat je je log niet ziet als verschijningsvorm van je stiptheid: weinig anderen zijn zo extreem steady en stipt op het web. En dan nog leuke stukjes ook.

    Probleem opgelost lijkt me.

  34. Chuke avatar

    Follow your dreams, you can reach your goals.

  35. Patrick avatar
    Patrick

    Ik ben een man en bij mij doet zich hetzelfde verschijnsel voor. Vroeger stipt als maar zijn kan, concentratie te over en nu is dat allemaal iets minder.

    Ik denk dat er niet ??n reden te geven is. Enerzijds is het het loskomen van de ouders en het leven wat zij ingericht hebben met de waarden en normen die zij hoog in het vaandel hadden staan. Deze normen en waarden komen in de huidige tijd onder zware druk te staan en worden ook slecht gedragen door veel omgevingen.

    Anderzijds heeft het te maken met een tijd met ongelooflijk veel afleidingen en een overdaad aan informatie. Daar komt nog eens bij dat elk moment van emotionele zwakte uitgebuit wordt door een overgecommercialiseerde samenleving, dat geest stress en druk.

    Er werd al even genoemd dat het stellen van prioriteiten een belangrijke factor is en deze mening deel ik, al zet ik wel vraagtekens bij de opmerking dat dat leeftijdsgebonden zou zijn. Ik zie het namelijk ook terug bij de vele jongeren waar ik mee werk.

  36. Sofie avatar
    Sofie

    Ik ben 17, zit nog op de middelbare school en ik heb er ook al minstens een jaar last van. Ik ga misschien met een therapeut/psycholoog praten. Hopen dat dat helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)