Natuur

Lang was ik het eens met dichter J.C. Bloem die zo mooi verwoordde dat natuur voor tevredenen en legen is. Zijn bewering dat wolken nooit zo schoon zijn als wanneer ze omrand door zolderramen langs de lucht bewegen, sprak mij als stedelijke jongeling wel aan. Wandelen was stom.

Echter. U zult het gemerkt hebben, maar ik ben geen jongeling meer! Steeds meer verlang ik naar rust en regelmaat en naar gezapigheid en huiselijke genoegens. Zo ook verlang ik naar de natuur om het stadse te ontvluchten.

Dus ging ik op zoek naar ongerept groen. Daar kwam ik bedrogen uit. Waar ik vroeger als kind onder hevige dwang door de bossen moest struinen, lijk ik in mijn queeste naar ruig en natuur alleen maar suf en gecultiveerd tegen te komen. Ik ga vast naar de verkeerde plekken, maar ik doe toch echt mijn best. Alles is zo bedacht, zo weinig verrassend, zo plat en zo sober. Ik wil bos! Heuvels! Enorme bergen gevallen blaadjes, denneappels en paddestoelen. Grote gebieden waarin je bijna kunt verdwalen, waar je niet na enkele vijftig meter een bankje of een prullenbak vindt.

Kunt u mij vertellen waar ik de natuur vind in dit land?
Of is het in Nederland een stukje bos, ter grootte van een krant?

Reacties

54 reacties op “Natuur”

  1. T-Jo avatar

    De NS wandeltocht van Maastricht naar Eijsden. Vooral in de zomer en herfst geweldig mooi.

  2. Wieland avatar

    In de Amsterdamse Waterleidingduinen kom je in ieder geval niet te veel lawaaierige families met uitzinnige honden en tegenstribbelende Mereltjes tegen: je moet er namelijk een bescheiden entree betalen. Heerlijke rust en toch vlakbij.

  3. Storm avatar

    Grote gebieden ruige natuur? Het is een zeldzaam iets aan het worden in Nederland, zo het het al niet meer was…
    Kijk voor de gein eens op:
    http://www.rivm.nl/milieuennatuurcompendium/nl/i-nl-1161-02.html
    http://www.rivm.nl/milieuennatuurcompendium/nl/i-nl-1003-02.html

    Raar genoeg is de kaart van Nederland nog steeds erg ‘groen’
    http://www.rivm.nl/milieuennatuurcompendium/nl/i-nl-1298-02.html

  4. hans avatar

    Ik wist het antwoord wel, totdat het in eigen land moest zijn. Een van de dingen die ik hier in Australie in overvloed vindt.

  5. Gosse avatar
    Gosse

    De waddeneilanden! Vlieland, Ameland of Schiermonnikoog. Daar is volgens mij de echtste natuur van Nederland.

    Of ga in de avondschemering ‘ns op het Kootwijkerzand wandelen. Als het dan echt donker is geworden en je bent inmiddels verdwaald, dan blijkt het allemaal toch wel erg groot te zijn.

    Maar ga in ieder geval die Randstad uit.

  6. JW avatar
    JW

    Drunense duinen (Noord Brabant), Utrechtse heuvelrug (Utrecht), Natuurpark de Hoge Veluwe [deels gecultiveerd, deels ongerept].

    Maar voor echt ongerept groen kan ik delen van de Belgische Ardennen en/of het Zwarte Woud in Duitsland aanbevelen. Jammer genoeg zijn dat nu niet even de uitwaaiplekken om de hoek voor een zondagmiddag.

    Maar kijk op de site van staatsbosbeheer: http://www.staatsbosbeheer.nl.

  7. Sannet avatar

    De Holterberg. Ruw, redelijk ongerept en erg mooi in deze tijd van het jaar.

  8. Majadebij avatar

    De Veluwe is al genoemd. Erg mooi.

    De duinen (boven Wijk aan Zee) zijn ook erg prettig. (op het pad blijven helaas)

    De ‘bossen’ in brabant zijn prettig. wat te denken van de Peel ! (mooi wandelen door moerassen en zompige grond)

    En JW heeft ook gelijk wat betreft de Drunense duinen.

    Soms mis ik als import hagenaar dat brabantse toch wel 🙁

  9. Anneke avatar
    Anneke

    Ik kan je verschillende bos- en heidegebieden in Brabant aanbevelen: Malpie, Pielis, Cartierheide, Leenderheide etc. Een weekendje daar zou je zeker geen bezwaar vinden!

  10. Arne avatar

    @Wieland: ik dacht ook aan de Amsterdamse Waterleidingduinen (liggen overigens aan de kust, ten zuiden van Haarlem). Als je de overvliegende vliegtuigen negeert, is het inderdaad een mooi stuk duin/bos.

  11. Anneke avatar
    Anneke

    Toen ik nog een klein Brabants meiske was, kon ik die natuur trouwens meestal niet zo waarderen, maar nu ik een ‘echte’Amsterdammer ben geworden, geniet ik veel meer van die natuur.

  12. pim avatar
  13. Robet avatar
    Robet

    De Weerribben in Overijsel.

  14. JanWillem avatar
    JanWillem

    Koms eens naar de Achterhoek. Ruig en ongerept langs de Slinge lopen bij Winsterswijk.

  15. flo avatar

    Ik ken dat precies. Altijd gedwongen door pa en ma om te gaan wandelen… en nu vinden we dat zelf geweldig! Raarrrr. Ik zou de auto parkeren in Assel of Hoog Soeren en ’s flink de bossen induiken. Neem je compas maar mee stadsmens!

  16. UrbanProf avatar
    UrbanProf

    Dichterbij en verrassender dan je denkt: de Oostvaardersplassen (tussen Almere en Lelystad) en de bosgebieden er om heen ….. polder, lichte glooiing, moerassen, verschillende soorten bossen/bomen, zeer veel bijzondere vogels, wilde herten, paarden en runderen. Vooral erg bijzonder als het een beetje ruig weer is en nu met de vogeltrek. BTW: het is een soort beschermd reservaat !!

    Of denk eens aan het gebied bij Santpoort/Bloemendaal in de duinen !

  17. BioPet avatar

    Als je goed rondkijkt dan zie je wel eens van die geel-witte plaatjes op lantaarnpalen, bomen enzo. Dat zijn hele leuke wandelroutes die vaak ook nog eens door mooie stukjes natuur gaan bij je in de buurt. Bij de VVV zijn die routes vaak te vinden.
    Nederland is wel mooi hoor, je moet alleen goed zoeken. Er is al genoeg genoemd, maar de Strabrechtse Heide in Brabant nog niet! Is ook mooi! Wandel ze.

  18. Dirk-Jan avatar
    Dirk-Jan

    Ben het helemaal eens met de Loonse en Drunense Duinen, grote zandverstuivingen in brabant…. Kan je nog echt verdwalen 🙂

  19. Aukje avatar

    Ik hou het bij het gebied rond Durgerdam, lekker dichtbij.

  20. mavrtje avatar

    Het Heilooer bos doorlopoen, vervolgens op de fiets naar Bergen aan Zee en dan de groene route nemen…
    In ??n tochtje heb je dan bos, heuvels, wind, denneappels, duinen, strand, zeemeeuwen e.d. gevonden!!
    Garantie op het niet tegenkomen van bankjes en prullenbakken kan ik je echter niet geven…

  21. Irene avatar

    Bei uns zuhause, lekker niet in Nederland. Hier mag je ook buiten de paden wandelen en je komt gegarandeerd niemand tegen. De locals zitten namelijk in het eetcaf? de hele dag. Maar goed, de Achterhoek is ook echt mooi, en heel groot.

  22. koen avatar
    koen

    Kom eens een dagje naar Drenthe. Jullie mogen allemaal best eens mee-genieten van Drentje en Groningen, maar dan wel voor t donker weer naar huis. Ha, het wordt hier zo donker, zo donker, u zoudt allen bang worden..

  23. Katja avatar
    Katja

    Niet veel bos, maar wel prachtig: rondje Naardermeer. Je hebt er fijne uitkijkhutjes van waaruit je het waterleven kunt bekijken! Ook erg mooi in herfst en winter. Wel warme chocomel meenemen 🙂

  24. Harry P. avatar
    Harry P.

    Je familie kwam toch uit Groningerland en je logeerde daar toch wel eens? Maak dan maar eens een wadlooptocht met een najaarsstorm, van Pieterburen naar Schier. En dan zonder begeleiding. Vermoedelijk piep je dan wel anders, Merel.

  25. ezor avatar
    ezor

    Het J.W.Overloopplantsoen.

  26. patric avatar

    In brabant, bij Best (vlakbij voor Eindhoven) heb je nog h?le stukken Bos… waar je h??rlijk kunt wandelen… en verdwalen, zoals ik aan den lijve heb ondervonden omdat vriendinnetje-lief wel wist hoe we moesten lopen 😉

  27. Anton avatar
    Anton

    Als u van veen gebied houdt, kan ik het Aamsveen aanbevelen ten zuid-oosten van Enschede. Aan de Nederlandse kant vind je nog uitgezette wandelroutes met van die handige paaltjes, wil je echt ongerept, steek je gewoon de grens over. Doe dan wel waterdicht schoeisel aan.

  28. Beernd avatar

    *Echte* heuvels vind je volgens mij alleen in Zuid-Limburg. In de zomer nog een mooie vijfdaagse wandeling gemaakt met vrienden. Ongerept weet ik niet, maar veel bos, veel heuvels, mooi spul.

  29. Sabine avatar
    Sabine

    Ik zag gisteren vanuit de trein een koe die n?t gekalfd had. Dichter bij natuur dan dat kom ik meestal niet, als echte stadsmeid. Haha, voor mij is een park al natuur!

  30. Saskia avatar

    Vlak over de grens, maar je vindt er alles wat je opsomt…. De Ardennen!

  31. anneke 2 avatar

    Je houdt er wel romantische ideeen op na Merel. Ongerepte bossen? Zonder bankjes enzo? Bestaan hier niet. Maar als ietsje minder ook mag: Zuid-Limburg is erg mooi.

  32. Aagje avatar
    Aagje

    Geboren en getogen in de randstad, in het ‘groene’ hart dat wel, kan ik snakken naar een stukje natuur zoals jij beschrijft zonder prullebakken. Mijn bek viel open toen ik laatst op de Strabrechtse hei liep. Echt, zo mooi! Okay, het ligt niet naast de deur. Bij Eindhoven. Maar er zijn nog veel meer van die plekken. Ik wil maar zeggen, in Nederland kun je het echt nog vinden hoor. Wel even zoeken, dat wel. Ik hoop dat je wat aan mijn tip hebt.

  33. Elisabeth avatar

    Dan wordt het toch nog een fietsvakantie met dr. Aap! Weken vol natuur!

  34. Arne avatar

    grappig dat iedereen plaatsen aan de randen van Nederland aangeeft: van duinen, ardennen, limburg, achterhoek, weerribben, waddeneilanden…

    kennelijk is er weinig over van ons “Groene Hart”

  35. Buitengewoon avatar
    Buitengewoon

    Kom naar Ommen toe! hier is het echt geweldig! 😛

  36. ijsbrand avatar
    ijsbrand

    Hondepoep is ook natuur, en ongetwijfeld makkelijk te vinden. Maar het moet natuurlijk ook weer niet te ruig.

    Maar zo geredeneerd is bijna alles in Nederland aangeharkt. Alleen op het Wad wordt de wereld twee keer per dag opnieuw geboren; dat is nog wel ongerept.

  37. Robtheblob avatar

    Denk je niet dat het veel handiger is om te leren genieten van in cultuur gebracht land? Daar is namelijk genoeg van.. Leer de nederzettingsgeschiedenis lezen aan de hand van overgebleven artefacten en op het eerste gezicht afwijkende structuren en Nederland wordt bijkans een paradijs. Wat heet. Heel de bewoonde wereld ligt dan aan je voeten om ontdekt te worden. Echt.. je verveelt je nooit. Slechts anderen als je niet uitkijkt.

  38. Gosse avatar
    Gosse

    Voor jou zijn de dichtsbij gelegen beboste heuvels denk ik bij Rhenen. De Grebbenberg enzo. Erg mooi. De ‘aan de natuur teruggeven’ uiterwaarden aan de voet van de Grebbenberg zijn ook de moeite waard. Kun je meteen even naar Ouwehands Dierenpark aapjes kijken (als de Dr. dan tenminste niet jaloers wordt).

  39. Mijmer avatar

    Amsterdamse Waterleiding Duinen (en niet op de paden blijven). ’s Ochtends vroeg gewoon gaan struinen, je komt vanzelf ree?n (oorspronkelijk) en damherten (import) tegen.

    Daarnaast vind ik de Oostvaardersplassen erg mooi, maar daar zijn paden. Verder Veluwe, Fochtelo?rveen, Bargerveen, etc.

    Er is genoeg.

    Maar AWD is voor jou goed te doen. Ingang De Zilk is goed geschikt als startpunt voor een slentertocht.

  40. Jaap avatar
    Jaap

    Ha in Nederland is veel natuur te vinden, erg veel. Je moet het alleen weten te vinden en willen vinden. Als je de natuur in gaat moet je eerst eens wat lezen over het ontstaan van het landschap en de bijbehorende natuur. Denk eens aan de volgende gebieden (in ieder geval niet de oostvaardersplassen. Dat is gemaakte natuur ten top! Een compleet cultuurlijk ecosysteem. Een typisch geval van we willen wel, maar er MOETEN edelherten in het gebied zitten. Onzin. En nu denkt men dat die beesten het veluwemeer gaan overzwemmen. Hoe verzinnen ze die onzin?)

    Maar goed, de lijst:
    Barger veen;
    Reichswald;
    Drentse Aa;
    Kampina;
    De Peel;
    Ijzeren bos;
    Ijzeren Rijn;
    Halve zolen lijntje;
    Bossche Broek, zuidelijk deel;
    Margratense bossen;
    geuldal;
    gulp dal;
    Maasvallei;
    Wildemans platen;
    de Saeftinghe;
    Het Zwin;
    Nationaal park Oosterschelde;
    de Kroon domeinen

  41. Dirk avatar

    Grappig, jij gebruikt ook het woord Queeste…..

  42. Jac. P. Thijsse avatar
    Jac. P. Thijsse

    Absolute aanrader:het Amsterdamse Bos vanaf het water.

  43. Dr. Fop I. Brouwer avatar
    Dr. Fop I. Brouwer

    Ongerepte topnatuur bij Wassenaar!

    Een Bell 412 helikopter van de Search And Rescue afdeling van de Koninklijke Luchtmacht heeft maandag 27 oktober rond 17.00 uur een man gered uit de duinen bij Wassenaar. De man kreeg een epileptische aanval in een gebied waar de ambulance niet kon komen. De helikopter heeft de man naar het ziekenhuis vervoerd.

    De 55-jarige man, die tevens last kreeg van onderkoeling, lag in een duingebied met struikgewas en bomen. Een eerder opgeroepen traumahelikopter kon de man niet bereiken, omdat deze helikopters geen lierinstallatie hebben om mensen al vliegend aan boord te takelen.

    Door het inroepen van de SAR-helikopter kon de man toch worden opgetakeld en naar het ziekenhuis worden vervoerd. De man maakte naar omstandigheden goed.

  44. RDNZL avatar

    Nederland heeft g??n ruige natuur – mee eens!

  45. Florrie C. Snorring avatar
    Florrie C. Snorring

    achter mijn huis staat een boom, wat zeg ik, er staan er twee!

  46. Steven avatar
    Steven

    Nog niet genoemd, maar wel mooi:
    De Sliedrechtsche biesbosch.
    In Dordrecht bij het bezoekerscentrum een bootje huren en dan eerst een half uurtje naar het oosten roeien om de paden en toeristen kwijt te raken. Dan kun je daarna nog twee uur doorpeddelen, of met een vergunning (10 euri) nog 4 uur. Heerlijk rustig en mooi.

  47. Maartje L. avatar
    Maartje L.

    Ardennen. Relatief dichtbij, bergen, franssprekend, natuur op en top. Gaat niet vervelen.

  48. Bas avatar

    Het is allemaal al wel genoemd (denk ik), maar Nederland heeft wel mooie gebieden. Hoewel ook al ver gecultiveerd:
    Zuid-Limburg
    Veluwezoom (mooier dan de Hoge Veluwe, gevarieerder)
    Montferland (een postzegel groot)
    Rijk van Nijmegen
    En net over de grens tussen Montferland en Rijk van Nijmegen ligt Reichswald.
    Allemaal met heuvels en bossen/heide. Wat dat betreft woon ik geweldig (je kunt wel raden waar ik vaak fiets/wandel).

  49. Bas avatar

    Ow ja, Utrechtse Heuvelrug (Zeist-Austerlitz-Amerongen) is ook erg mooi.

  50. GJ avatar

    ik wil je wel een keer meenemen hoor..

  51. Rens avatar
    Rens

    pak de trein naar driebergen-zeist (45min), daar de prachtige bossen (herfts!)in (eerste even de NS wandelltocht vragen bij de balie) en 15 kilometer later kom je er bij meersen (?)weer uit.

  52. Alexx avatar

    This site is a lot of fun very well designed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)