Op de Fiets (58)

In de verte stak een meisje op skates dwars de weg over. De tramrails waren gevaarlijke hindernissen. Ze struikelde steeds bijna, klapte met haar bovenlichaam naar voren, maar hield haar evenwicht. Het zag er onzeker uit.

Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het meisje nog een kind was. Een jaar of acht, onzeker op wiebelende skates in de grote stad. Mijn ogen zochten de weg af op zoek naar een begeleider, maar er was niemand te zien die bij haar hoorde. Ze had de overkant van de straat met horten en stoten bereikt en schaatste nu een stukje voor mij op het fietspad. Ze reed alsof ze kluunde en ik hield mijn hart vast, elke keer dat ze afzette.

We kwamen bij een brug. Ik fietste nu precies achter haar en ik wilde haar inhalen, maar durfde niet omdat ze zoveel wegdek in beslag nam en er auto’s voorbij kwamen. Ik fietste langszij toen we net aan de voet van de brug waren aangekomen. Het meisje zag me en greep in de verstoring van haar evenwicht mijn achteropje vast. “Mag ik mee naar boven?”, vroeg ze, terwijl mijn fiets zo ongeveer tot stilstand werd gebracht door het nieuwe ballast dat er plotseling bijgekomen was.

Ze ging met me mee. Ik trapte uit alle macht om de fiets boven te krijgen. Ik was bang dat ze los zou laten en om zou vallen. Er gebeurde vooralsnog niets. Maar terwijl ik verwoed trapte, vreesde ik ook de andere kant van de brug. Zou ze niet een enorme snelheid krijgen waardoor ze met haar onzekere tred zo, hop, onder een auto terecht zou komen?

Ook dat bleek ongegrond. Ze ging inderdaad met een rotgang naar beneden, in mijn kielzog, maar klampte zich aan het eind van de rit stevig vast aan een lantaarnpaal waardoor ze al rondjes draaiend tot stilstand kwam.
Ik was toen al doorgefietst. Toen ik omkeek, stond ze weer op het fietspad. Ik vroeg me af of ik dit als ouder goed zou vinden.

Reacties

18 reacties op “Op de Fiets (58)”

 1. coert avatar

  beweging is goed voor ze 😉

  ik merk aan de ouders om me heen dat ze snel immuum worden voor alle gevaren, anders blijf je bezig je zorgen te maken. en ach, het gaat bijna altijd goed, toch?

 2. Arjan avatar

  Oké, het gaat dan wel bijna altijd goed maar dit vind ik toch wel erg link.

 3. Tjarko avatar

  Tuurlijk wel joh!! zand laten eten en op het asfalt laten kletteren.. worden ze hard van. En als je het allemaal teveel beschermd dan krijg je van die slappe k*t kinderen waar NL er al genoeg van rond heeft lopen. Dat meisje vermaakte zich toch prima zo te lezen?? lekker haar gang laten gaan 🙂

 4. rlnd avatar
  rlnd

  Nou, ik vind dit ook wat ver gaan. Als ze nou een gelukzalige glimlach had en verwoed oefende, maar dit lijkt meer op een meisje dat geen alternatief aangeboden krijgt voor haar gevaarlijke en eenzame reis.

 5. Paul avatar

  Een verademing na een weekend
  carnavalsmuziek. Die ik gelukkig
  niet heb gehoord. Merel staat weer
  op de kaart. Dank je wel!

 6. Beernd avatar

  Die ouders van tegenwoordig! 😉
  Wat betreft dat rondjesdraaiend om een lantaarnpaal tot stilstand komen: een oom van me deed dat ook een keer, maar helaas bleek er een deuk in de lantaarnpaal te zitten, waardoor het ‘deurtje’ een beetje naar buiten stak: zijn hele arm lag open, en hij bloedde als een rund. 🙁

 7. Jelmer avatar

  Mocht je de dame in kwestie weer tegenkomen, dan kan je r doorverwijzen naar mij; ik bied haar een gratis rem-cursus aan… En een gratis spring-over-de-trambaan-cursus…
  Voor vele skaters in Amsterdam blijkt dat nodig

 8. jp avatar
  jp

  zomaar aan de fiets van vreemde vrouwen gaan hangen vind ik ook erg verdacht.

 9. Rick avatar

  Was het een dik kind Merel. Ik vind dikke kinderen namelijk zielig. Teveel snoep, weinig beweging en geen aandacht van de ouders. Ter compensatie mag zo’n kind dan misschien op haar nieuwe skates naar school.

 10. Storm avatar

  Ik moet er toch niet aan denken dat die twee kleinen van mij dit zo uithalen, maar ondertussen weet ik toch wel vrijwel zeker dat die bengels net zo erg(?) zullen zijn.

 11. Aagje avatar
  Aagje

  Heerlijk stukje! Ik herken mijzelf er wel in eigenlijk. Zo’n klunzige magere soepstengel; ‘Mam waar zijn m’n rolschaatsen?!’ Gelukkig ging ik wel eerst naar de Spar om een beetje te oefenen op die lekkere gladde tegelvloeren daar, terwijl mijn moeder de boodschappen deed.

 12. Lieuwe avatar

  Vergis je niet in kinderen! Denk maar eens aan de tijd dat je zelf een jaar of acht was. Waarschijnlijk had je toen heel erg het gevoel dat je voldoende alert was op de dingen om je heen, bijv op het verkeer.

 13. Zezunja avatar

  Klein en kladdig zijn is levensgevaarlijk…
  Daar doe je als ouder volgens mij niet zoveel aan.

  Maar nee, ik mocht voor mijn 12e inderdaad niet op mijn rolschaatsen naar school.
  En daar was ik erg boos over.

 14. Demos avatar

  Niks mis met vroeg op skates staan of alleen door het verkeer. Je moet het alleen wel een beetje kunnen. Als het mijn koter zou zijn zou ik toch liever hebben dat zulke capriolen in het park worden uitgeprobeerd.

 15. zomerzon avatar

  Hebben we niet allemaal zo leren rolschaatsen, skaten, fietsen etc?
  De meesten van ons hadden de mazzel dat het verkeer iets minder druk was EN een vader of moeder die ons in de gaten hield..

 16. swaab avatar
  swaab

  dit meisje had ik kunnen zijn op mijn 16e. ook veel aan fietsers en lantarenpalen gehangen als ik ging rolschaatsen… maar ik was toen dus al wel wat ouder. best wel gevaarlijk als ik er aan terugdenk, dus zeker als je 10 ofzo bent.

 17. Majadebij avatar

  Ik zou het niet goed vinden.. en zeker niet zonder bescherming.
  Op de stoep als je niet kan skaten en niet verder dan het blok huizen! tssk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)