Tafel + Nat

Sorry, ik ga u even als vraagbaak gebruiken.
Soms haat ik mijn katten.

Gisteren kreeg ik een onverwacht presentje. Twintig rozen in verschillende kleuren. Erg mooi en erg welkom!
Ik zette de rozen in een vaas op tafel.

Toen ik vanochtend wakker werd, lag de vaas om, was een van de rozen compleet vernietigd en lag er over een deel van de tafel een enorme plas water.
Die tafel is antiek. Hij heeft emotionele waarde.

Ik vrees dat de katten al heel vroeg in de nacht de vaas om hebben gegooid. In ieder geval is het water van de vaas compleet in mijn tafel getrokken. In plaats van bruin is hij op sommige plaatsen roze. Ook het water dat op de vloer gelekt is, heeft mijn parket aangetast.

Nu is mijn vraag: wat kan ik doen om dit eventueel te herstellen? Is er uberhaupt nog iets aan te doen?
Als ik op Google zoek op tafel + nat, krijg ik alleen maar sexverhalen.

Ronja en Maus bungelen inmiddels aan hun achterpootjes aan het plafond.

Reacties

50 reacties op “Tafel + Nat”

  1. Dirk avatar
    Dirk

    Ik denk dat je het parket redelijk goed kan krijgen door het goed te laten droegen en vervolgens goed in de was te zetten… Je antieke tafel zou wel eens gepolitoerd kunnen zijn ( Google zoeken op French Polish) en dat zou evt te herstellen zijn maar dat is niet goedkoop… Mss dat je inboedelverzekering het dekt?

  2. dirk avatar
    dirk

    Nog even een doe hetzelf handleiding voor politoeren…
    http://www.kroonpart.nl/tb/Documenten/POLITOER.pdf

  3. loes avatar
    loes

    volgens mij is je enige redding: SCHUREN en opnieuw behandelen (was, lak). Wat een tijgers die katten, nachtvreters op zoek naar nachtelijke romantiek met rozen in de bek.

  4. missgien avatar

    Cats will be cats…
    Raad kan ik je aangaande je tafel en vloer niet geven. Wel m.b.t. vazen: het klinkt vreemd maar rozen kun je ook prima ‘houden’ in nat zand. Gewoon wit zandbakzand, flink nat maken en rozen erin steken. Gegarandeerd dat ze blijven staan en omgooien gaat een stuk moeilijker.
    Alternatief is een onderin een laagje zand en water erop; de vaas staat dan in ieder geval steviger.

  5. b°b avatar

    Tip van de dag: blame it on the cats.

  6. Michel avatar

    – 20 rozen in 20 verschillende kleuren?

    – je moet eens met schoensmeer over de tafel gaan… werkt echt. Wil je weten waarom? mail maar even voor het verhaal 😀

  7. BjB avatar
    BjB

    Benzine is de oplossing. Geen gedoe met bijenwas of schoensmeer. Gewoon loodvrije benzine. Oke, het lost niks op aan de schade aan je tafel en je parketvloer, maar het lucht wel op die 2 katten fikkend door de kamer te zien rennen.

  8. Rolandow avatar
    Rolandow

    Volgens mij zijn er mannetjes in gespecialiseerd om antieke spullen weer op te vijzelen. Misschien kun je die eens raadplegen?

    Zijn vast wel in de gouden gids te vinden.

  9. Ernie avatar
    Ernie

    Een bak met nat zand op tafel kan katten tot iets heel anders aanzetten. Ook niet goed voor je rozen.

  10. Marlou avatar

    Oh wat erg. En hoe was het met de rozen??

  11. Gerard avatar
    Gerard

    Tafel schuren en lakken, denk ik.
    Verder zetten wij vazen ’s avonds altijd bovenop een kast, zodat de kat er niet bij kan.

  12. hartverwarmertje avatar

    tafel en nat… sex op de tafel ofzo>??

    Zeg jij nou eens eerlijk wat jij/jullie op die tafel hebben gedaan ;)))

  13. Dreknek avatar

    HALLO DE MEREL!

    DAAR WAS IK WEER ENZ.! NOU, IK KEN IEMAND DIE HEEFT ONGEVEER HETZELFDE GEHAD MAAR NIET MET DE KATTEN ENZ. MAAR MET EEN AAPJE DIE DE BERNARD ALS HUISDIER HAD! TOEN HIJ BIJV. EVEN GING POEPEN OF ANDERE DINGEN DIE OOK BEST BELANGRIJK ZIJN GING ZIJN AAPJE IEDERE KEER MET WATERVERF OVER DE BEKLEDING VAN DE BANK EN ZIJN PARKETVLOER! EN WATERVERF IS NET WATER, MAAR DAN MET KLEUR ENZ. DUS IK DACHT: IK BEL BERNARD EVEN OP HOE HIJ DAT HEEFT OPGELOST MET DAT PARKET EN DIE VLEKKEN (WAS BLAUW!) MAAR HIJ NAM DE TELEFOON EERST NIET OP. MAAR IK BEDACHT ME OP DAT MOMENT: DAT KAN OOK NIET WANT BERNARD ZIT IN EEN PENO.. EUH, PENITAT… IN DE GEVANGENIS!

    MAAR! DE MEREL HEEFT HULP NODIG EN IK BEN NIET VOOR EEN HOND TE VANGEN! (IK ZEG GEEN KAT MEER, WANT DIE HEBBEN UW TAFELTJE EN PARKET TOCH SMERIG GEMAAKT!!! VOOR STRAF DUS!) IK HEB BERNARD GEBELD IN HET CACHOT EN HIJ DACHT DAT IK EEN VOORMALIGE DRUGSDEALPARTNER WAS EERST EN DAT HET GEHEIMTAAL WAS! DUS IK ZEI BIJV: DE TAFEL VAN DE MEREL IS SMERIG! WAT KAN IK HIER AAN DOEN? DAN ANTWOORDDE HIJ: IK HOOR OOK EEN JAGER IN HET WOUD. DE SLUWE VOS IS IN HET KIPPENHOK! NOUJA, IK BEGREEP ER NIETS VAN! EN TOEN WE EINDELIJK DOORHADDEN DAT HET EEN MISVERSTAND WAS HEBBEN WE ERG GELACHEN ENZ. MEER ZO VAN: HAHAHA! HIHI! HAHAHA! ZOIETS. HET WAS DUS ZO GEZELLIG DAT IK UITEINDELIJK HELEMAAL HEB VERGETEN TE VRAGEN OVER DIE SMERIGE PARKETVLOER VAN HEM TOEN MET DE WATERVERF EN IK DURF HEM NIET WEER TE BELLEN WANT TOEN IK HET MET BERNARD OVER ZIJN AAPJE HAD BEGON HIJ TE HUILEN ALS EEN BOER MET KIESPIJN BIJV. DUS IK WEET HET OOK NIET EIGENLIJK! MAAR IK ZAL MIJN MOEDER VANMIDDAG NOG EVEN BELLEN, DIE HEEFT OOK VEEL VERSTAND VAN TAFELS

    GROETEN VAN DE GROTE MERELFAN!

    DREKNEK

  14. juul avatar
    juul

    Even bellen met de man van de antiekzaak naast de manege op de Overtoom, Brocanteurs oid. Deze man weet er alles van en ook hoe je dat voor weinig thuis in orde kunt krijgen.

  15. Dopie avatar
    Dopie

    Je moet dergelijke problemen bij de bron aanpakken. Dit betekent concreet dat je preventief te werk moet gaan. Om te beginnen moet je het water en voer van Ronja en Maus vermengen met een flinke dosis cyaankali. Daar zullen ze wel lekker van opknappen.
    Aan de antieke tafel zou ik niets doen. Dat is toch oude rotzooi. Hoe meer de boel is verkloot des te ouder het lijkt en daarmee stijgt de waarde van het meubel. Dat moet je nu eerst gaan verkopen en vervolgens kun je met het geld je parketvloer laten opknappen.
    Tot slot moet je goed worden genomen, want je zal zelf ook wel flink nat zijn geworden na het lezen van de seksverhalen. Veel suc6 en plezier.

  16. johanneke avatar
    johanneke

    hoe is je tafel behandeld? is hij gelakt? dan is schuren en lakken het handigst. zoniet, dan wordt het iets met was, olie, of allerlei ingewikkelds (zie dirk)

  17. Jessi avatar

    Altijd alles met water erin wegzetten ’s avonds! Ik weet niet hoelang je de poezenbeesten al hebt, maar het is een wonder dat het niet eerder is gebeurd. (Ook al heb je ze pas net.) Poezen hebben namelijk de rare neiging om uit vazen te drinken, en dan wil er weleens eentje omvallen. Succes met je tafel.

  18. Dirk avatar
    Dirk

    De tafel lijkt me niet gelakt… Lak kan tegen water en verkleurt niet als er water overheen komt… Het kan ook zijn dat het met olie ingewreven is en in dat geval kan je het best met een fijn staalwolletje de nerven schoonmaken en met meubelolie nabehandelen. Ik heb vroeger wel eens meubeltjes opgeknapt, maar nooit antiek. Misschien kan je een foto plaatsen? Dan kunnen we de schade eens even bekijken.

  19. merijn avatar
    merijn

    Google wees mij op de volgende oudhollandsche huis-tuin-en-keukenmiddelen van een soort Klazien uut Wisp….

    <>

    Volgens mij lost het water kleurstoffen in het hout op en als het water opdroogt zitten die kleurstoffen geconcentreerd aan de rand van de ex-plas. Het is dus louter de truuk om de kleurstoffen weer op te lossen en gelijkmatig over de tafel te verdelen of te absorberen. Dit kan met (nog meer) water of speciale zepen die hiervoor bedoeld zijn. Maar inderdaad, gewoon effe langs een antiquair of een meubelmaker of de amsterdamse fijnhouthandel…

  20. J. avatar
    J.

    hoe afschuwlijk herkenbaar. mijn katten hebben de rare gewoonte de bloemen van de stelen af te eten, vooral anjers en rozen zijn favoriet. Bloemen gaan dus ’s avonds de keuken in (kunnen de katten niet komen)…

  21. Matthijs avatar
    Matthijs

    Allereerst feunen, dat helpt (echt).

  22. Maarten avatar
    Maarten

    Het meeste komt weer goed als het hout droogt. Je moet het gewoon rustig laten drogen, niet geforceerd met hitte enzo. Pas als het droog is met herstellen beginnen met houtolie of houtzeep, afhankelijk van hoe je tafel behandeld is. Als je tafel je echt veel waard is zou ik er inderdaad even een expert bij halen, als de tafel is opgedroogd. Dat opdragen kan best wel een paar daagjes duren en moet niet te snel gaan anders kan het hout gaan splijten.

  23. Rick de Kikker avatar

    Zet Dreknek erop, want die zuigt 😉

  24. marion avatar
    marion

    Oei, oei, Oei…hmmmmmm. Ik ben dus eigenlijk de boosdoener en voel me geroepen me maar kenbaar te maken op het risico af dat ik hier op dit platform gelyncht word.
    Was echt, heus eerlijk waar nooit de bedoeling om zulke rampspoed over je te brengen door je rozen te geven. Zou ik daar zo slecht van hebben geslapen? Alles wat je uitzendt krijg je immers terug? Als het nu wat beter weer zou zijn, zou ik zeggen zet die tafel in de hete zon en laat ‘m goed drogen alvorens te behandelen met een van die stoffen die al getipt zijn. Met de fohn is ook een idee. Ben alleen bang dat ik je dan toch minstens een week extra vrije dagen moet toebedelen en we hebben je zo ontzettend nodig nu. Of een retourtje Griekenland met tafel en parket om goed op te drogen en aldaar samen met Arianne en kindjes alle leed te verdrinken en vergeten. Ik zorg dan vanzelfsprekend voor je stoute beesten. Even een beetje afstand lijkt me voor jullie relatie wel van belang. Ze kunnen namelijk best oud worden en dan moeten julie toch nog wat jaartjes samenleven. Heb je ze al van het plafond gehaald of is het handig dat ik als ex-dierenarts assistent enige (concrete danwel psychologische) assistentie kom verlenen? En leveren die vervangende uren genoeg op denk je voor die reis? Inboedelverzekering bellen is ook een aardige. WA vezekering vergoedt ook weleens kattenrampen. Of ben ik aansprakelijk?
    Wel aardig dat er zoveel mensen zo meelevend reageren. Maakt het voor mij toch iets minder belasten, maar of de droefheid vandaag nog wil wijken?

    Veel sterkte en liefs in elk geval en veel hoop en zegen

  25. Joost avatar

    Nu heb je wel een mooie Merelroze tafel.. ohnee lullig.

  26. Rowan avatar

    Achter het behang met die twee darmen;-)

  27. AS avatar
    AS

    Een kleedje over de tafel ?

    Nou Merel, ik heb echt geen idee !

  28. b°b avatar

    b?b valt achterover van zijn stoel van het lachen om het stukje van de drekmeneer.

  29. Rick de Kikker avatar

    @b?b, zo grappig is hij helemaal niet, z’n moeder schrijft die stukjes meestal.

  30. ralph avatar
    ralph

    de hele tafel onder water zetten, heb je weer mooi 1 kleur.

  31. Simone avatar
    Simone

    Geweldig…..wat krijg je veel goede tips, Merel.
    Zo’n weblog werkt wel snel h?!
    Omgaan met katten…….een levenslange leerschool?

  32. Esther avatar

    alsjeblieft lieve merel-lezers, klik op de link en help mijn zus.

  33. frans avatar
    frans

    Alsjeblieft nog aan toe zeg. Ik zit vanmiddag wat te rekenen en kom er ineens achter dat de Amerikaanse overheid zo’n beetje failliet is.

  34. Mark avatar
    Mark

    Mij is door een antiquair een keer verteld dat je sigarenas moet nemen, vermengen met bijenwas (hij had zelf nog iets veeeeeel gavers, maar bij gebrek daaraan bijenwas gebruiken) en dat met staalwol inwrijven. Als het goed is krijg je dan de originele kleur terug. Wat je uiteindelijk misschien wel moet doen, is de hele tafel bewerken om alsnog kleurverschil te voorkomen.

    Sterkte met je tafel.

    Voor je parket weet ik niet zo goed, misschien is het inderdaad handig als je meldt of dat gelakt was, of ook in de was zat. ik gok op schuren en nieuwe toplaag aanbrengen.

  35. rlnd avatar
    rlnd

    niets overhaast doen. Als er echt kleurstof in getrokken is wil het nog wel eens helpen het vocht eruit te trekken met een warme natte doek. maar het maakt 100% uit of het lak of was is. Bij lak: laten drogen, kijken wat de schade is (schuren en lakken is ook best wel te doen) Bovendien zal dan alleen de bovenste laklaag poreus geworden zijn. Als het was is: schoonmaken en in de was zetten, verder afwachten. In de loop van de tijd wordt de verkleuring steeds minder. Bovendien krijgt alles een mooie oude rustieke gebruikte look van dit soort katten-terrorisme.

  36. dbk Tom avatar
    dbk Tom

    Goed advies helemaal from NZ,dubbel 0 staalwol en witte was gebruiken,ik heb een vriend die antiek restaureert.
    Good Luck

  37. Ton avatar
    Ton

    Een beetje klassieke tafel heeft een leuke vlek met historie. Ik zou dat opknappen aan de volgende eigenaar overlaten.

    De grote vraag is, wie geeft een blos bloemen aan iemand die bekend staat om haar katten verhalen.

  38. Jeroen avatar
    Jeroen

    Tsja, kan gebeuren he. Antieke tafel, vaas inclusief water, katten… wiens schuld is het dan. Handige google opdracht ook, als je ‘antiek waterschade’ doet krijg je tenminste verzekeringen terug 🙂

  39. Felien avatar
    Felien

    Ik heb wel eens gehoord dat slagroom helpt, vraag me niet waarom, maar het schijnt dat hout met waterschade opknapt van licht geklopte slagroom (hoeft vast geen suiker in dan..)

  40. Johannet avatar
    Johannet

    Fijn, ik miste de kattenverhalen al.

  41. Joost avatar

    Lol @ Dreknek 2! 😛

  42. pim avatar

    Tafel (?n katten!) met de poten omhoog op het natte parketgedeelte. Zo laten tot Drekneks moeder en/of Bernard eruit is.

  43. Aangespoeld avatar

    Beste Merel,

    Ik schrik nogal van de aanbevelingen die je krijgt in de reacties. Je bent waarschijnlijk nu al je tafel aan het schuren met dubbel nul staalwol, maar als je dat toevallig noet niet gedaan hebt…

    Mooi. Nergens voor nodig.
    Koop bij de apotheek oxaalzuur, los dat op in een verhouding van 1% en 99% water en dep daarmee het zwart verkleurde deel.

    Dat werkt wel. Maar niet sterker maken!
    Hee en succes!

  44. Branko Collin avatar

    O jee, ga je een shockblog beginnen? 🙂

    Qua tafel heb ik geen advies, alleen dat ‘antiek’ wellicht wat te algemeen is voor al die goedgebedoelde adviezen.

    Qua katten wel; dat ze je vaas hebben omgestoten, is waarschijnlijk omdat je de wc-deur dicht had gedaan, en daarmee hun favoriete bron voor water had afgesloten. Tenminste, als ik de kat hier mag geloven, die al twee keer in de rozen heeft gezeten. Gelukkig staan de laatste hier in een emmer vol water, en is de kat maar een lichtgewichtje, dus die emmer gaat niet zo gemakkelijk om.

  45. Bas C. avatar
    Bas C.

    @Dreknek: HOU EENS OP MET SCHREEUWEN. Volgens de netiquette schreeuw je wanneer je de caps lock gedurende je verhaal aan hebt staan. Dit werkt redelijk storend! Daarbij moet je niet zoveel onzin bij elkaar schreeuwen. Maar dat is mijn mening maar…

  46. J. van Kessel avatar

    Die letters zijn ook hier erg klein. Het is dus wel verklaarbaar dat iemand hoofdletters gaat gebruiken.

  47. hellborn avatar
    hellborn

    ehhehheh… soms google je op (ik citeer) waterverf lakken; gewoon omdat je benieuwd bent of je over een plankje met waterverf heen kunt gaan met lak. Dan kom je toch op de vreemdste plekken terecht.

    Merel, ik adviseer je om de katten precies onder de tafelpoten te plaatsen, en de tafel weer precies onder de fundamenten van je huis.

    Leren omgaan met katten, Simone, is heel eenvouidig. Je hoeft alleen maar het volgende stramien te onthouden:
    1 – je doet iets;
    2 – poes doet wat-ie wil;
    3 – je doet iets om de poes iets anders te laten doen;
    4 – poes doet wat-ie wil, al dan niet iets anders;
    5 – je doet iets om te voorkomen dat poes nog meer vervelende dingen doet;
    6 – poes doet wat-ie wil, al dan niet vervelend;
    7 – je doet je uiterste best om poes iets (af) te leren;
    8 – poes doet wat-ie wil.
    Punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)