Maus in actie

Maus wilde graag vanaf de zitzak door de spijlen van de stoel heen op
het bureau springen waar ik aan zat te werken. Achter mij hoorde ik de
kat pogingen doen zich af te zetten op mijn zitzak.

Maus merkte al snel dat de zitzak weinig stabiliteit bood. Het geluid
van stampende pootjes in het zachte oppervlak bleef zich achter mij
herhalen. Ik keek om. Maus liet zich niet kennen en begon zichzelf
driftig te wassen. Toen ik me weer omdraaide, hoorde ik haar meteen
beginnen aan een nieuwe poging.

De volgende keer keek ik snel om. Maus loerde geconcentreerd op de
spijlen van de stoel. Ik vroeg me af waarom Maus niet gewoon even om
zou lopen. De billen van de kat gingen zenuwachtig heen en weer, alsof
de opening tussen de spijlen een te veroveren wilde muis was.

Toen sprong ze. Het schuim in de zitzak vormde geen goede afzetgrond.
Hierdoor werd de sprong moeilijker dan verwacht. De kat haalde de stoel
wel, maar kwam niet ver genoeg. Nu hing ze aan haar voorpoten aan de
achterkant van de zitting, totdat ze zich realiseerde dat ze net zo
goed haar achterpoten op de grond kon zetten, zo hoog was de stoel
niet.

Ze zette zich af en kroop tussen de spijlen van de stoel door naar het
zitvlak. Ze was halverwege haar missie. Nu alleen nog het bureau
bereiken waar ik aan zat te werken. Het oppervlak van mijn bureau ligt
bezaaid met spullen. Een fototoestel in omarming met mijn dagcr?me die
om een of andere reden daar staat. Tientallen pennen en potloden in
potten. Twee boekjes, gekregen via mijn werk. Wat afschriften. Nog een
aantal verjaardagskaarten, een woordenboek, opengeslagen. Lege cd?s
zonder hoesje, een theelepeltje, een kopje met een klein laagje koude
koffie, een belastingenvelop zonder inhoud.

Maus zette af. Bij haar aankomst op mijn bureau gleed ze uit over de
enorme stapel paperassen. De theelepel, de boekjes, de enveloppen, ze
gingen gedwee mee in de neergang van Maus. Ik zuchtte.

Maus sprong opgewekt op mijn bureau. Ze nestelde zich tevreden op de
lege plek die ze zojuist had gecre?erd en begon hartstochtelijk te
spinnen.

miauw

Reacties

35 reacties op “Maus in actie”

 1. Marleen avatar

  Maar o, was is ie mooi! Ziet er een heerlijke kat uit, al is ie niet erg slim.

 2. Art avatar
  Art

  Katten laten graag zien wie er eigelijk de baas is. Dat ze daarbij hun domheid niet kun maskeren is wel een beetje jammer. Zo loopt mijn kat rond met een krulsnor omdat z’n snorharen zijn verbrand/verschroeid. Voor de zoveelste keer. Bl;ijft wel leuk om naar te kijen

 3. Kiers avatar

  Maus wilde graag kakken, dat zag je zo aan de kakrimpels op haar voorhoofd. Nou, als ik ergens van schijt dan zijn het het wel kakkende katten. Achter mij hoorde ik de kat pogingen doen een enorme bolus te draaien.

  Maus merkte al snel dat de zitzak veel stabiliteit bood om een ENORME drol te draaien. Het geluid van de amechtig steunende kat met darmkrampen bleef zich achter mij herhalen. Ik keek om. Maus liet zich niet kennen en begon zichzelf driftig te wassen. Toen ik me weer omdraaide, hoorde ik haar meteen beginnen aan een nieuwe poging een dikke drol te draaien in mijn zitzak.

  De volgende keer keek ik snel om. Maus loerde geconcentreerd naar de spijlen van de stoel. Ik vroeg me af waarom Maus niet gewoon even naar de wc zou gaan zoals ik ook doe. De billen van de kat gingen zenuwachtig heen en weer, alsof de opening tussen de billen te nauw was om de ENORME drol doorheen te persen. Maus stak een peuk op en kneep haar ogen tot spleetjes.

  Toen scheet ze en ze scheet zo hard dat ze los kwam van haar oppervlak. Het schuim in de zitzak vormde een goede afzetgrond. Hierdoor werd de kat gelanceerd! De kat werd door de vrijkomende krachten richting de spijlen van de stoel gelanceerd, maar kwam niet ver genoeg. Ongelooflijk. Ik was de uien bij de bonen vergeten gisteravond, anders had ze het zeker wel gehaald. Nu hing ze aan haar voorpoten aan de achterkant van de zitting, totdat ze zich realiseerde dat ze net zo goed haar achterpoten op de grond kon zetten, zo hoog was de stoel niet. Nog even probeerde ze met een afterburner zichzelf op de stoel te toeffen, maar het leverde alleen maar een lelijke schroeiplek op in mijn Perzisch tapijt.

  Ze zette zich af en kroop tussen de spijlen van de stoel door naar het zitvlak met haar besmeurde achterwerk waarschijnlijk op zoek naar iets om zich mee af te vegen.. Ze was halverwege haar missie. Nu alleen nog het bureau bereiken waar ik aan zat te werken. Het oppervlak van mijn bureau ligt bezaaid met spullen. Een enorme Tarzan en een fietszadel met een afhaalchinees en een volgerookte asbak Gitanes Extra Zwaar en een sigaar die om een of andere reden daar ligt. Tientallen foto’s van blote kerels en jampotten met op sterk water gezette onduidelijkheden. Twee boekjes, gekregen via mijn fanclub. Wat afschriften. Nog een aantal dvd’s. Lege cd?s zonder hoesje, een theelepeltje met een aansteker en een scherpe naald, een kopje met een klein laagje koude koffie, een belastingenvelop zonder inhoud en een rolletje katten-wc-papier. Het kreng had het dus toch goed in de gaten.

  Maus zette af. Bij haar aankomst op mijn bureau gleed ze uit over de enorme stapel waanzinnige troep. De theelepel, de boekjes, de enveloppen, ze crashte over mijn buro heen, trok in haar vaart het gordijn mee, ze vloekte halverwege de vlucht dat het allemaal niet zo ging als ze gedacht had en knalde achter het buro op de grond via de vloer z? achter de pijp van de centrale verwarming. Chaos! Ik trok snel mijn camera en maakte een foto.

 4. jwtje avatar

  @ kiers: zeg dan nix!
  @ merel: leuk verhaal 🙂

 5. fiekepieke avatar
  fiekepieke

  JA HOOR, dat klinkt als het huis van Merel:
  een gezellige rommel met daartussen een paar katten die op alle mogelijke manier onweerstaanbaar aandoenlijk proberen te zijn!

 6. Gert Jan avatar

  Mooi beschreven! Dan komt zo’n kat toch nog gelegen, als je nog inspiratie voor een log zoekt. 🙂

 7. ivo victoria avatar

  katten zijn ontzettend dom, het is onwerkelijk. Maar ik heb afgeleerd het luidop te zeggen sinds die keer dat de mijne er in al zijn domheid wel in was geslaagd de handgrendel van de voordeur naar beneden te duwen. Toen ik niet thuis was.

 8. Palaber avatar

  Mijn kat blijft laag bij de grond. Ze nestelt zich dicht bij mijn toch gevaarlijke voeten in een afgedankte A4 paper doos. Het bureau heeft ze al opgegeven.

 9. Marcel avatar
  Marcel

  Met dit weer is het maar goed dat er binnen nog wat te beleven valt.

 10. MirjaM avatar

  oh, als het zo koud is buiten vind ik het wel leuk, zo’n hartverwarmend kattenverhaal… maar anders niet hoor!

 11. Mensen die over het weer praten avatar

  Vanochtend hoorde ik ergens de bliksem inslaan. Verschrikkelijk h?, dat die dingen nog gebeuren. Anno nu.
  bromde Max J. Molovich (link) om 09:23 (op Vrijdag, 25 November 2005)

  Ik zal het u erger vertellen Max J. Molovich. Het bl?jft maar waaien vandaag de dag. Dat de regering daar niets aan doet. Het is een schande.
  bromde Kiers om 09:27 (op Vrijdag, 25 November 2005)

  En dan die sneeuw. Dat kunnen ze ergens anders vast veel beter gebruiken.
  bromde Lennard om 09:50 (op Vrijdag, 25 November 2005)

  Volgens mij is het de schuld van de buitenlanders.

  Voordat die hier kwamen lag er veel vaker sneeuw.

  Misschien vanwege dat hete eten van ze ofzo.
  Maar goed. Dat mag je dan tegenwoordig waarschijnlijk niet meer zeggen in deze politiek correcte tijden?
  bromde Hoof om 10:01 (op Vrijdag, 25 November 2005)

 12. Lennard avatar
  Lennard

  Toch wel confronterend eigenlijk. Bicat is een truttenlog geworden waar ze over het weer beppen. En zelfs gr666ts heeft het vandaag over sneeuw.

  Het ergste: er op merelroze.com achterkomen dat het zo is.

  Gelukkig ga ik me straks klemzuipen. Dan heb ik vast wel wat anders aan m’n hoofd.

 13. Max J. Molovich avatar

  Wellicht heeft u over een uur of 20, als u wakker wordt na een avondje klemzuipen, ook wat anders aan uw hoofd, te weten een dikke plakkaat kots. En dat u dan opstaat en dat uw kussen aan die plakkaat kots blijft zitten. En dat u dan geen zin heeft om die eraf te trekken en dat u dan, samen met dat kussen, in de douche stapt in de veronderstelling dat het er allemaal wel af zal spoelen. En dat gebeurt vervolgens ook. Maar ja, dat kussen kun je wel weggooien.

  Afijn, u naar de Hema om een nieuw kussen te kopen. En net op het moment dat u uw kussen hebt afgerekend bij de kassa, loopt u Freddy, uw oude klasgenoot tegen het lijf. En Freddy zegt: he, Lennard. Waarna jij he Freddy zegt. Maar niet van harte, want het bonkt en beukt nog steeds binnen in je hoofd. En dan zegt Freddy, het ruikt hier een beetje zurig. En dan blijkt het kussen dat jij net hebt gekocht onder de babykots te zitten. Je had het niet door gehad, omdat de kots onderop zat en je neus verstopt. En vervolgens durf je het niet te ruilen en gooi je het kussen gewoon weg en loop je naar huis. Dan maar zonder kussen slapen.

  In ieder geval, dat heb ik dan een keer meegemaakt.

 14. Yukiko avatar

  Da’s ook een manier om te vertellen dat kat van A naar B ging.

 15. *--* avatar

  Banan kommer opprinnelig fra det tropiske Syd?st-Asia, og er en av v?re eldste kulturplanter. Portugisiske sj?farerer brakte bananen til Kanari?yene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika. Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator b?de i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt, og Norge har importert bananer siden 1905. Det finns to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan (ogs? kalt gr?nnsaksbanan). Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige sorter banan. Bananer h?stes umodne og skipes i spesialskip til Skandinavia. Her modnes bananen frem i egne modnerier f?r de sendes p? markedet.

  Siden banan er en tropisk frukt liker den seg ikke i kj?lige omgivelser. Den optimale lagringstemperaturen er
  12-14 oC, og den trives bedre i et fruktfat p? kj?kkenbenken enn den gj?r i kj?leskapet.

  Banan spises mest naturell, som mellomm?ltid eller dessert. Brukes ogs? som p?legg, i fruktsalater, til kakefyll, som babymat og stekt som tilbeh?r til middagsretter..

  Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for ? gi et energitilskudd. Banan er derfor sv?rt ideell ? spise f?r og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg n?ringen. Bananer inneholder mye fiber som har en stabiliserende virkning p? ford?yelsen. Bananer inneholder ogs? A-, B og E-vitaminer samt mineralene fosfor, kalium, jern og sink.

  Bananprisen svinger i takt med verdensmarkedet, avhengig av tilgang og ettersp?rsel. Tropiske stormer som legger plantasjene flate vil normalt medf?re h?yere pris. Forhold p? markedet, som for eksempel d?rlig v?r i Europa og d?rlig salg, kan medf?re lavere pris.

  Bananplanten som, egentlig er en urt, skj?res ned n?r bananstokken h?stes. Hver bananplante danner en stor blomsterknopp, som etter hvert blomstrer i flere rader med sm? blomster. Hver av disse radene danner en “h?nd” bananer.Hver “finger” (banan betyr finger p? arabisk) b?yer seg oppover under veksten. En klase bananer kan inneholde 6-12 “hender”, og i hver h?nd kan det v?re 10 – 20 bananer.

  Bananene h?stes f?r de er modne og skipes til Skandinavia. Fra lossehavn kj?res de fortsatt gr?nne bananene til modnerier hvor man ved hjelp av temperatur og luftfuktighet styrer hvor fort modningen skal skje. Modningen foreg?r i den originale kartongen, uten at bananene pakkes om. Etter hvert som bananen modnes blir den gul, og n?r den er fullmoden, dannes det sm? brune prikker p? skallet. Disse sm? prikkene er beviset p? at bananen er moden, og at stivelsen i frukten er omdannet til sukker.

 16. Max J. Molovich avatar

  Uit de eerste zin van *…* meende ik te kunnen opmaken dat men in Zweden, naast de komkommer, de banankommer kent. Maar bij nader inzien staat er: “De banaan komt oorspronkelijk uit de tropen van Zuid-Oost Azie.” Vermoed ik.

 17. Kiers avatar

  Die *…*, komt die niet van retecool binnengewaaid? ghe ghe ghe daar opereert ik wel eens onder een h??l andere naam en g?k dat ze dan worden. Verstoring van de natuurlijke habitat kan heel wat in een mens losmaken. Overigens, waar is de natuurlijke habitat van Merel gebleven? Lag dat onder zeenivo?

 18. Casper avatar

  Ik woon in een huis met 26 katten. Mijn buurvrouw heeft ze voor me geteld. Zelf heeft ze drie pitbulls. Sinds ze gisteren vertrok (het was hier Thanksgiving en dan gaan zelfs de meest brutaal ogende punkmeisjes braaf naar pap en mam voor een familiefeest met kalkoen) heeft ze haar drie honden in haar loft achtergelaten. Gemuilkorfd, zodat ze niet kunnen blaffen. Maar wel huilen. Tot half twee ?s nachts heb ik meelij. Dan hoor ik een vreemd geluid onder aan de muur, alsof een kolonie ratten zich bij mij naar binnen probeert te knagen. Het is ook net op de plek waar ik een volle vuilniszak heb geparkeerd. Ruiken ze die, misschien? Bangig trek ik de zak weg. Maar de ratten zijn nog niet binnengedrongen. Dan hoor ik ook het huilen weer, vlakbij. Een van de pitbulls heeft klaarblijkelijk bedacht dat het bij mij beter moet zijn en graaft zich een weg door de muur. Ik stamp even met mijn voeten, maar mijn onderbuurman brult meteen dat ik stil moet zijn. Ik ga maar naar bed. Ik hoor het beest verder graven en piepen tot ik in slaap val. Vanochtend kijk ik bezorgd uit mijn bed. Ik zie geen hond. Dan hoor ik mijn buurvrouw klaarkomen. Alles is weer bij het oude.

 19. de P. avatar

  Ik liet vanmiddag bij de schoonmaakbeurt de parkietenkooi uit mijn poten vallen. Wat dat voor een chaos geeft! Tussen al mijn paperassen zit vogelvoer. Buiten stormt het maar door. En ik heb als kind al de Watersnoodramp van 1953 meegemaakt. Morgen moet ik in het Dorpshuis Sinterklaas toespreken. Aan het menselijk lijden komt waarschijnlijk nooit een einde…

 20. Petra avatar

  En zo hoort het, opgeruimd staat netjes!

 21. Max J. Molovich avatar

  *Slingert met piemel buiten broek*

  Joehoe! Aandacht!

 22. Enzo van der Voort avatar

  Vandaag heb ik een dooie egel aangereden. Hij wist dat niet, allicht want hij was al dood, en anders had ik het ook niet gedaan. Ik deed het niet expres maar hoe kon ik weten dat hij niet aan de kant zou gaan? Alhoewel ik er niks aan kan doen zit ik er wel mee. Helaas is mijn band nu wel lek. Wie helpt mij weer op weg?

 23. EM avatar

  Altijd lachen met een poes. Ze lijken zo slim maar soms doen ze domme dingen.

 24. Kiers avatar

  “Provencedagboek goes interactive: heeft u een Provencaalse ervaring? Stuur het op met het mailformulier, misschien komt het in een logje. Bent u bang dat u niet goed genoeg kan schrijven voor het grote publiek van deze site? Geeft niet, ik zorg ervoor dat u geen flater slaat.”

 25. Max J. Molovich avatar

  Ja, dat is meneer Literatuuraire, is het niet, Kiers? Sympathiek h?, dat een literaire gigant als hij bereid is te voorkomen dat gewone provinciaaltjes als u en ik een flater slaan.

 26. Kamil avatar

  Mooi omschreven, Merel 🙂
  Misschien vind je dan deze ook wel leuk: http://video.google.com/videoplay?docid=-4988454522180416170

 27. EM avatar

  Wat is nou het probleem jongens? Ik geef gewoon toe dat ik nu ook graag deze spot bezoek. Vergissingen moet je toegeven. Jullie zouden je ook ns kwetsbaar moeten opstellen. Maar nee, dat is kotsen is stoer, geweldig. En mijn leven is een filosofische hell – gefeliciteerd.

 28. EM avatar

  Geinig Kiers, om je voor mij uit te geven. (link)

 29. EM avatar

  Zometeen snapt niemand er meer wat van: gekissebis, skandinavisch… moet ik in het frans reageren in het vervolg?

 30. Gert Jan avatar

  In het kader van “misschien vind je dan deze ook wel leuk” (zie Kamil):

  http://catsinsinks.com/

  🙂

 31. Kiers avatar

  EM, ik geef mij nooit voor iemand anders uit, want ik signeer altijd gesoigneerd met ‘Kiers’. Dat ik u citeer met een correct gebruikt dubbel aanhalingsteken ” moet u ook al zijn opgevallen evenals het enkele aanhalingsteken ‘ waarvan ik mijn eigen naam bedien in dit corrigerend schrijven.
  Ga ik u nu verklappen dat ik hier al jaren graag kom. Bij Merel op de thee.

  *stelt zich kwetsbaar op op handen en knie?n met den aarsch ins Blaue hinein*

  Doet u met mij wat u wilt EM, maar klik vooral niet op de link. N???!! Niet doen!!

 32. EM avatar

  Ik ben wel slimmer: rechtermuisknop, kiezen voor eigenschappen.
  Ook leuk voor poezen, zo’ n muis.
  (houd u zich wel bij het ond kiers? U riskeerd een IP ban!) – beter laat dan nooit toch? Theo is dood, dat is wel weer zo. Voor hem is bekering van gescheld te laat.

 33. Enzo van der Voort avatar

  Mooie fotosoep Kiers. Ik houd van soep.

 34. EM avatar

  En toch klik ik niet op de link. De kat laat zich niet op het spek binden.

 35. Martine avatar

  Hahaha, heel herkenbaar, die poezenstreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
maart (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014maart (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
maart (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
maart (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
maart (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
maart (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
maart (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
maart (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
maart (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
maart (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
maart (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
maart (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)