Het leven in de grote stad

"Look, look, my book!", riep ik tegen de daklozenkrantverkoper. Na het signeren had ik één exemplaar over en ik kon het niet laten. Als een debiel moet ik het ding aan iedereen laten zien.
Mijn daklozenkrantverkoper is cool, je zou hem zelfs knap kunnen noemen. Wij hebben soms gesprekjes. Over Bulgarije, zijn criminele verleden en zijn positieve kijk op de toekomst.
Ik liet hem het boek zien.
De daklozenkrantverkoper begon ineens enorm te grijnzen. Hij zag er anders uit, zo.
"I am so proud of you!", riep hij.
Toen twijfelde hij even of hij me zou omhelzen, maar ik was toch blij dat hij het niet deed.

Reacties

27 reacties op “Het leven in de grote stad”

  1. Joke avatar
    Joke

    Mag ik even wat citeren uit je interview met VN? Dank je.

    “Ik schijn op mijn weblog veel kleiner en schattiger over te komen dan ik in werkelijkheid ben.”

    Vergeet het maar, Merel Roze: er is niks schattigs en kleins aan rancuneuze, egoistische vrouwen. Soms maakt het namelijk niet meer uit hoe groot of klein je dan in werkelijkheid bent. Laat het me even uitleggen.

    In hetzelfde interview stel je dat je ex-vriend lijdt aan pseudologica fantastica. Ik vraag me dan af: hoe weet je dat? Was jij bij een eventuele diagnose? Ben jij wellicht naast weblogster stiekem ook psychologe? En kom nu niet aan met het excuus “de journalist heeft mijn woorden verkeerd opgeschreven” want daar kom je dit keer niet mee weg. Niet als je je boek “Fantastica” doopt. En al helemaal niet omdat je zelf ook wel eens een interview afneemt en het dan ook voor publicatie voorlegt aan de geinterviewde.

    Dus hoe zit het eigenlijk, Merel? Waar gaat je boek over? Is het een wraakexcercitie jegens je ex? Nee, zul je natuurlijk zeggen. “Ik ben een heel naief meisje en ik doe maar wat” kraam immers meestal uit als je in een hoek gedreven bent waar je met geen mogelijkheid meer uit kan komen. Dus moeten we dat geloven? Drie jaar na dato kom je met een boek over je relatie en wat daarin is misgegaan. Maar waar is het weerwoord? Hoe zit het met “Jake”? Mag hij ook nog iets zeggen over je boek? Of is het net als bij grote sterren: de Priv? schrijft wat en niets wat de ster nog daar tegen in brengt doet er nog toe want hey! De grote Merel Roze zegt het! Het staat op papier! Merel werd geinterviewd door VN! Merel werd geinterviewd door Radio 1 en BNR. Nu ik het toch over BNR heb…

    In je vraaggesprekje met BNR beweerde je nog dat je boek fictie was maar als ik nu je interview met VN lees blijkt het allemaal echt gebeurd te zijn. Wat wordt het nou, is het fictie of autobiografisch? Is alles in je boek waar of niet waar? Dus hoe zit het nu, Merel? Raak je verstrikt in je eigen netten?

    Mocht er al iets van waarheid in je boek zitten dan is dat voor beide partijen een heel vervelend verhaal. Voor jou omdat je er ongetwijfeld heel veel last van gehad hebt. En voor “Jake” omdat hij dan een heel vervelende ziekte onder de leden heeft of had. Vind je het dan kosher om drie jaar na dato nog met een boek te komen waarin je wel eens even zal verhalen hoe vervelend het allemaal wel niet voor je was? Een boek waarin je nalaat de andere partij te belichten, want h?! Hallo! Jij bent Merel! Jij bent/was de gekwetste! Jij werd voor de gek gehouden en het deed vast veel pijn Merel, maar kom ons, je lezers, nu niet vertellen dat je “trots” bent op je boek. Want in plaats van je te schamen hoor je te zorgen, te beschermen en verder te gaan met je leven. En niet een commercieel succes te maken van de ziekte van een ander. Een ander die wellicht w?l is verdergegaan met zijn leven, die aan zichzelf werkt, keihard zijn best doet en er wellicht nog iets van probeert te maken en helemaal niet zit te wachten op jouw mediageile, rancuneuze en ja, egoistische verhaal op de radio, in de bladen of in de krant.

  2. Swaan avatar
    Swaan

    Tja…Ik zou zeggen, eerst lezen, dan oordelen. Of he, ook een gedachte: niet veroordelen zolang je het verhaal en de personen in kwestie niet kent. En dan nog.

  3. Toine avatar
    Toine

    Volgens mij heeft Merel gezegd dat het boek fictie was maar gebaseerd op eigen ervaringen. Dat wil zeggen: niet geheel autobiografisch en wel gefictionaliseerd. Dus dan klopt dat toch, ook bij BNR? Of heb ik het mis?

  4. Peter avatar
    Peter

    Heb je dat exemplaar aan de daklozenkrantverkoper gegeven?

  5. iamzero avatar

    Joke = Grap. En grape = druif en druiven zijn soms zuur. Joke ook. Ziedaar een cirkeltje.

  6. Willem avatar

    Merel, misschien een goed idee: iets van een lijntje ofzo tussen je posts en de reacties. Ik zat je stukje te lezen en was ineens bij de reactie van Joke was zonder dat ik me ervan bewust was dat het stukje al afgelopen was.

  7. Marjan avatar
    Marjan

    Boek is betsteld! Ben heel benieuwd. En terecht dat je zo trots bent toch, een boek is niet zomaar iets!

  8. Attenoje avatar
    Attenoje

    Joke, ben jij mogelijk zelf een ex, niet helemaal gespeend van enige rancuneuze onderbuikkriebelingen? Of ben je wellicht een gefrustreerde weblogger met 2 hits per maand en een onverkoopbaar zelfgehobbyschreven boek onderin je sokkenlade…?

  9. Jenny avatar

    Volgens mij is Joke “Jake”. Of de nieuwe vriendin van “Jake”. Of gewoon een beetje een zuur persoon… :S

  10. Lars avatar
    Lars

    “Ik vraag me dan af: hoe weet je dat? Was jij bij een eventuele diagnose?”

    Zeg Joke: ik vraag me dan af, welke high horse berijd jij EVENEENS zonder enige kennis over hoe een en ander is verlopen, nadat dat was uitgekomen?

    @Merel: een scheidslijntje is inderdaad geen gek idee. Ik wandelde ook van jouw tekst in Joke’s leegloop.

  11. Henri van Veen avatar

    Nou Merel, je brengt wel wat teweeg. Zullen we hier nu maar afspreken niets over (de inhoud van)het boek te zeggen, totdat het met z’n allen gelezen hebben?

  12. De enige echte coolste Lucas! avatar
    De enige echte coolste Lucas!

    @Joke,

    “Een boek waarin je nalaat de andere partij te belichten”

    Fantastica is een roman, geen journalistiek verslag waar Merel hoor en wederhoor moet toepassen. Het is haar verhaal, zoals ze geloof ik gezegd heeft, gebaseerd op eigen ervaringen, maar het blijft een verhaal.

    “Hoe zit het met “Jake”? Mag hij ook nog iets zeggen over je boek?”

    Als ‘Jake’ de behoefte heeft om zijn verhaal te vertellen is dat toch zijn zaak. Daar is Merel niet verantwoordelijk voor.

    “Een ander die wellicht … helemaal niet zit te wachten op jouw mediageile, rancuneuze en ja, egoistische verhaal …”

    Waar die ander op zit te wachten is ook iets waar Merel zich niet druk om hoeft te maken lijkt me.

  13. pascha avatar

    die dakloze van jou…draagt -ie soms een petje?

  14. Jan Dirk avatar

    Gefeliciteerd met je boek. Las ook je stukje in de NRC van vandaag over de grote dag van morgen. E?n gegeven verwonderde me echter. Je schreef dat je morgen 682.695 dagen oud bent. Nou, zoveel uren ben je zelfs nog niet. Je bent vandaag 11.282 dagen oud en het is niet moeilijk daar voor morgen 1 bij op te tellen. In een eeuw gaan maar 36.524 (of zoals in de afgelopen twintigste 36.525) dagen. (Ik had toevallig vandaag dagen zitten tellen omdat de Volkskrant met nummer 25.000 sinds 2 oktober 1919 kwam). Maar laat je hiervan niet weerhouden bij het vieren rond je boek! Elke dag is zo nog meer waard.

  15. anne-marie avatar
    anne-marie

    Hee Merel, van harte gefeliciteerd met je boek, heb nog nooit eerder gereageerd hier maar lees wel vaker mee en vind je een kanjer 🙂 had via-via de ‘family’ grape vine al wat opgevangen, ga Fantastica een dezer dagen kopen en please trek je zo weinig mogelijk aan van rancuneuze J(o/a)kes, hoort erbij denk ik 😉 take care,

  16. pim avatar
    pim

    Ik worstelde even met de “lijnennetkaart” van Amsterdam (doe het niet!) en toen zag ik dat ze al een gracht naar je genoemd hebben. I’m so proud of you.

  17. Linda avatar
    Linda

    Hahahaha, die Joke, get a life zeg!!! Dan ga ik morgen Merel’s boek kopen!!

  18. Peter avatar
    Peter

    na al die veren in der reet kan ze vannach eens rustig pitten, veel meer kan er toch niet langs.

    Ik ben sinds een interviewtje hier en een krantenstukje daar heel ambivalent geworden over mijn mereltje, mijn bloemenmeisje.

    Er zit een beetje teveel zakenman en te weinig vrouw op die stoel ,een beetje veel leugens en fantasie ,een beetje veel ‘de uitdaging’, ‘jongensdroom’, er trokken 4 uitgevers aan me ,alle 4 happig om me in te huren. Om wat te doen, een krakkemikkig oud scenario herschrijven ?

    Met jouw ‘originele toets’ , de vlotte pen

    Zoveel honderd blz.-alvast opgeknipt in 40 handige stukjes storyboard telling.
    Voor de flim die voor flamboyant succes gaat zorgen.

    Bah.

    Ik kan het niet gelezen hebbe maar zal het hier en daar weleens doorbladeren.

    Wat is gvd. nog waar, moet dat zo, vertrouw er maar niet op, vetrouw niets meer e nhou van niemand want het is de moeite niet, ze kluiven je kaal en bespugen je, begin er niet aan.. dat is beter voor het hart en de zenuwen.

    Volgens mij moet alleen zijn met haar garderobe e haar stille droompjes en geheimen.

    Vandaag had ze zich verkleed als poltiecommissaris, opgemaakt als een Vaudeville diva en zo met een cigarethouder voor die reuzespiegel gaan staan en haar pose geoefend.

    ‘It’s tough out there, watch out ,take care!’

    ‘Yes sir’..

    en dan in haar armeluiskostuum opdraven en haar poezeligste glimlachjes showen.
    Wat een drukte ineens om dat boek.

    Al die duimzuigerij want zoals merel liegt liegt er maar een.

  19. renzo avatar
    renzo

    Ik heb zelf een relate gehad met een vrouw met pseudologica fantastica. Die verzon alles: kanker, incest en nog veel meer. Boos op haar? welnee, datt is hetzelfde als boos worden omdat iemand kanker heeft. HET IS EEN ZIEKTE!!!!!

    Dus merel, boos worden op je ex, doe maar niet. Je schiet er niets mee op, en hij kan er ook nog eens niets aan doen.

  20. marije avatar
    marije

    Ik weet volgens mij precies welke verkoper je bedoelt, die bij de van Wou of niet? (met een ietwat groot hoofd, maar idd knap te noemen) 🙂

    En voor al die verzuurde mensen hier, doe niet zo zielig, ga je druk maken over belangrijke(re) zaken!

  21. Scalis avatar
    Scalis

    Inderdaad veel verzuurde mensen hier… Ik heb Fantastisca in ieder geval besteld en kijk er al naar uit. Mijn eigen exemplaar, gesigneerd door Merel… Joechei!

  22. Tieze avatar
    Tieze

    my my, als we zo doorgaan met z’n allen heb je binnen een week alle inspiratie voor een tweede boek, Merel! Hoe dan ook, ik ben w?l blij met je.

  23. Fanny avatar
    Fanny

    Geweldig!
    Merel, ik kom hier pas voor het eerst, na het lezen van je interview in VN. Nu gaan de mensen je zeker herkennen op straat:). Grappig dat je blog in sterke mate wordt gebruikt door mensen die ook zure stukken naar kranten zouden sturen. Ik zag eens een documentaire over lui die onontkoombare zenuwprikkels krijgen bij het lezen van artikelen en MOETEN reageren. Joke wellicht ook?

    Maar wat ik eigenlijk kwijt wil: ik trakteer de dakloze die braaf staat te lallen bij mijn plaatselijke Appie altijd op mijn verjaardag. Zijn wens is meestal soep (goed gevulde groentesoep) en wat bier. De vorige keer ben ik niet alleen door hem omhelsd, maar heb ik zelfs drie zoenen ontvangen. En weet je, op de geur na viel het hartstikke mee! Wel zag ik wat opgetrokken wenkbrouwen van mensen die net een fris pak melk hadden gekocht. Maar ach, that’s life.
    Succes met je boek.

  24. jeroen avatar
    jeroen

    Wat enig, het is Merel Roze-fanclubdag!

  25. Bart avatar

    Mag ik je van harte feliciteren met het prachtige boek. Ik heb net bij Scheltema een exemplaar in m’n handen gehad en het voelde goed. Zal volgende keer ook afrekenen 😉

  26. Bart avatar

    De kop, het maaiveld en het hakken. Hoe heerlijk Nederlands, hoe kinderachig rancuneus. Als je in het openbaar reageert, Joke, is het wellicht handig het vitriool uit je woorden te halen en er wat argumenten in te stoppen.

  27. Forensje avatar

    Merel, gefeliciteerd met je boek! Check je bezoekers aantalen even en je ziet meteen dat de Joke’s schaars zijn en ach, ze houden de boel levendig!
    Wat voorheen een dagelijks sleur was, trein in, trein uit, is sinds vrijdag een feestje! Nog een uurtje en ik mag weer verder lezen!
    Leuke actie trouwens om het boek met een roze tintje op de mat af te leveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)