Onbewust asociaal

“Oh, ik wek met mijn onbewust asociaal gedrag agressie op bij 3726 mensen per jaar!” riep mijn collega, starend naar zijn scherm. Hij klonk er redelijk tevreden over.
“Ik bij 0 mensen” zei mijn andere collega, die overal had ingevuld dat ze nooit iets verkeerd deed. Want zo is ze.
“Ik bij 365 mensen, maar ik ben het er niet mee eens” zei de andere collega, die me vervolgens ging uitleggen waarom ze de uitslag van de test niet wetenschappelijk genoeg onderbouwd vond.

Ik was net binnengelopen en ze hadden allemaal de test gedaan.
Zoals u begrijpt, ging ik fluks aan het werk zonder de test te maken.
Zo ben ik dan ook wel weer.
(Ik had hem thuis al gedaan)

Een paar uur later zat ik in de bus naar het immer pittoreske Amsterdam Noord.
Het was rush hour en de bus was tot de nok toe gevuld. Ik had een zitplek, naast een vrouw die heel erg stonk en flink veel zuchtte. Zou dat ook onbewust asociaal gedrag zijn?

Naast mij keek een meisje dat zich staande moest houden aan een paal mij heel vuil aan.
Ik schrok van haar blik en glimlachte vriendelijk terug.
Zo ben ik dan ook wel weer.
Haar vuile blik werd er gans niet minder op.

Het meisje was een jaar of twintig, misschien iets ouder.
Geen enkele reden in ieder geval om voor haar op te staan. Ik keek of er misschien een oudje geen zitplek had, maar dat was niet het geval. Ik keek langs de stinkende mevrouw uit het raam. We gingen de IJ-tunnel in.

Ik kon het niet laten om te kijken of het vuile meisje me nog aankeek.
En jawel!
Haar blik, omrand door zwart oogpotlood, zei dat ik een onbewust asociaal persoon was, en niet zo’n beetje ook.
Toen zag ik haar buik.
Ze had een strak, grijs t-shirt aan.
Daaronder was een bolling te zien.
Een kleine bolling.
Een bolling zoals je hebt als je iets te veel van lekkere dingen houdt en niet sport.
Of een bolling zoals je hebt als je drie maanden ervoor zwanger bent geschopt.

Snel haalde ik mijn starende blik van haar buik af.
Ik glimlachte vriendelijk tegen de lucht.
We waren de tunnel uit.
Ik schatte mijn kansen in.

Zou ik het meisje, dat minstens tien jaar jonger was dan ik, een zitplaats aanbieden?
Mezelf daarmee moeten verantwoorden, zeggen dat ik dacht dat ze zwanger was, waarna niet alleen zij, maar ook vele van haar Noordse vrienden mij zouden aanvallen? Met lange nagels en tactieken die ik als meisje van de overkant van het IJ niet gewend was?
Of moest ik blijven zitten, in de wetenschap dat ik wellicht asociaal bezig was?

Het was niet moeilijk om te kiezen. Ik besloot tot het laatste.
Ik zag de huisjes van de Vogelbuurt, verderop de Merelstraat, in het zonnetje stralen.
En telkens weer die priemende ogen van het meisje op me gericht.

Bij de derde halte stapte het merendeel van de passagiers uit.
Ook de stinkende vrouw naast me.
Snel schoof ik een stukje op, richting raam.
Het drama had zich vanzelf opgelost.
Een prachtige zitplek kwam vrij voor het meisje met de vuile blik en het bolle buikje.

Het meisje bleef staan.
Nog vele haltes lang.

Reacties

28 reacties op “Onbewust asociaal”

 1. pauline avatar
  pauline

  gelukkig maar!

 2. charlotte avatar

  Maar ik doe ECHT nooit iets verkeerd. En ik heb geen hond.

 3. Calijn avatar

  Heel goed bezig, Merel. Maar misschien was dit meisje wel bezig met bewust asociaal gedrag. Zoiets van “even kijken waar de grens van dit vriendelijke meisje op de stoel voor mij ligt”. En stel, je had haar een plek had aangeboden, dan was je misschien wel beschuldigd van asociaal gedrag, als ze niet zwanger zou zijn…

  Asociaal gedrag gebeurde vroeger zonder erbij na te denken, maar dankzij deze campagne moeten we er juist heel goed over nadenken om flink asociaal te zijn. Hmmm… 😉

 4. jos avatar

  maar, dan zat je daarna dus op het warme plekje waar die stinkende vrouw net zat…

 5. pixi avatar
  pixi

  Maar ik ben helemaal niet zwanger. Ik wil gewoon dik worden. En jij zat naast mijn grote voorbeeld. En toen ze weg was wilde ik op haar warme plekje zitten. En ging jij daar zitten. Volgens mij ben jij Bewust Asociaal.

 6. Sanne avatar

  Misschien stond ze zich wel af te vragen of ze nu wel of niet de beroemde MerelRoze moest aanspreken 😉 en kijkt ze uit zichzelf al vuil maar was het voor haar doen eigenlijk een vriendelijke blik…

 7. Michiel avatar
  Michiel

  Wat doet iemand als jij in zo’n afgelegen oord als Amsterdam-Noord???

 8. Pascale avatar
  Pascale

  ze was gewoon jaloers op whatever je aanhad
  of ze had van nature zo’n vuile blik die zij heel ontspannend vond – herkenbaar

 9. Marcel K. avatar
  Marcel K.

  Die test klopt natuurlijk niet.
  Ik erger blijkbaar in totaal 7 mensen per maand omdat ik mijn tas op een lege stoel zet. “Geen beste score”. Nergens krijg je de kans om aan te geven dat je je tas van de stoel haalt als er iemand geen plaats heeft. Nergens kan je aangeven dat ik uberhaupt maar 7 keer per jaar ofzo met het OV reis, ik werk thuis en naar afspraken carpool ik.
  Wat een rare test.
  Overigens kijk ik volgens mensen altijd boos, terwijl ik meestal gewoon in gedachten verzonken ben.

 10. Rian avatar

  Misschien was ze aan het nadenken over een serieus probleem. Of.. vond ze je niet leuk (als liefde op het eerste gezicht bestaat, dan misschien ook wel andere “….. op het eerste gezicht”).

 11. jp avatar
  jp

  Pff, SIRE, dat daar écht nog geld naartoe gaat. Met zo’n suffe lange-halen-snel-thuis-test.
  “ja doe er er maar een testje in, mensen hoúden van testjes”.

  Alsof je ook maar iémand uit de doelgroep bereikt op deze manier. Als je je hond op de stoep laat schijten zonder het op te ruimen dan boeit je niet wat een ander er van vindt. Laat staan dat je je wat aantrekt van SIRE, als je al weet wat dat is.
  Deze campagne is bedoeld voor masochistische brave burgers om zich collectief te kunnen ergeren aan aso’s.

  En weer ‘on topic’: Intimiderend en chagrijnig kijken in het openbaar vervoer is ook héél erg ‘onbewust asociaal’.

 12. Rutger avatar

  Die test is trouwens wel heel raar, want ik gooi niet altijd papiertjes op de grond. En Merel, wat was jou score? 😉

 13. iamzero avatar

  Ik was me er nooit van bewust dat ik mijn tas altijd onbewust op de stoel naast me neerzet. Ik was er altijd van overtuigd dat ik dat met volle overtuiging deed.

 14. sara avatar

  haha, die ’tussen haakjes’!

 15. monique avatar
  monique

  maar de hamvraag is: hoe kom je in hemslnaam aan zo’n hoge score? Dat zijn wel heel veel honden en kauwgommetjes.

  OWWWWW ik mis mijn collega’s 😉

 16. sieper avatar
  sieper

  Ik was laatst bewust asociaal, want ik had mijn voet op de bank voor me in de trein (netjes een tas eronder, dat dan weer wel). De trein was zowat leeg, maar er kwam een meneer die per se naast mijn voet wilde zitten.
  Toen heb ik lekker mijn voet laten liggen, ook al zat die man zich er enórm aan te ergeren. Hij zette nog net zijn tas niet bovenop mijn been, maar dat kostte hem wel moeite hoor. Gelukkig voor hem hield hij zich niet in met mij heel vuil aankijken.

  O o o wat was ik aso met mijn ingezwachtelde been omhoog!

 17. Claire avatar

  Ik erger per jaar 553 mensen. Alleen maar omdat ik mijn tas op de stoel naast me zet (die ik natuurlijk weghaal als er iemand wil zitten)..

 18. iamzero avatar

  Ik erger per jaar meer mensen dan uit deze test naar voren komt, zoveel is zeker.

 19. Susie avatar
  Susie

  Merel, goed dat je er uberhaupt aan denkt om misschien op te staan voor een zwangere. Ik ben zelf 7 maand zwanger en dat zie je….maar er is nog nooit iemand voor me opgestaan.
  – wat ik ook wel weer begrijp want ik reis altijd in de spits en dan is iedereen blij als ie een plekje heeft veroverd…en als ik echt zou flauwvallen ofzo dan vraag ik wel om een plaats (dat dan wel weer) en je zou ook kunnen zeggen dat ik dan maar niet met de trein moet gaan, ik doe het mezelf aan…-

 20. Terrebel avatar

  Bedenk gewoon hoe je wilt dat anderen met jou omgaan en behandel hen dan op die manier. Zo simpel kan het zijn. Geen nadenken meer nodig. Overigens was mijn score 25. Al moet dat natuurlijk veel meer zijn: al die stoepfietsers die ik aanspreek, politie-agenten die over de trambaan scheuren, agenten te paard die weigeren de stront op te ruimen, mensen die ik vertel dat zij een snoeppapiertje hebben laten vallen maar dat er gelukkig vlakbij een prullebak staat, etc… etc…

 21. Aso avatar
  Aso

  Ik ben vast de grootste aso die er is, want de test stopte ermee na twee vragen…kapot…

 22. Margo avatar

  Ik doe die stomme test níet. Laten ze eerst maar een definitie geven van ‘onbewust’, en ‘asociaal’ en van vooral ‘onbewust asociaal’.

 23. Van De Pot Gerukt avatar

  Dat U op de nog warme plek ging zitten van het stinkend wijf vind ik wel getuigen van moed.

  Was getekend

 24. iPim avatar

  De ZEVENTIG nader ik inmiddels (wie niet? – op een enkele nog oudere na) en zelf heb ik nog nooit zichtbaar zwanger naar een zitplaats staan te loensen. Volgens mij is de kans dat een medereiziger (v!) én waarneembaar zwanger is én nog niet zit hartstikke klein. De verwekker is ervoor gaan staan ;o) – dat zouden wij ook moeten (blijven) doen. Amen.

 25. IMS avatar

  Mmm, als onbewust asociaal gedrag echt alleen gemeten zou kunnen worden aan de hand van deze vier vragen, hoef ik me geen zorgen te maken. Ik schijn me echter wel meer dan gemiddeld aan anderen te ergeren, waar ik ook niet trots op ben…

 26. Peter avatar
  Peter

  “Op de schaal van onbewust asociaal gedrag scoor jij ronduit slecht”. Die test haat mij.
  Als ze nou hadden gevraagd of ik mijn tas ook van een stoel afhaal als iemand er wil zitten… dan irriteerde ik misschien niet 4.999 mensen per jaar!
  Oh, en chagrijnig kijken zou ik ook doen als iedereen naar mijn snackbarbuik zou kijken en zich afvraagt wanneer de kleine komt…

 27. Eveline avatar

  Wat een overdreven langdradige test voor die paar vragen die gesteld worden. De enige vraag waar ik ‘ja’ op geantwoord heb is dat ik soms weleens een tas op een lege plek naast me zet. Vervolgens krijg ik te horen dat door mij gemiddeld 5 mensen niet kunnen zitten. Ehhhh, als de plek leeg is, zet ik m’n tas daar neer. Als het druk is en er geen zitplaatsen meer zijn, haal ik m’n tas weg. De test doet net of ik m’n tas daar laat staan en niemand een zitplaats gun.

 28. Virginie avatar
  Virginie

  Sinds de ‘Onbewust asociaal’ campagne heb ik een veel positiever beeld gekregen van de Nederlandse bevolking; ik dacht dat al deze mensen bewust asociaal gedrag vertoonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
maart (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014maart (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
maart (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
maart (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
maart (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
maart (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
maart (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
maart (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
maart (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
maart (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
maart (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
maart (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)