Gelijk Oversteken

allemaal tegelijk! Een perfect initiatief om als burger in ieder geval nog ?ets in te brengen te hebben als vanaf 1 januari de identificatieterreur toeslaat.

Allemaal meedoen, dus. 
Zegt het voort!
Check:
gelijkoversteken.org

Reacties

36 reacties op “Gelijk Oversteken”

  1. brechtje avatar
    brechtje

    oooo derhoort nu ook een plaatje bij!

  2. ezor avatar
    ezor

    ik vind dit een flauwe actie. Wel pittig vind ik Jos Zandvliet.

  3. Nienke avatar
    Nienke

    ik vind het een beetje overdreven allemaal. Ik moet hier in San Francisco voortdurend mijn ID laten zien, voor drank, voor sigaretten etc. Ik vind het niet echt een probleem. En ze gaan je heus niet zomaar aanhouden op de stoep om om je identiteitskaart te vragen. Dan moet je echt wel iets verdachts aan het doen zijn.
    Ik zou me er geen zorgen over maken. (maarja, dat ben ik)

  4. Kiers avatar

    Identificatieterreur; hopeloos belachelijke term van extreem geitenwollensokkerig nivo, getergde kinderziel, naieve treurigheid, argeloos, dazig, in alle onschuld, onnozel, onervaren terwijl dat niet zo zou moeten zijn, kwezelachtig, verdriet, droefheid, treurige toestand, halfzacht, karakterloos, lullig, harige plant van het geslacht Urtica die bij aanraking een brandend gevoel en zwelling veroorzaakt, zonder persoonlijkheid, slap, geen eigen karakter vertonend, geesteloos, bewijs dat er NIETS gebeurt in Nederland.

  5. Eric avatar

    Nienke: als iedereen op dezelfde wijze gecontroleerd wordt is dat geen probleem. In een sfeer waarin ministers al roepen dat je op je hoede moet zijn als een groepje Arabisch uitziende mannen de weg naar de markt vraagt is het een andere zaak. Ik hoef me als muisgrijze blanke man vast nooit op straat te identificeren. Voor andere Nederlanders zal dat niet gelden, vrees ik.

  6. Nienke avatar
    Nienke

    Eric: je hebt helemaal gelijk. Tegen beter weten in blijf ik hopen dat de identificatieplicht niet misbruikt gaat worden op die manier.

  7. Marco avatar

    Gezien het feit dat er regelmatig berichten de ronde doen over ‘nepagenten’ die mensen om van alles en nog wat vragen zou ik ook zonder deze actie al vragen aan oom agent of hij even zijn ID wil laten zien. Lijkt me niet meer dan normaal eigenlijk.

  8. Ozzdabozz avatar
    Ozzdabozz

    Wat kinderachtig om op deze manier de politie dwars te zitten en ons duurbetaalde belastinggeld over de balk te smijten door de indentificatie procedure te verlengen. Sneue actie!

  9. Marco avatar

    Ozzdabozz> nou inderdaad, groot gelijk. Het duurt al gauw 20 seconden voor zo’n diender om zijn ID te pakken. Een schande is het. Links tuig ook altijd!

  10. Zezunja avatar

    Ik, met mijn dreadlocks, een niet helemaal westers uiterlijk en een brandschoon geweten, word vaak gecontroleerd als ik op reis ga of op reis ben.
    Ik was dan altijd blij als ik gewoon weer thuis was. Dat is, vrees ik, voorbij.

  11. KatYo avatar

    Ik vrees ook dat er rare dingen kunnen gebeuren.. Los daarvan zit ik er persoonlijk al helemaal niet op te wachten om constant mijn paspoort overal mee naartoe te slepen.

  12. Dreamer avatar
    Dreamer

    Merel toont haar ware aard

    Must be scaring, living in a world like yours !!

    Have the faith

    Geloof in de integriteit van de politie aub

  13. Things that make you go...euh... avatar
    Things that make you go…euh…

    Het is toch wel grappig. Ik heb familie in het voormalige Oostblok wonen en toen wij daar vroeger, voor de val van het IJzeren Gordijn, op vakantie waren, verbaasde ik mij altijd om het feit dat men zich te allen tijde moest kunnen legitimeren. Brrr dacht ik, hoe kan je zo leven?

    Dat was zo tot 1989, toen hebben ze het afgeschaft. En nu in 2005 wordt een dergelijke regel in het ‘Vrije Westen’ ingevoerd.

    Apart.

  14. iamzero avatar

    Wat is nou eigenlijk de follow-up als oom agent gewoon, zoals de wet hem voorschrijft, zijn papieren laat zien? Of was dat de grap al?

  15. iamzero avatar

    Overigens gaat het om een legitimatieplicht, en niet om een identificatieplicht. Alleen medewerkers van een forensisch instituut hebben indentificatieplicht (anders is het werkweigering).

  16. Merel avatar
    Merel

    De follow up is, dat wanneer je – bijvoorbeeld -verkeerd behandeld wordt, een naam hebt van de diender.

  17. iamzero avatar

    Ja, en dan kun je aangifte doen, en dan kun je bij het politiebureau weer om legitimatie vragen! Leuk! Maar we mochten oom agent toch altijd al om zijn papiertjes vragen?
    Overigens denk ik dat van alle mensen die nu her en der deze actie aanprijzen, er in totaal nul ook maar ooit het genoegen van het gelijke oversteken mogen smaken.

  18. Merel avatar
    Merel

    Hmm… nee, maar het gaat om het principe. En zeker als het gaat om discriminatie en het aanhouden op verkeerde gronden, vind ik het geen slecht idee.

  19. charlotte avatar

    de actie doet mij denken aan een passage uit ’tussen mes en keel’ van geerten meijsing, misschien wel het droevigste boek dat ik ooit las, maar dit was een mooi stukje:

    ‘U als heer kunt toch gewoon een naam opgeven? Dan zijn we klaar en zetten we u af bij de standplaats in de Kinker.’
    ‘Dan mag u op z’n minst zichzelf eerst voorstellen.’
    ‘Wij zijn van de politie; ons nummer is voor iedereen duidelijk leesbaar.’
    ‘En ik ben van de burgerij, al weet ik mijn paspoortnummer niet uit mijn hoofd en draag ik het ook niet op mijn kraag.’

  20. Marco avatar

    We weten in feite nog helemaal niet hoe het invoeren van deze wet gaat uitpakken. Iedereen, vooral degenen die het hardst protesteren, gaan er vanuit dat de wet wel continu onterecht en discriminerend toegepast zal worden. De tijd zal het leren denk ik…

  21. pim avatar

    Ik heb een pasfoto (van iemand anders) op mijn AH-bonuskaart (die ik ooit eens ruilde met iemand uit Delfzijl) geplakt. Wedden dat ik daar jarenlang genoeg aan heb? Maar ik lijk dan ook sprekend een autochtoon.

  22. Eric avatar

    Dreamer: het overgrote deel van de diender is vast reuze integer, maar ook daar heb je individuen en afdelingen die vinden dat alles moet kunnen onder het mom “als je niets gedaan hebt, heb je ook niets te vrezen”. Ik voel er weinig voor alle privacy op te geven voor een paar idioten met snode plannen. Dat er soms wat offers gebracht moeten worden snap ik, maar in de huidige sfeer ben ik bang dat die offers nogal snel ongelijk verdeeld zullen worden. Zie daarvoor de ministers in mijn eerdere reactie.

  23. Lawyerzwelgje avatar

    @ iamzero: nee, omgekeerd. Het betreft een algehele identificatieplicht voor de burger in de openbare ruimte.
    Niet meer naar Appie Happie of de oliebollen-kraam, niet meer naar het Vondelpark en ook niet meer naar de hoeren zonder identiteitspapieren.

    Legitimatie is het aantonen dat je over een bepaalde bevoegdheid tot handelen beschikt. Dat hoeft een politieman in uniform niet te doen, want zijn uniform geldt als legitimatie voor zijn handelen. Een politieman in burger moet zich om die reden weer wel legitimeren. In Nederland is het trouwens een goede praktijk dat politiemensen zich voorstellen bij aanvang van een meer serieus gesprek. En dat een politieambtenaar weigert zijn of haar identiteit bekend te maken komt in normale situaties ook niet vaak voor.

    Donner in de Tweede Kamer: “Op het terrein van de wetgeving is een groot aantal projecten in gang gezet. Ik wijs op het wetsvoorstel tot invoering van een uitgebreide identificatie-plicht (29 218) dat inmiddels bij de Eerste Kamer aanhangig is. Daarin is de verplichting opgenomen voor burgers van 14 jaar en ouder om te voldoen aan een verzoek om inzage van een erkend identiteitsbewijs.” De liefhebbers kunnen op basis van het nummer het wetsvoorstel (29 218) haakjes is alle documentatie m.b.t. het wetsvoorstel van de site van het parlement te halen.

    Het is erg aardig om in die documentatie de gebruikte argumenten voor een algehele identificatieplicht eens met elkaar en met de situatie anno nu te vergelijken. De wet is uitdrukkelijk bedoeld om mensen aan te pakken/weg te sturen die GEEN misdrijven plegen. Genoemd worden “ramptoeristen” en “Hangjongeren die overlast geven en wanordelijkheden veroorzaken die niet behoren tot de strafbare feiten, maar die wel inbreuk maken op de openbare orde.” Volgt u het nog? Die jaag je dus in de opinie van de Minister weg, door ze naar hun identiteitspapieren te vragen.

    In de huidige situatie kan een politieambtenaar bevel geven zich van een bepaalde plaats te verwijderen. Voorts kan hij een persoon ter vaststelling van zijn identiteit (dus zonder enige verdenking, enkel uit pure interesse) maximaal 24 uur ophouden om die identiteit vast te stellen, dat zou ook heel goed werken tegen hangjongeren. Verder kan hij een persoon bij verdenking van een misdrijf meenemen voor verhoor.
    Wie vertelt mij nu wat onze arme opsporings-ambtenaren aan bevoegdheden missen om hun taak uit te kunnen voeren?

    Ik ga vanaf 1 januari voor mezelf na of ik vind dat er een goede reden is om naar mijn identificatiepapieren te vragen. Zo niet, dan weiger ik. Die 50 Euro heb ik er dan wel voor over. Maar ik laat het ook mooi voorkomen, en ga voordien even de Wetsgeschiedenis uitpluizen op enormiteiten van ministers en kamerleden. Daarmee heb je dan gelijk uitstel van betaling, want de afdoening is strafrechtelijk en niet bestuursrechtelijk.
    Wie ook ooit tegen zo’n boete aanloopt, mag zich bij mij melden. Ik zal hem of haar graag van argumenten voorzien.

  24. Joop avatar
    Joop

    Identificatieplicht = goed voor dit land
    Actie = links opruiend gedoe
    Merel = te gevoelig voor [Actie]

  25. Lcs avatar
    Lcs

    Merel, heb jij de teksten op de site van gelijkdoortrekken wel gelezen? Suggestief, stemmingmakend. Ik ben niet voor identificatieplicht, maar iedereen oproepen mee te doen aan die actie is wel het laatste wat ik zou doen.

  26. Lennard avatar
    Lennard

    Ik heb altijd al een legetimatiebewijs bij me. En iedereen die daar om vraagt krijgt ‘m te zien.

    Wat is het probleem? Dat gekleurde mensen vaker hun legetimatie moeten laten zien? Niet als ze alleen maar op de bus staan te wachten of boodschappen aan het doen zijn. Of denkt u dat heel de nederlandse politie nu opeens een nieuwe hobby gaat ontwikkelen?

  27. Wieland avatar

    Iedere Nederlander is volgens de wet verplicht om zorgvuldig met zijn legitimatiebewijs om te gaan. Dat is, althans in de buurt waar ik woon, niet te verenigen met de legitimatieplicht. De kans dat mijn paspoort wordt gejat als ik het altijd bij me heb, is veel te groot…

  28. Lawyerzwelgje avatar
    Lawyerzwelgje

    Mooi punt. Die ga ik zeker gebruiken als het aan de orde komt. Maar je hoeft niet je paspoort bij je te dragen. Een identiteitskaart mag ook, die is goedkoper.

  29. nove avatar
    nove

    Ik heb juist de verlenging van mijn id- kaart laten vervallen ten gunste van een nieuw paspoort omdat het me een betere, praktische investering toeleek ivm reizen binnen europa en daarbuiten.
    De staatspolizei ter lande mag me een verbaal meegeven en dan zal ik me wel melden bij het politieburo in het district waaronder ik val om aan elke identificatieplicht te voldoen.
    Ik verdom het om het hen nog makkelijker te maken. Mijn identiteit is hoegenaamd geen geheim, ik ben een autochtoon nederlander en ga geen extra moeite doen om stande pede een legitimatie tevoorschijn te kunnen halen om ‘de autoriteiten’, vals en echt, van hoog tot laag, van disco, winkel, school tot parlement te bevredigen, kom nou. Bovendien is het onduidelijk wat er de gegevens vervolgens gebeurd, dat wordt niet inzichtelijk gemaakt, kijkt de cia/fbi/ mossad mee ? Wat gebeurd er met de dossiervorming, deze overheid/jkabinet winkelt bij Microsoft, die winkelt bij verzekeraars, die winkelen bij marketingburo’s die op hun beurt, etc.
    Een schriftelijk verbaal/
    verzoek mogen ze me sturen, kom ik niet opdagen dan is er een miniem argument mij ergens toe te verplichten en mogelijkerwijs mij zelfs te verdenken van illegaal handelen. Tjezus, bij aanvraag van een klein krediet of een banktransactie boven een bepaalde drempel is legitimatie(kopie overleggen) al lang verplicht. Het is domme burocratie waar politieke schijnargumenten aan ten grondslag liggen. Massa- controle en angsthazerij, xenofobe paranoide die geen aktieve participatie en praktische ondersteuning, maar juist passief verzet en burgerlijke ongehoorzaam handelen. Het wachten is op de strafbaarheidstelling van dat burgerlijk ongehoorzaam handelen, vervolgens ophoging van boetes en verruiming van detentie uren, elk militair regime heeft dat geprobeerd en faalt.

  30. Puterdude avatar
    Puterdude

    Betekent de identificatieplicht dat je je ook ONMIDDELIJK moet kunnen legitimeren of mag je bijvoorbeeld eerst “even” naar je kluis alwaar je Belangrijke Papieren bewaard?

  31. Anna avatar
    Anna

    Ik vroeg de politie altijd al om legitimatie (niet dat het zo vaak voor kwam). Volgens mij interesseert het zo’n politieman of -vrouw werkelijk geen reet als je vraagt om legitimatie.

    De actie is grappig en kan ook helemaal geen kwaad, denk ik. Ik word alleen altijd een beetje moe van het ‘grote-boze-politieman-gedoe’. Ik bedoel, ze zijn dan w?l weer de eerste die je belt als je in een benarde stituatie zit.

    En verder vind ik die legitimatieplicht eigenlijk alleen erg lastig als je zwart rijdt in de trein. Valse naam en adres opgeven zit er niet echt meer in, vrees ik…

  32. iamzero avatar

    Als je het vervelend vindt om altijd met je paspoort over straat te moeten, dan kun je altijd een briefje van 50 euro tot paspoort bombarderen. Het briefje van 50 is handzaam, je kunt het zo klein vouwen als je zelf wilt, en als je het kwijtraakt of je wordt bestolen, kun je voor slechts 50 euro zo weer een nieuw kopen.

  33. Lotte avatar

    Onzin actie… Wat is nou de moeite om even je identiteitsbewijs te laten zien? We klagen wel allemaal dat ’t zo onveilig wordt in Nederland, maar als er dan een identificatieplicht komt, gaan we allemaal janken en klagen.

  34. mensch avatar

    & Met het altijd kunnen tonen van je identiteitsbewijs wordt Nederland ineens een stuk veiliger?

    Ik zie het niet.

  35. Lawyerzwelgje avatar
    Lawyerzwelgje

    Nou, het kan wel tot gevolg hebben dat het een stuk veiliger wordt. Maar dan moet je consequent gaan handhaven. Dat betekent: bij niet ter plekke op eerste vordering kunnen produceren van geldig identiteitsbewijs, onmiddelijk de verdachte aanhouden en insluiten tot zijn identiteit gecontroleerd is door middel van vingerafdruk/opgeslagen pasfoto/biometrische kenmerken. Als dat binnen 24 uur niet lukt, dan kun je besluiten de verdachte ten behoeve van verhoor in te sluiten. Dat zou voldoende tijd moeten geven om te komen tot een waterdichte controle.

    Je hoeft alleen maar even een paar honderd fte’s blauw alloceren. Dag, opsporingswerk.

  36. j prehn avatar
    j prehn

    ik zou graag willen weten of een kopie van een paspoort voldoende is om je te legetimeren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)