Swaan

"Wow! Zo'n mooi trommelvlies heb ik in geen tijden meer gezien!"

Ik bloosde.
Zo vaak gebeurt het niet dat ik van een arts zo'n compliment krijg. Weliswaar een KNO-arts, geen ingewikkelde chirurg. Volgens mij staan KNO-artsen onderaan de ladder der artsenstoerheidhiërarchie. Maar deze KNO-deskundige was dan misschien niet zo stoer, hij was wel heel gezellig en zijn co-assistent ook.
Die was boomlang en blozend. Zeker toen ik allemaal grapjes had gemaakt.

Even ervoor had ik door de lange gang van het ziekenhuis gelopen.
Ik was niet zenuwachtig, ik had alleen heel veel pijn en hoopte dat de KNO-arts licht in de duisternis zou kunnen scheppen. (Dat deed hij, door zijn lampje in mijn duistere oorgat te stoppen en het aan te zetten, maar met een remedie kwam hij niet).
Ik werd in die lange gang bevangen door een ziekenhuisgevoel, en niet zomaar eentje.
Een Swaan-ziekenhuisgevoel.

Een jaar geleden liep ik door dezelfde gang. Om mijn lieve vriendinnetje Swaan op te zoeken die aan het herstellen was van haar borstoperatie. Voor we haar konden zien, moesten we eerst die lange gang door en dan wachten bij de lift. We kletsten maar wat om niet na te hoeven denken. De toekomst was angstaanjagend onzeker.

De toekomst is nog steeds onzeker. Zoals die voor iedereen onzeker is.
Maar met Swaan gaat het goed.

Ze kreeg gisteren de uitslagen van de eerste echte halfjaarlijkse check en de chirurg vond dat alles er mooi uitzag.
Dat is een compliment waar ik zielsgelukkig van word.

—— 

Nawoord van Swaan:
Beste lezers van merelroze.com,

Ik las dit stukje dat Merel had geschreven en werd opeens heel verdrietig.
Het was een confrontatie met de blijdschap die mijn omgeving ervaart, maar die ik helaas niet goed kan delen. Voor mij is er in het leven een hele grote dikke MAAR bij gekomen. MAAR wat als de kanker terugkomt, MAAR voor mij is niks meer vanzelfsprekend, maar je begrijpt mijn angst niet, maar dat kan ook niet, maar ik ben niet genezen, ik heb het overlééfd, etc. etc. Ik zou zo graag willen dat ik ook zo blij en opgelucht kon zijn als mijn omgeving, maar voor mij is sinds mijn ziekte alles anders, en dat is voor mij een dagelijks, en eenzaam, gevecht. Ik had ernstig de behoefte om dit met jullie te delen, vandaar dit naschrift. Vooropgesteld dat Merel de beste vriendin is die je maar kunt bedenken en dit háár weblog is en blijft. 😉

Reacties

30 reacties op “Swaan”

  1. Bee avatar

    Dat laatste compliment was vast nog stukken mooier dan het eerste…super!

  2. Zezunja avatar

    Dat vind ik heel fijn voor Swaan.
    En de groetjes aan haar, ook.

  3. Linda avatar
    Linda

    Een prachtcompliment….. heb je eerdere stukjes gelezen en Swaan heeft aan jou een prachtvriendin!!!

  4. Eric avatar

    Mooi 🙂 Een vriendin van me is nu al een paar jaar “schoon”, maar het is nog steeds een opluchting om het te horen.

  5. Lawyerzwelgje avatar
    Lawyerzwelgje

    “..mooi trommelvlies..”
    Je reinste charmeurs, die KNO-artsen.

  6. Julia B. avatar
    Julia B.

    Hoi Merel,

    Ik heb een paar weken geleden, bij toeval, je weblog ontdekt (ik googlede op bloemetjes, en kwam toen op je stukje over de bloemen op je fiets). Sindsdien is het ??n van de eerste dingen die ik doe als ik ’s ochtends mijn laptop aandoe: even op merelroze kijken of er al een nieuw stukje opstaat 🙂

    Ga zo door met je briljante tekstjes en foto?s!

    Julia B.

  7. roaalt avatar
    roaalt

    Fijn voor Swaan! Maar hoe is het nou met je oor?

  8. Annelies avatar

    Ja, wilde ik ook net vragen. Oren zijn soms van die ondingen als ze eenmaal klieren.

  9. Ellen avatar

    Schoonheid zit vanbinnen h?. Gezien je medeleven met anderen wisten de loglezers vast al dat het bij jou van binnen ook goed zit. Maar blijkbaar bij jou zelfs tot je trommelvlies aan toe! Haha.

    Prachtig ook dat het goed gaat met Swaan! Onzekerheid is slopend. Ik heb het zelf vorige week gemerkt toen een goede vriend plotseling op enge uitslagen zat te wachten. Het geluksgevoel dat je overspoelt als alles goed blijkt te zijn, is onbeschrijfelijk.
    Gefeliciteerd dus Swaan!

  10. Ellen avatar

    Hmm, het nawoord van Swaan stond er – bij mijn vorige reactie – nog niet. De onzekerheid blijft dus?! Bah! Sterkte daarmee Swaan!!!

  11. Marjolein avatar

    Ik kan me er iets bij voostellen… Het niet blij zijn of gewoon bang.. Ik vind het in iedergeval heel goed dat je het hier hebt uitgesproken zo beseffen mensen dat het niet allemaal gejubbel is, maar dat het voor jou gewoon een heel dubbel gevoel is. Keep on Going!

  12. Max avatar

    Swaan, ik snap je reactie prima. Na iedere levensbedreigende ziekte ontstaat er angst dat de symptomen terugkomen. Ik wil er niet over uitwijden, maar heb enige ervaring. Geniet van mooie momenten, iedere dag weer. Dat begint klein en langzaam wordt genieten groter tot je de hele zomer weer met een glimlach rondloopt.
    De angst slijt, langzaam… maar mijn ervaring is dat het zeker lukt. Al ervaar je dat misschien nu nog niet zo.

    Succes met genieten!

    P.S. Merel… Hoeist nu met je oor?

  13. Catelijne avatar
    Catelijne

    Lieve Swaan, ik zat me al die tijd af te vragen hoe het met jou ging. De laatste log over jou is alweer van een tijdje geleden. Gelukkig gaat het volgens de doktoren goed. Maar zo’n ziekte hakt erin en ik snap dus ook heel goed dat je nog helemaal niet blij kunt zijn. Die totale onzekerheid die je beschrijft lijkt me heel zwaar.
    Ik wens je dan ook heel, heel veel sterkte.

  14. Annelies avatar

    PS voor Swaan. Moedig van je, jouw nawoord.
    Sterkte.

  15. iamzero avatar

    Sterkte Swaan!! En laat de lezers van merelroze.eu niet in de steek!

  16. Sjip avatar

    En daar ben ik dan even heel stil van. Indrukwekkend en mooi.

  17. Marcel avatar
    Marcel

    Beste Swaan, dat heb je toch maar mooi overleefd! Dat weet je nu al. Het vertrouwen dat je ook genezen bent, komt er nog achteraan sjokken daar in de verte. Houd de deur open voor die slome duikelaar!

  18. Anna-Maria heeft gelijk avatar

    Een blozende KNO-arts maakt de dag een stuk leuker toch?

    Zit er niet in alle meisjes een bouquetreeks heldin verstopt?

  19. thea avatar
    thea

    Lieve Swaan, fijn om via deze weg weer wat over je en van je te horen. De MAAR komt zeer duidelijk binnen en maakt mij even stil.

  20. Lettersoep avatar

    Swaan: Ik ken het; gelukkig niet persoonlijk, maar wel in mijn omgeving. Mijn vader, oom, tante….. Ieder jaar die ellendige nacontrole; dat wachten op uitslagen. Voor de omgeving is het iedere keer een opluchting maar voor de patient niet. Die blijft weer een jaar zitten met de wat als vraag; ieder kriebeltje of pijntje laat hun gezicht betrekken; het zal toch niet…..

    Sterkte

  21. Rick avatar

    MAAR… wat een naar woord eigenlijk.

  22. Terrebel avatar

    Een vriend van me was ook “schoon” tot het een paar weken terug mis ging: z’n lichaam was het niet eens met de beenmerg-transplantatie. Vorige week dinsdag trokken de artsen “de stekker eruit” van de beademingsapparatuur. Hij is 36 jaar geworden.

    Inderdaad, al gaat het goed dan nog blijf je elke dag met de vraag zitten:”Hoe lang gaat het nog goed?” Het advies “Probeer er maar niet aan te denken” is ongetwijfeld goed bedoeld maar tegen dovemansoren gezegd.

    Veel sterkte!

  23. Martijn avatar
    Martijn

    Diepgeraakt….

  24. Bas Sibbing avatar

    Ik kan me de reactie van Swaan wel voorstellen. Misschien dat het gedicht achter bijgaande link iets is voor Swaan.

  25. Merit avatar
    Merit

    Hee Swaan,

    Ik hoop dat ik als buitenstaander niet als een begriploze bemoeial overkom, want ik weet natuurlijk bijna niks van jouw situatie, maar ik hoop werkelijk, werkelijk dat het je zal lukken je angst beetje bij beetje los te laten en je steeds meer weer zult genieten van het leven.

    Want:
    MAAR wat als het niet terugkomt? Niemand kan in de toekomst kijken, van wie dan ook. Het enige dat we weten: zolang er niets aan de hand is, is er niks aan de hand.

    Nu je zoiets hebt overleefd ben je je ervan bewust dat je niet onsterfelijk bent, en het is werkelijk volkomen begrijpelijk dat je je voelt zoals je je voelt. Maar je bent niet sterfelijker dan iemand anders, als je begrijpt wat ik bedoel.

    Je zet jezelf voordurend schrap, om voorbereid te zijn op als het terugkomt, maar als je straks 80 / 90 bent, en het is niet teruggekomen, heb je dan continu met de stress van MAAR geleefd? ZONDE! Je bent ook niet dagelijks bang om onder een auto te komen, of door de bliksem geraakt te worden, of whatever. Als het noodlot toeslaat dan kun je er pas op dat moment mee dealen, niet eerder, werkt niet.

    Wees apetrots op jezelf dat je het hebt overleefd, en dan bedoel ik niet alleen fysiek, en laat je levensgeluk niet afpakken door iets wat er niet is.

    Heel heel heel heel heeeel veel sterkte.

    PS: Mijn moeder overleefde kanker… en raakte bijna tien jaar later gehandicapt door een hersenbloeding… Ik bedoel maar…
    (en we zijn nu ongeveer 4 jaar verder, en als nu de telefoon gaat ben ik niet meer meteen bang dat het weer mis is…)

  26. Swaan avatar
    Swaan

    Ha Merit en anderen,
    Dank voor de lieve bemoedigende woorden. Doet me erg goed.
    Wel voelde ik de drang om op jouw reactie reageren, Merit, dus bij deze. Namelijk dat ik heus wel blij en erg dankbaar ben dat het over het algemeen goed met gaat en ik ook best wel vol goede moed de toekomst tegemoed ga. Alleen ervaar ik het zo dat mensen die niet aan de lijve hebben ervaren hoe het is om zo ziek te zijn naar mijn idee voorbij gaan aan het trauma dat je er aan over houdt, lichamelijk en geestelijk. Natuurlijk kan iedereen onder een tram komen, maar dat is echt zo’n enorme dooddoener (typische woordspeling…) voor mensen die ziek zijn geweest, daar kan ik helemaal niks mee. Het is een verwerkings- en een rouwproces waar je doorheen gaat, namelijk afscheid nemen van het leven zoals het was en leren accepteren dat het leven anders is.

    Wanneer mensen zeggen dat je maar gewoon blij moet zijn dat je er nog bent, gaan ze voor mijn gevoel voorbij aan het trauma dat ik heb opgelopen, en dat doet dan best pijn. Je zegt tegen mensen die de Bijlmerramp hebben overleefd toch ook niet dat ze niet moeten zeuren als ze niet willen vliegen of bang zijn voor het geluid van overkomende vliegtuigen. Dus.

    En dan ga ik nu weer van het leven genieten 🙂
    Sterkte voor je moeder en alle anderen die ook met dit trauma moeten leven.

  27. Yukiko avatar

    @Swaan, zou het niet zo zijn dat mensen je graag beter willen zien omdat ze het toch al zo moeilijk vinden om stil te staan bij de narigheid? Het is immers altijd al een moeilijk onderwerp: kanker, aids, een hersentumor. Sluipende ziektes die keer op keer zorgen voor doodslaande gesprekken.
    Kom je nog eens aan met de psychische nasleep of eigenlijk voortsleep, dan weten ze het h?lemaal niet meer.
    Oftewel struisvogelpolitiek voor het ontastbare, zoals het altijd gaat.

    En dat je daar dan ook nog voor of tegen moet strijden lijkt me ondraaglijk. Daarom vind ik het erg goed voor je dat je het ‘hardop’ uitspreekt. Een beetje denkvoer voor de medemens is nooit verkeerd 😉

    Hoe dan ook sterkte. (En al heb ik zelf geen slopende ziekte, ik ken je pijn en angst een klein beetje omdat ik het van dichtbij meemaak.)

  28. Merit avatar
    Merit

    Ik hoop niet dat het in mijn vorige reactie zo leek dat ik voorbij ging aan dat trauma, want dat was juist absoluut niet mijn bedoeling. (denk je nog zo na over je formulering, zijn het nog allemaal dooddoeners… ik wordt maar geen psycholoog geloof ik…)

    Waar het mij om ging: het is zo tragisch als je fysiek wel beter bent, maar psychisch in de put blijft zitten. Dus ik ben blij dat je zegt dat het een proces is waar je doorheen gaat, je blijft er dus niet in zitten. Daar gaat het om. (want daar was ik dus even bang voor)
    En natuurlijk is dat niet pats-boem-klaar-hoera, maar ook als je langzaam onderweg bent naar je doel komt je er wel.

    En over de te luchtige reacties van mensen: je hebt gelijk, echt heel kut is dat. Ik denk dat het deels zoals Yukiko zegt struisvogelpolitiek zal zijn, maar voor een deel ook puur onbekendheid. Als je zoiets niet van dichtbij hebt meegemaakt heb je werkelijk geen idee, echt niet, waar je het over hebt. Ze hebben dus ook geen idee hoe die opmerkingen aankomen bij jou. Die opmerkingen zeggen dus niks over jou. En het is heel vervelend dat je er dan achter komt dat je aan die mensen wat dat betreft niks hebt, of dat ze je zelfs het gevoel geven dat je maar weer eens vrolijk moet doen. Maar (fuck them zeg/pech voor hun) daar gaan zijn dus mooi niet over. Laaje nie gek makeh!
    Ik hoop wel dat je in je omgeving genoeg mensen hebt waar je wel wat aan hebt, anders mag je, als je dat wilt, mij erbij tellen 🙂

    Nogmaals veel sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
juni (1)
oktober (1)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
februari (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014februari (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
februari (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
februari (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
februari (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
februari (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
februari (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
februari (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
februari (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
februari (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
februari (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
februari (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
februari (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)