Oscarweekend

Elk jaar reis ik tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam vele kilometers naar onherbergzame streken en wereldsteden. Dit jaar bleef ik helaas thuis. Onder het motto 'je moet ten minste 1x per jaar naar 5 films op 1 dag' ging ik voor het eerst naar het Oscarweekend van Het Parool, in Pathé de Munt op het Muntplein in Amsterdam.

Alle films die in vijf verschillende zalen werden vertoond, waren voor minimaal één Oscar genomineerd. Niet allemaal voor de prestigieuze beste film, maar sommige ook voor de toch wat mindere prijzen beste kostuums of muziek of tekenfilm. De dag begon om 10.30 uur. Met croissantjes en koffie begonnen wij met:

American Gangster
Een maffiafilm in New York zonder Italianen. Denzel Washington profiteert in de jaren '70 van de oorlog in Vietnam. Hij is de koning van zijn eigen drugsimperium in Harlem en ver daarbuiten. Russel Crowe geeft leiding aan een undercoverteam van niet-corrupte agenten (een unicum in die tijd, zo leerden wij) en probeert zo de drugswereld op te rollen. Twee heren, voor wie je beide op een andere manier toch sympathie krijgt, die allebei doen waarvan ze denken dat het het beste is. Geen unieke film, maar wel een enorm goed verzorgde vertelling met prima acteerwerk. Uitermate onderhoudend.

Enchanted
Natuurlijk wilde ik hier niet naar toe, maar het gebeurde toch. Gelukkig stonden we na drie minuten hinnikend van de lach alweer buiten. Disney op z'n slechtst: plat, voorspelbaar, lelijk getekend, zelfs na drie minuten. En toen ze ook nog gingen zingen, verlieten we de zaal. Misschien hebben we van alles gemist, maar de mensen die na de film uit de zaal kwamen, waren jaloers op ons. Wij zagen in de tussentijd:

Surf's Up
Het was de enige film die pas begon nadat The Enchanted al was begonnen, anders was ik ook hier zeker niet naar toe gegaan. Een animatiefilm over pinguins die gaan surfen (?) en dan ook nog in de Nederlandse nasynchronisatie. Met een beetje goede moed viel het uiteindelijk mee en moest ik een aantal keren lachen. Na de 'zware' American Gangster was het bovendien een welkome afwisseling. En we leerden dat het leven niet om winnen gaat, maar om liefde en vrienden. Dat u het ook even weet (ik vind het uiteraard onzin)(zonder winnen is er geen lol aan ja).

No Country voor Old Men
Jeej, de voor mij langverwachte nieuwe film van de Coen brothers! Al sinds lang ben ik fan van de manier waarop zij average American life laten zien op een alles behalve average manier. Bizar, gewelddadig, onvoorspelbaar en indrukwekkend, ook deze weer. Ik hoop dat Javier Bardem de Oscar wint voor beste bijrol, want dat deze gestoorde gek dezelfde man was als de hoofdrolspeler van Mar Adentro is verbluffend. Ook de andere rollen zijn fantastisch gecast (wij zeiden nog 'die hoofdrolspeler is ook compleet onbekend, ik heb hem nog nooit gezien', maar bij thuiskomst bleken wij hem die dag al eerder te hebben gezien! Haha, in American Gangster, zelfs in een vrij grote rol). Met verbazing heb ik kennis genomen van de ontwikkelingen in het verhaal. Waar je bij American Gangster mooi aan het handje wordt meegenomen en je aan het einde geen vragen overhoudt, val je hier midden in een drugsafrekening die steeds weer vragen oproept, tot aan het einde toe. Mijn favoriet van de dag.

The Savages
Hoewel ik de The Savages ook erg mooi vond, overigens, dus dat is ook een beetje mijn favoriet. Zo bizar als No Country for Old Men was, zo realistisch is The Savages. Mooi is dat twee van mijn favoriete bijrolacteurs nu eens mogen schitteren in een hoofdrol. Philip Seymour Hoffman (in 2001 sprak ik hier al eens mijn lof over hem uit) was weer goed en de minder bekende Laura Linney mag van mij snel weer een hoofdrol. Een lieve, kleine familiefilm over een broer en een zus die ineens hun aan demetie lijdende vader moeten verzorgen. Terwijl ze ook hun eigen sores hebben en hun jeugd nog lang niet hebben verwerkt.

De vijfde film skipten we.

Het Oscarweekend heeft er een fan bij.

Tijdens het IFFR moet je vanwege de sfeer, kwaliteit en thema's van de films vaak veel beter je best doen dan tijdens het Oscarweekend. Toch was ook dit zeer de moeite waard. Ik heb drie films gezien die ik echt niet had willen missen. En bijkomend voordeel: geen verschrikkelijke zitplaatsen zoals in sommige zalen in Rotterdam, maar permanent luxe Pathé-stoelen en dito geluid en beeld.

Maar nu niet volgend jaar allemaal gaan hè, het was zo precies druk genoeg. 🙂

Reacties

10 reacties op “Oscarweekend”

 1. Gerhard avatar

  No Country for Old Men wil ik ok gaan zien. Mar Ardentro nam ik vrijdagavond, geloof ik, even op. Voor op een rustig moment.
  En omdat ik S.F. liefhebber ben wlde ik wel naar Jumper, maar ik vind de hoofdrolspeler niet zo prettig. Kon ook ook nog kiezen uit John Rambo, leek me niks, scoort die op IMDB toch heel hoog. Wat gek. En nu weet ik niet meer waar ik het eerst heen zal gaan…

 2. Syrena avatar
  Syrena

  Oja, The Enchanted! Dat was een idee van mijn vriend notabene, die me een plezier wilde doen met “mijn soort film”… Arme jongen, wat een rotfilm hahaha. Wij zijn dus wel blijven zitten, het werd ietsjes beter na het getekende gedeelte. Het zingen bleef helaas.

  Het enige wat het nog dragelijk maakte was het verschijnen van McDreamy. Die niet zong, maar wel danste. Hm.

  OH en dan was ik alweer helemaal het gejodel vergeten waarmee Giselle vogels & andere beesten lokt. OMFG. Ik mocht de keer er op in elk geval de film uitzoeken 🙂

 3. Merel avatar
  Merel

  Wat grappig Syrena, dat ook bij jou de man had gekozen voor die film. Wat staat er in godsnaam in dat plot dat mannen aanspreekt?

 4. Eric avatar
  Eric

  Om Enchanted heb ik me juist een breuk gelachen, vooral omdat het zo enorm over-the-top was. Disney’s parodie op het eigen genre, zeg maar. Maar misschien heb ik het verkeerd begrepen en was het juist allemaal erg serieus bedoeld? Nah, dat geloof ik niet.

 5. René avatar

  Kwam zojuist een prachtige infographic tegen die hier heel mooi bij past: een overzicht van hoe goed en hoe lang alle topfilms het sinds 1986 doen, in ??n mooi overzicht:
  http://www.nytimes.com/interactive/2008/02/23/movies/20080223_REVENUE_GRAPHIC.html

 6. Marina avatar

  Zaterdagmiddag zat ik per ongeluk bij No Country For Old Men. Nou ja, natuurlijk niet helemaal per ongeluk. Mijn vriendje wilde er graag heen. Wel per ongeluk in die zin dat ik geen idee had van nominaties en dergelijke. Van de Coen Brothers had ik ook nog nooit gehoord. (Ja ja, cultuurbarbaar die ik ben.) Ik was aangenaam verrast. Het enige nadeel vond ik dat Javier Bardem in sommige shots zo veel leek op de broer uit Everybody Loves Raymond. (Ja ja, cultuurbaarbaar die ik ben…)

 7. Marloes avatar
  Marloes

  In Disney films zingen ze nou eenmaal.

 8. Marieke avatar
  Marieke

  Ik heb best gegrinnikt om (niet The) Enchanted, alhoewel dat beter was gegaan op een druiligere zondagmiddag thuis. Wij wilden ook na een paar minuten tekenfilm weglopen, net als jullie ook op het verkeerde been gezet. Maar McDreamy die de prinses later in de film ge?rriteerd vraagt om op te houden met het gezang waarin ze uit is gebarsten: helemaal goed.

  Alle andere films op je lijstje klinken me nogal ‘zwaar’ in de oren. Ben erg toe aan een nieuwe Am?lie.

 9. Nikki avatar
  Nikki

  Oehh, klinkt hartstikke leuk, geweldige tip! Ze moeten die nieuwe Path? in het centrum maar snel afknutselen. Het wordt een heus Parool Oscar Festival na deze aanprijzing!

 10. Bo avatar
  Bo

  Nog even over No Country en dan m.n. Javier Bardem. Ik kon het niet helpen, maar elke keer als ie in beeld kwam moest ik denken aan Gert… je weet wel, van Hermien… mien god… desalnietemin een topfilm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gepubliceerd op

blogarchief

2023mei (2)
2022mei (1)
december (1)
2021maart (1)
2020november (1)
2019januari (1)
augustus (1)
2018januari (1)
2017maart (1)
2016maart (1)
juli (1)
2015januari (4)
maart (2)
maart (1)
april (2)
mei (1)
oktober (1)
december (1)
2014maart (2)
maart (2)
april (2)
mei (2)
juni (3)
juli (5)
september (2)
oktober (1)
november (3)
2013januari (4)
maart (3)
maart (2)
april (1)
mei (2)
juni (2)
juli (4)
augustus (2)
september (3)
oktober (1)
november (1)
december (2)
2012januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (3)
mei (3)
juni (6)
juli (4)
augustus (3)
september (3)
oktober (4)
november (4)
december (2)
2011januari (5)
maart (1)
maart (3)
april (4)
mei (5)
juni (8)
juli (5)
augustus (3)
september (2)
oktober (2)
november (2)
december (3)
2010januari (12)
maart (7)
maart (5)
april (5)
mei (14)
juni (7)
juli (5)
augustus (2)
september (4)
oktober (5)
november (2)
december (3)
2009januari (12)
maart (10)
maart (11)
april (9)
mei (6)
juni (6)
juli (6)
augustus (3)
september (6)
oktober (5)
november (6)
december (7)
2008januari (19)
maart (22)
maart (26)
april (15)
mei (17)
juni (23)
juli (14)
augustus (11)
september (7)
oktober (17)
november (14)
december (10)
2007januari (14)
maart (14)
maart (19)
april (20)
mei (16)
juni (17)
juli (17)
augustus (19)
september (15)
oktober (23)
november (15)
december (21)
2006januari (15)
maart (14)
maart (20)
april (18)
mei (22)
juni (29)
juli (24)
augustus (22)
september (20)
oktober (22)
november (24)
december (20)
2005januari (16)
maart (13)
maart (19)
april (21)
mei (16)
juni (24)
juli (25)
augustus (15)
september (19)
oktober (18)
november (20)
december (19)
2004januari (37)
maart (34)
maart (33)
april (30)
mei (39)
juni (32)
juli (20)
augustus (36)
september (31)
oktober (17)
november (21)
december (20)
2003januari (56)
maart (54)
maart (48)
april (41)
mei (46)
juni (48)
juli (40)
augustus (43)
september (37)
oktober (37)
november (14)
december (27)
2002januari (48)
maart (47)
maart (52)
april (39)
mei (50)
juni (38)
juli (31)
augustus (34)
september (39)
oktober (40)
november (54)
december (51)